Sint ingeniosi copiii nostri?

2008-05-27
 

O astfel de testare a elevilor hotarit sa faca Incubatorul "Inovatorul" al Academiei de Stiinte a Moldovei in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Tineretului si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, organizind  pentru prima oara concursul republican cu genericul "Cel mai bun elev inovator".

Totodata, aceasta competitie intelectuala nu-si propune doar depistarea tinerelor talente, ci sustinerea si stimularea  ideilor de creativitate si inventica ale elevilor. Copiii nostri au rara ocazie de a-si promova ideile inovative si de a cistiga bani anume gratie intelectului lor si nu doar spalind geamurile masinilor  de pe traseu sau la prasitul porumbului, cu toate ca orice munca este onorabila.

In acest sens, conform regulamentului acestui concurs au fost initiate premii banesti in valoare de 3000 lei pentru locul I, 2000 lei - pentru locul II si 1000 lei -   pentru locul III. In afara de aceasta, sunt decernate 8 premii de incurajare a cite 500 de lei fiecare si multe cadouri. Deci, dragi elevi si liceeni, perseverati, mai ramine o saptamina - pina la 1 iunie,  perioada in care lucrarile voastre pot fi prezentate la Comisia de evaluare (tel. 72-97-61). Nominalizarea cistigatorilor va avea loc pe 12 iunie 2008, de Ziua Academiei de Stiinta a Moldovei.

Pina acum au fost prezentate la concurs 26 de lucrari, inclusiv 5 din Chisinau si 21 din alte localitati ale tarii. Daca e sa clasificam aceste inventii/inovatii ale copiilor conform virstei lor, raportul de forte este urmator: 13 lucrari le apartin elevilor din clasele I-a - IX-a si 13 - celor din clasele a X-a - XI-a.

Ce inventeaza elevii si liceenii nostri? Ei propun solutionarea problemei "clipirii rare" in cazul utilizatorilor computerelor; aplicarea pe moneda nationala in limbajul Braille valoarea acesteia, pentru a putea fi receptionata de slab vazatori si orbi; un boiler  solar modernizat; manusa crosetata pentru chitaristi incepatori (protejeaza degetele); obtinerea combustibilului lichid din speciile de Alior (g. Euphorbia) - perspectiva avantajoasa pentru Republica Moldova si alte regiuni similare; urna "desteapta" ce propune colectarea separata a diferitelor grupe de deseuri etc.

Deci, cu siguranta, sunt inventivi copiii nostri si lor le revine misiunea de a completa si  dezvolta potentialul intelectual al tarii noastre.

La etapa finala a concursului, pe 12 iunie, vor fi invitati 30 de autori, lucrarile carora vor acumula cel mai mare punctaj. Autorii isi vor argumenta ilustrativ inventiile/inovatiile in fata Comisiei de evaluare, care si va desemna  laureatii concursului "Cel mai bun elev inovator". Curaj si succese tuturor!

                            Tatiana Rotaru


http://www.moldova-suverana.md/