Ciubarean Alexandru


Data naşterii:  1931-10-14
Secţia Umanistice şi Arte
 

Domnul Al.Ciubarian s-a născut în anul 1931. A absolvit facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov” şi doctorantura pe lângă Institutul de Istorie Universală a A.Ş. a U.R.S.S. În 1972 i-a fost acordat titlul de profesor titular, în anul 1994 a fost ales membru corespondent, iar din anul 2000 membru titular al Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse.

Din 1988 şi pînă în prezent este directorul Institutului de Istorie Universală a A.Ş. a Rusiei. Concomitent din 1997 suplineşte funcţia de rector al Universităţii de Stat a Ştiinţelor Umanistice. Din anul 1970 este vice-preşedinte al Comitetului Naţional al istoricilor din Rusia. În anul 1990-2000 a fost vice-preşedinte al Comitetului Internaţional a Ştiinţelor Istorice. Din anul 2001 a fost numit în calitate de membru al Consiliului pentru Ştiinţă de pe lîngă Preşedintele Federaţiei Ruse.

Academicianul Al.Ciubarian este autorul a peste 300 de publicaţii. Unele din ele, cum ar fi, de exemplu, „Pacea de la Brest”, „Ideea europeană în istorie în sec. XIX-XX”; „Europa în sec. XX. Istorie şi perspective”, „Europenismul rusesc” etc. au fost traduse şi editate în S.U.A., P.F.G. Sub redacţia academicianului Al.Ciubarian au văzut lumina tiparului aşa opere fundamentale ca „Istoria Europei” în 6 volume, „Societatea globală în sec. XX”.

O serie din publicaţiile academicianului Al.Ciubarian au ca obiect de studiu istoria relaţiilor internaţionale (de exemplu, pactul sovieto-german de neagresiune). În ultimul timp a fost preocupat de problemele istoriei războiului rece, devenind iniţiatorul şi coredactorul revistei internaţionale „Istoria războiului rece”. Totodată, academicianul Al.Ciubarian este redactorul-şef al revistelor „Almanahul european” şi „Civilizaţia”. Din anul 2006 sub coordonarea academicianului Al. Ciubarian a fost fondată revista Asociaţiei Institutelor de Istorie a statelor C.S.I., în care sunt publicate materialele ştiinţifice ale colaboratorilor instituţiilor umanistice din Moldova.