În obiectivul şedinţei C.S.Ş.D.T. al A.Ş.M. – ştiinţa economică

2007-07-09

La 5 iulie curent s-a întrunit în şedinţă Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M., prezidată de acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Principala problemă abordată pe parcurs de circa trei ore a constituit „Cu privire la eficientizarea activităţii ştiinţifice, inovaţionale şi manageriale a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică”, prezentată de preşedintele Comisiei de control Grigore Belostecinic, membru corespondent al A.Ş.M., rector al ASEM. În conformitate cu nota informativă a Comisiei de control, ce a verificat activitatea Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) în perioada decembrie 2005 – mai 2007, şi cu raportul prezentat s-a constatat că după crearea instituţiei nominalizate, în baza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 1326 din 14 decembrie 2005, conducerea IEFS a întreprins unele măsuri în vederea impulsionării cercetărilor economice din ţara noastră.

Astfel, în anul 2006 colaboratorii institutului au efectuat cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative în domeniul economiei în cadrul a 13 proiecte cu finanţare instituţională şi 3 proiecte internaţionale , inclusiv 2 individuale.

În anul curent se efectuează cercetări în cadrul a 17 proiecte, inclusiv 13 cu finanţare instituţională, 2 în baza programelor de stat, 2 proiecte ale tinerilor cercetători, 1 proiect interinstituţional în cadrul programelor de stat în comun cu Institutul de Matematică şi Informatică al A.Ş.M. şi 1 proiect independent.

În general, direcţiile principale de cercetare fundamentală şi aplicativă, cît şi tematica proiectelor de cercetare corespund necesităţilor economiei Republicii Moldova, iar printre rezultatele mai importante ale institutului poate fi indicată elaborarea „Strategiei Naţionale privind Politica de Ocupare a Forţei de Muncă în Republica Moldova în perioada 2007-2020”. Cercetătorii institutului în perioada 2006-2007 au fost elaborate un şir de avize, opinii şi propuneri asupra unor proiecte de legi, proiecte de strategii şi altor acte legislative şi normative, diverse materiale informaţionale la solicitarea Guvernului, A.Ş.M., Ministerului Economiei şi Comerţului, altor instituţii publice; au participat în activitatea a peste 20 grupuri de lucru şi comisii guvernamentale, interministeriale şi interinstituţionale, create de Guvernul R.M. şi Ministerul Economiei şi Comerţului.

Totodată, au fost evidenţiate o serie de lacune şi neajunsuri, care şi-au găsit reflecţie în Hotîrărea Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. cu privire la eficientizarea activităţii ştiinţifice, inovaţionale şi manageriale a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică.

Astfel, în acest document se considera oportună operarea unor modificări în organigrama institutului, care ar preconiza poziţionarea corectă a Consiliului ştiinţific, precizarea responsabilităţilor secretarului ştiinţific, clarificarea obiectivelor Centrului de implementare, restabilirea Direcţiei analitico-informaţionale etc., ceea ce ar contribui la consolidarea potenţialului ştiinţific al institutului şi valorificarea mai eficientă a acestuia; a iniţia procedura de suplinire prin concurs a tuturor posturilor de conducere şi de cercetători în strictă conformitate cu stipulările Codului Muncii şi Codului cu privire la ştiinţa şi inovare.

Se consideră necesar, de asemenea, de a lua măsuri suplimentare în vederea creării unor condiţii mai bune de muncă pentru angajaţi, inclusiv prin extinderea şi dotarea spaţiilor folosite în scopuri de cercetare; îmbunătăţirea climatului psihologic în colectiv şi asigurarea transparenţei întregii activităţi, desfăşurate în cadrul institutului; elaborarea un plan concret de acţiuni cu referinţă la pregătirea şi perfecţionarea cadrelor ştiinţifice din institut; respectarea strictă a Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea doctoratului şi postdoctoratului, sporirii responsabilităţii conducătorilor ştiinţifici şi doctoranzilor pentru îndeplinirea tezelor de doctorat.

C.S.Ş.D.T. al A.Ş.M. prin aceeaşi Hotărîre a obligat Biroul Secţiei de Ştiinţe Economice şi Matematice (academician coordonator Gheorghe Mişcoi, membru corespondent al A.Ş.M.), conducerea Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (director interimar, dr. Valentina Fetiniuc) să întreprindă măsuri concrete în vederea sporirii eficienţei activităţii ştiinţifice şi creşterii nivelului calităţii şi a gradului de aplicabilitate a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice efectuate prin corelarea efectivă a direcţiilor strategice de cercetare ştiinţifică cu priorităţile politicilor socio-economice; coordonarea anuală a planurilor şi graficelor de executare a lucrărilor ştiinţifice cu beneficiarii din domeniile de profil economic, financiar, statistic şi a celor aferente; corelarea performanţei produselor ştiinţifice cu finanţarea bugetară atribuită; promovarea în carieră a cercetătorilor pe bază de performanţe şi criterii profesionale recunoscute la nivel naţional şi internaţional; dezvoltarea colaborării internaţionale şi participarea mai activă în programe şi proiecte comune de cercetare; menţinerea dialogului permanent cu autorităţile centrale în domeniile de competenţă ale institutului.

Totodată, conducerea Secţiei de Ştiinţe Economice şi Matematice şi a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică sînt obligate de a întreprinde un şir de măsuri în vederea consolidării şi valorificării potenţialului Bibliotecii Republicane Tehnico-Ştiinţifice a IEFS prin renovarea şi reutilarea bibliotecii, procurarea ultimei versiuni a softului de bibliotecă şi a modului web al acestuia; implementarea noilor tehnologii informaţionale şi dezvoltarea serviciilor electronice pentru utilizatori; implicarea în continuare în proiecte pentru realizarea activităţilor de bibliotecă; cercetarea sistematică a mediului economic pentru atragerea de noi utilizatori; promovarea mai activă a colecţiilor şi serviciilor de bibliotecă; instruirea activă a personalului de bibliotecă; atragerea cadrelor noi.

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. a examinat şi chestiunea „Cu privire la finanţarea proiectelor de inovare şi transfer tehnologic” în anul 2008, adoptînd în acest sens o hotărîre. Prin aceeaşi decizie se anunţă concursul suplimentar pentru anul 2008 la următoarele direcţii strategice: valorificarea resurselor umane, naturale şi informaţionale pentru dezvoltarea durabilă a economiei ţării; biomedicina, farmaceutica, menţinerea şi fortificarea sănătăţii; biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară; asigurarea securităţii energetice, inclusiv prin folosirea resurselor renovabile.

O altă problemă examinată şi soluţionată – susţinerea financiară a editării unor monografii ştiinţifice.

Serviciul de presă al A.Ş.M.