Cele mai recente elaborări în domeniile Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedical, discutate la Chișinău, în cadru unui for științific internațional

2019-09-19
 
Republica Moldova găzduieşte, în perioada 18-21 septembrie 2019, cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei internaţionale în domeniile Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale (ICNBME-2019). Evenimentul este organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicoale Testemițanu” și Societatea de Inginerie Biomedicală din Moldova. Forul științific internațional continuă seria de conferințe internaționale în domeniu nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale. Manifestarea științifică are drept scop impulsionarea schimbului de informații și inițierea de noi proiecte de cercetare la intersecția nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, participanții abordând subiecte de actualitatea privind posibilitățile reale de utilizare a nanotehnologiilor și nanomaterialelor în biomedicină.
 
Conferința întrunește peste 70 de savanți din cca 20 de țări ale lumii, inclusiv, Germania, Franța, SUA, Japonia, Grecia, România, Federația Rusă, Belarus, Armenia, Georgia, Ucraina, Republica Moldova ș.a. Și la ediția curentă participă savanți cu renume mondial în domeniu, precum prof. Hans Hartnagel (membru de onoare al AȘM), Universitatea Tehnică Darmstadt, Germania, prof. Hidenori Mimura, Universitatea din Shizuoka, Japonia, prof. Rainer Adelung, Universitatea din Kiel, Germania, prof. Axel Haverich, Universitatea de Medicină din Hannover, Germania, acad. Bogdan Simionescu (membru de onoare al AȘM), vicepreședinte al Academiei Rom e, Germania, prof. Andrei Sarua, Universitatea din Bristol, Marea Britanie, prof. Masacazu Kimura, vicepreședinte al Universității Shizuoka, Japonia, prof. Boris Gorșunov, Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, Federația Rusă, care participă pentru prima dată la acest for științific important.
 
Deschiderea conferinței a avut loc la 18 septembrie 2019. La inaugurarea lucrărilor conferinței, prezidată și moderată de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, co-președinte al evenimentului, au fost prezenți ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăiescu-Onofrei, Ambasadorul Japoniei în RM, E.S. Masanobu Yoshii, rectorul Universității Tehnice din Moldova, dr.hab. Viorel Bostan, consilierul prezidențial, Corneliu Popovici, academicieni, cercetători din cadrul institutelor de cercetare și universităților cu tangențe  în domeniile nano-bio-tehnologiilor şi nano-bio-materialelor, ingineriei clinice, ingineriei tisulare, biosenzorilor şi instrumentaţiei medicale.
 
Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a adresat un cuvânt de salut participanților, în numele comitetului de organizare, în care a mulțumit tuturor pentru participarea la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Internaționale în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale. În mod special, președintele AȘM a apreciat prezența savanților din străinătate, care au acceptat invitația de a participa la această întrunire importantă, sperând într-o participare de succes prin prezentarea comunicărilor științifice, schimbului de opinii pertinent, de altfel, ca și la edițiile precedente. Academicianul Tighineanu a subliniat că aceasta este o conferință la intersecție de domenii, multidisciplinară, conferință fiind precedată de o școală de toamnă în domeniul nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, pe post de formatori aflându-se unii dintre cei mai buni specialiști din domeniu, renumiți profesori din Japonia, Germania, Maria Britanie, precum și din Republica Moldova. „Sunt evenimente care au impact atât asupra dezvoltării științei în țara noastră, cât și asupra procesului de pregătire a cadrelor. Consider că acest schimb de informație, schimb de rezultate de ultima oră va fi benefic pentru cercetătorii noștri și asta pentru că noi nu întotdeauna avem posibilitatea să mergem în alte țări pentru a participa la atare foruri de anvergură”, a remarcat președintele AȘM, exprimând certitudinea că această conferință ne va duce faima în lume și va impulsiona dezvoltarea științei în Republica Moldova. „Vă mulțumesc, domnilor profesori. Este o mare contribuție nu doar pentru dezvoltarea științei, ci și pentru educația din țara noastră”, și-a încheiat discursul acad. Tighineanu.
 
