Academia de Științe propune introducerea uniformelor în școală!

0000-00-00

Președintele Academiei de Știință, Gheorghe Duca, a depus astăzi la Cancelaria Guvernului un proiect prin care se propune introducerea uniformei școlare în instituțiile preuniversitare. Acesta spune că, astfel, elevii vor lua școala mai în serios.

„Educaţia şcolară nu înseamnă doar studii şi cunoştinţe elementare acumulate, la aceasta contribuind o seamă de factori, precum sunt: gradul de inteligenţă, darul pedagogic şi harul de povăţuitor al învăţătorului/profesorului; anturajul şi ambianţa şcolii; activităţile culturale, sportive, de voluntariat; participarea la concursuri, olimpiade, spartachiade şi, nu în ultimul rând, ţinuta de zi cu zi şi/sau de sărbătoare a elevilor, element care disciplinează, responsabilizează elevul, îl face mândru de apartenenţa la un grup, la o instituţie de învăţământ, motivându-l o dată în plus să înveţe bine şi să aibă un comportament exemplar atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei", spune Duca în motivarea sa.

Potrivit textului depus azi la Guvern, elevii care poartă uniformă au tendinţa să ia şcoala mai în serios şi să adopte o anumită conduită impusă de aceasta. "Îndemnăm conducerea Ministerului Educaţiei să analizeze şi să susţină această iniţiativă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei privind introducerea uniformei şcolare în toate instituţiile de învăţământ preuniversitar şi să opereze modificările necesare la actele normative în vigoare.

Solicit, totodată, susţinerea conducerii statului, Preşedintelui Parlamentului, Preşedintelui Interimar al Republicii Moldova, dlui Marian Lupu şi Prim-minsitrului Republicii Moldova, dlui Vlad Filat, în promovarea acestei iniţiative de interes naţional”, spune Duca în nota informativă.

Sursa: UNIMEDIA