Hărţi în timp real

2007-07-06

Cum se poate calma traficul cu telefoanele mobile

E greu de prevăzut ce rută vor alege automobiliştii, dar cercetarea în legătură cu utilizarea telefoanelor mobile poate oferi soluţia prevenirii congestiei rutiere.

De pildă, Roma la oră de vârf e un oraş de evitat, dar pasiunea italienilor pentru telefoane mobile poate fi o armă redutabilă în combaterea supra-aglomeraţiei pe străzile Cetăţii eterne.

Cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) prelucrează date de la reţelele de telefoane mobile pentru a elabora hărţi în timp real a oamenilor ce se deplasează într-un oraş.

Reţelele îi urmăresc pe utilizatori pentru a asigura puterea semnalului şi pentru că atâţia oameni au telefoane mobile datele obţinute pot oferi o imagine exactă a răspândirii lor într-un oraş.

"Este pentru prima oară când se poate examina un sisten urban, ca un oraş mare, şi să încerci să vezi câţi oameni se deplasează şi ce se întâmplă în acest oraş", spune Carlo Ratti de la MIT.

"În oraşe există, spre exemplu taxiuri cu GPS, autobuze cu GPS şi de asemenea telefoane mobile. Dacă preiei informaţia şi îi aplici inteligenţă artificială şi algoritmi, atunci poţi înţelege lucruri foarte interesante despre sistemul urban", mai spune cercetătorul de la MIT.

Hărţi în timp real

Una dintre posibilele aplicaţii este calmarea traficului de la Roma.

Capitala Italiei nu are un sistem de metrou dezvoltat, căci dacă ar începe să sape, lucrtorii ar trebui să se oprească foarte repede, pentru ca experţii să spună ce obiecte de valoare au descoperit.

Ca urmare, majoritatea traficului e la suprafaţă, ceea ce face ca mulţi să consulte internetul pentru a vedea ce rută să aleagă înainte de a pleca la drum.

Pagine Gialle (Paginile Galbene) este una dintre paginile de internet care încearcă să-şi actualizeze datele despre trafic.

De aceea, Pagine Gialle încearcă să folosească sistemul Real Time Rome, pus la dispoziţie de MIT, pentru a-şi completa datele.

"Avem deja toate datele despre sitauţia traficului din Italia în timp real, dar doar pentru arterele majore. Aşa încât cu o sursă diferită de date, precum utilizarea telefoanelor mobile, vom avea mult mai multă informaţie despre locul unde se deplasează oamenii, chiar şi pe străzi mai mici din oraş", spune Paolo Cellini, de la Pagine Gialle.

Real Time Rome ar putea ajuta şi la mai buna alocare a resurselor de transport.

Agenţia de transport a Italiei, Atac, are planificatori de rută online şi un serviciu de telefoane mobile care informează publicul când exact sosesc autobuzele, aşa încât călătorii să nu stea aşteptând pe străzi poluate.

"Poţi găsi informaţie despre trafic, în special dacă sunt devieri din cauza unei demonstraţii politice în oraş sau dacă sunt drumuri în reparaţie. Ştii când soseşte următorul autobuz, putem să vă arătăm şi camerele noastre stradale, ca să vedeţi cum e traficul", spune directorul Atac, Fulvio Vento.

Combinând aceşti pasageri informaţi cu date în timp real care arată unde e cererea, rezultă că pe viitor autobuzele ar putea să nu fie nevoite să respecte un orar sau chiar un itinerar prestabilit.

Trimiterea de autobuze acolo unde sunt oameni şi nu vice versa ar putea duce la mai puţine călătorii irosite, aşa încât Real Time Rome ar putea avea în final un efect benefic şi pentru mediu.

O mai bună planificare a autobuzelor şi maşinilor ar putea duce la mai puţine opriri în trafic şi deci la o emisie mai redusă a gazelor de eşapament.