Cu prilejul deschiderii conferinței, un mesaj de salut a transmis ministrul Educației, Culturii și Cercetării, dna Liliana Nicolaescu-Onofrei. Oficialul a exprimat onoarea pentru oportunitatea de a participa la acest forum important. Ministrul a mulțumit organizatorilor pentru efortul depus, exprimând încrederea că acesta va avea rezultatele scontate, deoarece schimbul de cunoștințe și experiență care are loc zilele acestea, va avea un impact benefic asupra dezvoltării științei din RM. „Suntem siguri că Școala de toamnă care a avut loc acum nu va fi unicul eveniment și nu singura oportunitate din programul Orizont 2020. Noi credem că există o ferestruică în RM pentru orice domeniu și MECC speră că sunt oportunități pentru cercetări fundamentale și aplicate, oportunități pe care noi trebuie să le folosim prin intermediul și cu suportul tuturor partenerilor care sunt implicați în derularea acestor proiecte”, a subliniat ministrul, exprimând speranța că va exista un interes sporit din partea diferitor actori ai domeniului de cercetare pentru a participa la concursurile programelor de cercetare la nivel național și internațional. Totodată, demnitarula menționat că aceasta este o oportunitate și pentru tinerii cercetători, care erau în număr impresionant în sală, aspect ce denotă interesul tinerei generații pentru domeniile puse în discuție în cadrul conferinței. Ministrul Nicolăescu-Onofrei a dorit succes conferinței, iar participanților, să se bucure de oportunitățile pe care le oferă acest for științific internațional, de schimbul de experiență, de comunicările prezentate și, nu în ultimul rând, să se bucure din plin de ocazia de se afla în Republica Moldova, de timpul petrecut cu folos, de sejurul, pe care-l dorește cât mai plăcut. 
 
„Este o onoare pentru mine și o plăcere deosebită de a lua parte la această importantă conferință. Pentru mine, ca Ambasador, este foarte important cum ar putea Japonia să contribuie la dezvoltarea RM. Japonia, ca și Republica Moldova, nu este atât de bogată în resursele naturale. Dar noi avem resurse umane foarte valoroase. De aceea, noi trebuie să dezvoltăm și să valorificăm potențialul uman pe care îl avem, să elaborăm strategii de dezvolatre”, a remarcat E.S. Masanobu Yoshii, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova. În context, Excelența Sa a exprimat aprecieri Academiei de Științe a Moldovei, dar și Universității Tehnice din Moldova pentru oportunitatea de a face un schimb de opinii în vederea dezvoltării cooperării științifice, subliniind că nanotehnologiile și biochimia sunt două domenii foarte importante în țara sa.Șeful misiunii diplomatice nipone a exprimat deschidere pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare cu universitățile din Japonia, prin intermediul mobilității academice, de studenți, profesori. Aceasta va fi nu doar un merit pentru Japonia, dar și un beneficiu pentru Republica Moldova, pentru că tinerii care vor fi instruiți acolo, vor reveni și vor contribui la dezvoltarea Republicii Moldova și acest lucru este foarte important.
 
Prof. Viorel Bostan, rectorul UTM, a menționat importanța forului științific și a domeniilor abordate, participarea savanților din cca 20 de țări, crearea noilor punți de colaborare în rezultatul discuțiilor în cadrul conferinței. Rectorul UTM a făcut referință și la satelitul elaborat la UTM cu o participare largă a studenților, primul satelit al Republicii Moldova, care este pregătit pentru a fi lansat în spațiu la începutul anului viitor.
 
Onoarea de a participa la lucrările celei de-a IV-a ediții a Conferinței a fost exprimată de prof. Masakazu Kimura, vicepreședinte al Universității din Shizuoka. Savantul nipon a mulțumit pentru invitație acad. Ion Tighineanu, dar și celor care au contribuit la buna desfășurare a Școlii de toamnă care s-a derulat. Aflându-se pentru prima oară în RM, profesorul și-a împărtășit și câteva din primele impresii despre țara noastră. „Sunt foarte impresionat de natura de aici. Și pentru că este prima mea vizită în Moldova, m-am interesat ce trebuie să fac dacă vin în RM, la care toți mi-au spus că trebuie să gust vinul de aici. Deci, aici eu trebuie să dezvolt relațiile de prietenie, de parteneriat și să gust vin”, a spus oaspetele.  Dincolo de spiritul de umor, profesorul din Țara Soarelui Răsare, a menționat colaborarea frumoasă pe care o areUniversitatea Shizuoka cu AȘM și cu UTM, exprimând doleanța ca această colaborare și acest schimb de experiență să continue. Tocmai de aceea, în cadrul Conferinței, un moment aparte îl va ocupa semnarea unui acord de colaborare între aceste instituții de cercetare.
 
