Surpriza Sărbătorilor de Crăciun: Primul exemplar al Operei „Ștefan cel Mare” a fost donat bibliotecii Academiei de Științe de către compozitorul-academician Gheorghe Mustea

2019-12-19
 

Magia Sărbătorilor de Iarnă se simte deja, iar prima surpriză a venit pentru Biblioteca Academiei de Științe a Moldovei cu o donație de carte, CD-uri, partituri, ghiduri, material metodic, cu valoare de patrimoniu de la compozitorul, dirijorul și academicianul Gheorghe Mustea. Impresionanta colecție ce cuprinde lucrarile renumitului compozitor scrise pe parcursul vietii sale, a fost donată înaltului for științific la 19 decembrie 2019. Donația a fost transmisă președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, la momentul transmisiei fiind prezenți vicepreședintele AȘM, m.c. Victor Moraru, secretarul științific general, dr.hab., Liliana Condraticova, dr. Natalia Procop, secretar științific al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM.

olecția include Opera „Alexandru Lăpușneanu”, Opera „Stefan Cel Mare”, cea de-a doua operă istorică semnată de compozitor, clavirul si partitura fiind editate. Cantata pe versurile poetului-academician Nicolae Dabija, pentru mezzo-soprana, cor si orchestra, Concertul nr. 2, dedicat lui George Enescu „Secvențe efemere”, o lucrare de W.A. Mozart „Un dendi gusto digelato”. Lucrarea a fost editată în Canada, partitura a fost înregistrată la radio și interpretată în mai multe țări din Europa. O altă lucrare din colecție este o piesă de concert pe care maestrul a dedicat-o soției sale. Colecția include și cărțile pe care le-a scris împreună cu muzicologul Ion Gagim „Gheorghe Mustea și lumea muzicii sale” și a „Fenomenul muzical Gheorghe Mustea”, Bibliografia, care a fost îngrijită de Biblioteca Națională. Academicianul a adus, desigur și multe CD-uri, printre care Opera „Alexandru Lăpușneanu”, Concertul nr. 1 pentru orchestra, fantesia- capriciul, lucrare simfonică de anvergură, poemul simfonic Evocare, CD cu înregistrări muzicale ale marelui Domnitor cărturar Dimitrie Cantemir ș.a.

„M-am bucurat foarte mult când am auzit că la Academia de Științe s-a deschis o Sală de lectură. Am hotarat ca în aceasta Sală sa fie prezente și lucrarile mele, pe care le-am scris pe parcursul vietii și cu mare placere vreau sa fac astăzi o donație Academiei noastre”, a spus acad. Gheorghe Mustea. Cea mai mare plăcere a compozitorului este însă că primul exemplar al Operei „Ștefan cel Mare” este donat Academiei, aceasta fiind și cea mai recentă lucrare a sa, editată acum trei luni. Acesta a fost s-ar părea și motivul de a face o donație instituției, parte a căruia este și Domnia Sa, lucru ce îl onorează. „Eu cred că Academia de Științe este un patrimoniu și aș vrea să contribui și eu, fiindca Academia nu este altceva decat cultura, istoria noastra, valorile noastre care ar trebui sa fie promovate”, a conchis acad. Mustea.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu i-a mulțumit colegului academician, Gheorghe Mustea pentru acest frumos gest, apreciind generosul dar al compozitorului ca o inițiativă bună de a deschide Sărbătorile de Iarnă, la Academia de Științe. „Noi Vă mulțumim mult și Vă prețuim foarte mult. Sunteți o personalitate de cel mai înalt nivel, faceți imagine frumoasă atât Academiei, cât și țării în toată lumea. Mizăm și în continuare pe susținerea Dumneavoastră și chiar dacă trăim acum timpuri mai interesante, ca să mă exprim mai elegant, sunt sigur că doar împreună, într-o colaborare, printr-o susținere reciprocă, noi vom reuși și vom putea face față tuturor provocărilor. Vă dorim multă, multă sănătate și să fie într-un ceas bun!”, a spus cu gratitudine președintele AȘM.

Colecția oferită de acad. Gheorghe Mustea va ocupa un loc special în Sala de lectură, cu titlu de expoziție.

Amintim că prima donație pentru Sala de lectură a Academiei de Științe a Moldovei a fost făcută de Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Doctor Honoris Causa al AȘM, Excelența Sa donând impresionanta Colecție „Encyclopedia Britannica”.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM