Comisia Europeana a propus modificarea legislatiei comunitare care priveste intrarea in Uniunea Europeana a studentilor si cercetatorilor din afara UE. Executivul european sustine simplificarea procedurilor de acces la studii in Uniune, crearea de oportunitati de acces pe piata fortei de munca si facilitarea circulatiei studentilor straini in interiorul UE, anunta Comisia printr-un comunicat remis HotNews.ro.
Executivul european atrage atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa atraga cercetatori si studenti din afara UE care, prin cunostintele si competentele lor, pot contribui la crestere si competitivitate. Peste 200.000 de studenti si cercetatori din afara UE vin anual, temporar, in Europa. "Totusi, prea multi dintre acestia trebuie sa faca fata unor impedimente birocratice inutile", informeaza Comisia Europeana.
In contextul in care normele actuale pentru obtinerea unei vize pentru studenti sau a unui permis de sedere sunt adesea complexe si neclare, iar procedurile pot fi de lunga durata si variaza considerabil de la un stat membru la altul, CE a propus simplificarea intrarii si sederii in UE pentru studentii, cercetatorii si alte categorii de resortisanti din afara UE pentru perioade de peste trei luni, precum si conditii mai atractive pentru aceste categorii.
Potrivit comunicatului Comisiei Europene, cele doua directive actuale privind studentii si cercetatorii vor fi modificate si inlocuite cu o noua directiva unica, care va imbunatati:
- garantiile procedurale, in special prin stabilirea unui termen de 60 de zile in care autoritatile statelor membre sa decida cu privire la o cerere de acordare a unei vize sau a unui permis de sedere, ceea ce va face ca procesul aferent cererii de viza sa fie mai clar si transparent;
- mobilitatea in interiorul UE si transferul de competente si de cunostinte. Normele mai simple si mai flexibile vor spori posibilitatea ca cercetatorii, studentii si stagiarii remunerati sa se deplaseze in interiorul UE, lucru extrem de important pentru studentii si cercetatorii care participa la programe comune. Membrii de familie ai cercetatorilor vor beneficia, de asemenea, de anumite drepturi de mobilitate;
- accesul pe piata muncii. Pe perioada studiilor, studentii vor avea dreptul sa lucreze cel putin 20 de ore pe saptamana astfel incat acestia sa se poata intretina in mod adecvat si sa aduca o contributie din punct de vedere economic. De asemenea, cercetatorii si studentii vor putea ramane, in anumite conditii, pe teritoriul statului membru pe o perioada de 12 luni de la finalizarea studiilor/cercetarii in vederea identificarii oportunitatilor de angajare sau de creare a propriei afaceri. Aceasta nu inseamna in mod automat dreptul de a lucra, deoarece acordarea unui permis de munca ramane o responsabilitate la nivel national;
- protectia generala a altor categorii suplimentare de resortisanti din afara UE, cum ar fi persoanele "au pair", elevii si stagiarii remunerati, care nu intra in sfera legislatiei UE existente.
|