Inovatii autohtone ar putea fi implementate de catre companii germane

2008-09-02

Germania va cofinanta pe parcursul anului 2009 pina la 15 proiecte comune de cercetare stiintifica cu Republica Moldova. Rezultatele inovatiilor ar putea fi implementate in viitor si de catre companii industriale nemtesti.

Vicepresedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, membru-corespondent al ASM, Ion Tighineanu, a precizat ca 25 proiecte autohtone de cercetare participa la un concurs international, organizat de ASM si BMBF - Ministerul Federal al Educatiei si Cercetarii din Germania. Actualmente proiectele se expertizeaza de catre partea germana si urmeaza a fi evaluate si de partea moldava.

Vor fi selectate pina la 15 proiecte din sase domenii - cetatenii si guvernarea bazata pe cunoastere, tehnologii informationale si de comunicatii, biomedicina, farmaceutica si sanatate, biotehnologii agricole si securitate alimentara, nanotehnologii si ingineria industriala, mediul ambiant si surse de energie regenerabila. Prioritate se va acorda proiectelor cu impact regional si european, care ar solutiona probleme majore pentru societate. Rezultatele concursului vor fi anuntate in octombrie.

Costul total al unui proiect nu va depasi suma de 35 mii euro, dintre care partea germana va aloca 25 mii euro, iar partea moldava - circa 10 mii euro. Durata executarii unui proiect este de 12 luni, incepind cu 1 ianuarie 2009.

Sursa citata a subliniat importanta cofinantarii proiectelor comune de cercetare-inovare de catre companii industriale din Germania. Pentru a atrage surse financiare din sectorul real al economiei si a promova implementarea rezultatelor stiintifice, atit in Moldova, cit si in Germania, la inceputul anului viitor se preconizeaza organizarea unui simpozion moldo-german cu participrea atit a savantilor, cit si a agentilor economici din ambele tari.

Potrivit lui Ion Tighineanu, colaborarea moldo-germana in domeniul stiintei si inovarii "va accelera integrarea Republicii Moldova in spatiul european de cercetare, ceea ce constituie un pas important in procesul de integrare europeana a tarii noastre".

Memorandumul de intentii privind cooperarea stiintifica si tehnologica intre Academia de Stiinte a Moldovei si Ministerul Federal al Educatiei si Cercetarii din Germania a fost semnat la Bonn in martie anul curent.

http://www.moldova-suverana.md/