La şedinţa Consiliului de Administrare al STCU din 19 iunie 2008, care a avut loc la Kiev, au fost selectate pentru finanţare încă 2 proiecte cu participarea cercetătorilor din Republica Moldova:
1. Proiectul 4073 „Crearea colecţiei de soiuri de viţă de vie autohtone libere de boli virotice cu rezistenţă la factorii stresogeni ai mediului ambiant”, conducător dr. Gheorghe Savin, responsabil Institutul Naţional pentru Viticultură si Vinificaţie. Pe o perioadă de trei ani Uniunea Europeana va aloca pentru realizarea obiectivelor acestui proiect suma de 136 319,0 Euro. În baza resurselor genetice ale viţei de vie prezente la institut va fi creată Colecţia de soiuri asanate, preponderent autohtone, cu calitate şi productivitate înalta şi o rezistenţă sporită la factorii nefavorabili ai mediului ambiant. Crearea acestei colecţii va contribui la formarea unei baze strategice pentru constituirea plantaţiilor industriale de viţă de vie, va oferi posibilitatea de schimb al materialului biologic, servind sursă pentru programele de ameliorare genetică a sortimentului viticol.
2. Proiectul 4509 „Crearea spaţiului informaţional unic în comunitatea GUAM pentru învăţământ şi colaborare tehnico-ştiinţifică la distanţă”, manager Igor Cojocaru, responsabil Institutul de Dezvoltare a Societarii Informaţionale în colaborare cu cercetători din Ukraina, Georgia şi Azerbaijan. Proiectul este pentru un an şi valorează 96 425,0 Euro, surse venite din bugetul Uniunii Europene, pentru Republica Moldova fiind prevăzute 13 649,0 Euro. Proiectul presupune crearea spaţiului informaţional unic al ţărilor GUAM, care va reprezenta o totalitate de bănci şi baze de date, tehnologii pentru administrarea şi utilizarea acestora, sisteme şi reţele informaţionale şi de telecomunicaţii, ce vor funcţiona pe baza unor principii şi reguli unice, asigurând cooperarea informaţionala. Pentru prima data în spaţiul post-sovietic (Ucraina, Azerbaijan, Moldova si Georgia) va fi creat un complex tehnico-ştiinţific, care va reglementa activitatea simultană a specialiştilor din diferite ţări asupra unui proiect comun, instruirea (perfecţionarea) în regimul unui „dialog colectiv” la distanţă, analiza şi soluţionarea în comun a problemelor social-economice.
Astfel, actualmente STCU finanţează în Republica Moldova 8 proiecte de cercetare – dezvoltare – inovare în sumă de circa 950 mii Euro.
De remarcat, că şedinţele Consiliului de Administrare al STCU se petrec cu regularitate de 2 ori pe an, în cadrul cărora sunt selectate pentru finanţare noi proiecte.
Oficiul din Republica Moldova reaminteşte despre posibilitatea nelimitata de prezentare a proiectelor, oferă consultanţa de rigoare, încurajează participarea cercetătorilor ştiinţifici din organizaţiile guvernamentale, neguvernamentale, businessul privat la competiţie şi facilitează procesul de promovare al proiectelor.
Informaţii suplimentare:
Dr. Alfreda Rosca
bd. Stefan cel Mare 1, bir. 435
Tel./fax: (+ 373 22) 54 69 33
Mob. tel.: (+ 373) 691 72 668
E-mail: [email protected]
Web page: www.stcu.int
|