Participanții la for au fost salutați de consilierul prezidențial, Corneliu Popovici, care a transmis un mesaj din partea Președintelui RM. Consilierul a menționat că astfel de întruniri sunt foarte importante pentru RM la etapa actuală și, în special, pentru dezvoltarea științei, care, cu părere de rău, din cauza unor politici ineficiente promovate până acum, se află într-o situație precară. „Sunt sigur că aceste întruniri de astăzi vor contribui, pe de o parte, la dezvoltarea științei în țara noastră, pe de altă parte, la sensibilizarea factorilor decisivi din țara noastră, inclusiv a guvernanților, în ceea ce privește sporirea atenției față de acest domeniu”, a subliniat oficialul, remarcând că tot ce se întâmplă în lume în ultima perioadă, demonstrează încă o dată faptul că tehnologiile practic au devenit factorul care va domina toate relațiile, interumane, interstatale, economice etc. Consilierul Popovici a dat asigurări că instituția prezidențială va susține comunitatea științifică din țara noastră și știința, în general. În context, oficialul a relevat că, recent, Președintele țării a înaintat o inițiativă legislativă privind readucerea la normalitate a mediului științific din țara noastră. Adresându-se specialiștilor din domeniul nanotehnologiilor, consilierul Popovici a declarat că acum vine epoca lor, epoca când, potrivit zicalei moldovenești, picătura mică sfărâmă piatra mare. „Vă doresc lucrări și rapoarte interesante, constructive și așteptăm recomandări din partea dumneavoastră. Succese și noi realizări”, a spus la finele discursului consilierul.
 
Prof. Victor Șontea, șeful Departamentului de Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul UTM și co-președinte al conferinței, a menționat că forul științific ICNBME reprezintă unica conferință organizată în Republica Moldova, lucrările căreia se regăsesc în bazele de date internaționale Scopus, astfel se asigură o vizibilitate la nivel global a rezultatelor științifice raportate.
 
Evenimentul și-a continuat lucrările cu prezentarea rapoartelor în plen, expuse de   experții   din   Japonia, Germania, SUA, Marea Britanie, Republica Moldova. În prezentarea sa, acad. Bogdan C. Simionescu, Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni”, Iași, vicepreședinte al Academiei Române a vorbit despreutilizarea compușilor macromoleculari sintetici, drept purtători de gene în organism, purtători de fragmente de acid dezoxeribo-nucleic care să fie introduse în celule pentru a controla bolile, pentru a însănătoși pacienții, mai exact, este vorba de toate cerințele la care sunt supuși compușii macromoleculari pentru a putea proteja ADN-ul și al introduce în celule.
 
Acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, în raportul său în plen, a descris noi domenii de cercetare și aplicare a nitrurii de galiu, compus chimic care actualmente ocupă poziția a doua în ierarhia materialelor micro-nano-electronice. O atenție deosebită savantul a acordat aerogalnitului, un material nou, recent descoperit de cercetătorii noștri, în colaborare cu echipe din Germania, Italia și Australia, în baza căruia deja au fost elaborate dispozitive concrete cu performanțe impresionante. Aerogalnitul reprezintă primul material artificial cu proprietăți duale hidrofile-hidrofobe, descoperirea fiind mediatizată la scară internațională.
 
Potrivit organizatorilor, pe parcursul celor trei zile de lucru, conferința își va continua agenda în cadrul mai multor secțiuni, unde vor fi prezentate peste 180 de rapoarte științifice ale cercetătorilor fizicieni, chimiști, electroniști, medici, specialiști în inginerie biomedicală, specialiști implicați în cercetări fundamentale și aplicative în domeniile de cercetare respective, care vor expune cele mai recente elaborări nanotehnologice.
 
Menționăm că evenimentul științific internațional a fost precedat de Şcoala de toamnă în  domeniul Nanotehnologiilor şi Ingineriei Biomedicale, ambele evenimente fiind susținute financiar în baza proiectului NanoMedTwin din Programul Orizont-2020. Școala de toamnă a oferit o oportunitate inedită tinerilor cercetători, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din Republica Moldova de a-şi aprofunda cunoştinţele în domeniile respective. În cadrul şcolii de toamnă au fost ţinute prelegeri de profesori şi cercetători din Japonia, Germania, Marea Britanie, precum și din Republica Moldova. Beneficiarii cursului au fost selectați riguros din rândul celor mai buni studenți. De notat și faptul că, vineri, 20 septembrie, va avea loc semnarea unui Acord de colaborare cu Universitatea din Shizuoka, Japonia.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM