Investitiile in invatamint vor transforma sistemul educational intr-un producator de cadre calificate

2008-10-07
 

Interviu acordat in exclusivitate Agentiei MOLDPRES de academicianul Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei

Sistemul de invatamint din Republica Moldova urmeaza sa fie raliat la standardele europene. Pentru atingerea acestui obiectiv, la initiativa presedintelui tarii, Vladimir Voronin, a fost elaborat proiectul noului Cod al Invatamintului. Care este scopul, dar si elementele de baza ale noii legi ne-a comunicat academicianul Gheorghe Duca, conducatorul celui mai inalt for stiintific din tara.

- Domnule Duca, pentru inceput vrem sa aflam daca Academia de Stiinte a participat la elaborarea noului Cod al Invatamintului?

- In ultimii aproape doi ani, diferite grupuri de experti, au elaborat mai multe variante de proiect al Codului Educatiei. Academia de Stiinte a avizat doua proiecte si chiar a inaintat un proiect de alternativa. Pentru comunitatea stiintifica sistemul educational are o importanta foarte mare, de aceea s-a discutat foarte mult la acest subiect.

Dupa lungi dezbateri in diferite formate nu s-a ajuns nici la o varianta de consens. De aceea, ca si in alte cazuri, initiativa a preluat-o Presedintele tarii, Vladimir Voronin. El si-a asumat responsabilitatea si a formulat niste principii menite sa schimbe radical sistemul de invatamint. Ele au fost enuntate de seful statului in cadrul Conferintei internationale a ministrilor invatamintului si presedintilor academiilor de stiinte din Europa Centrala si de Est, desfasurata pe 19 septembrie curent la Chisinau cu genericul "Politici in domeniul stiintei si educatiei". Documentul final al conferintei a apreciat pozitiv initiativa dlui V. Voronin.

- Care sint elementele de baza ale reformei in invatamint?

- Sint convins ca orice reforma in invatamint trebuie sa asigure instruirea la un nivel inalt al calitatii. De aceea, primul aspect tine de necesitatea de a face o claritate in ierarhia structurala a invatamintului. Astazi diferite institutii intra in conflict in procesul de aprobare a unor acte normative, privind continutul educatiei.

Un alt principiu il constituie accentuarea rolului stiintei in procesul de pregatire a cadrelor. Codul prevede ca in instruirea specialistilor de calitate superioara comunitatea stiintifica sa participe mai activ. In afara de aceasta, se va pune accent pe stimularea cercetatorilor din universitati, colegii, toate fiind solicitate prin diferite proiecte de cercetare.

Alt element nou il reprezinta renuntarea treptata la sistemul de instruire pe baza de contract in institutiile de invatamint de stat de toate nivelele. Constitutia Republicii Moldova prevede ca statul isi ia obligatiunea de a oferi cetatenilor dreptul la educatie. Astazi insa statul sustine integral invatamintul doar pina la nivel de liceu.

Ca urmare a reformei ce va fi realizata, Guvernul va trebui sa-si stabileasca domeniile prioritare in invatamint pentru urmatorii 10-15 ani si sa aloce surse financiare in acest scop. Cred ca vor fi desemnate citeva universitati cu specialitatile necesare economiei nationale, iar statul isi va asuma toata sustinerea financiara si logistica a acestor institutii. Celelalte universitati vor desfasura invatamintul in baza de contract.

- Ce scop major urmareste noua lege?

- Cel mai important este ca in urma implementarii Codului Educatiei, calitatea pregatirii cadrelor sa sporeasca semnificativ. Nu mai putin importanta este ajustarea standardelor educationale din tara noastra la cele europene, intrucit vectorul de integrare europeana al Republicii Moldova ne obliga sa facem acest lucru.

- Presedintele tarii a accentuat anterior ca statul va pune accent pe investitiile in potentialul uman, in special, prin remunerarea inalta a profesorilor si majorarea burselor studentilor. Cum apreciati acest fapt?

- Este vorba despre dezvoltarea economiei bazata pe cunoastere, fapt care in primul rind presupune investitiile in potentialul uman prin educatie si stiinta. Trebuie sa investim in tinerii nostri si sa le cream conditii sa activeze in tara: burse, locuri de lucru bine platite, facilitati la achizitionarea spatiului locativ.

Cred ca guvernarea de astazi si societatea au constientizat importanta sistemului de invatamint. Stimularea profesorilor, a studentilor, investitiile in om vor transforma sistemul educational din consumator intr-un producator de cadre calificate, in investitii strategice de lunga durata. Statul a inteles ca finantele care vor fi alocate in acest domeniu nu se vor pierde. Ele vor da roade pe parcursul anilor, atunci cind persoane bine pregatite vor contribui prin feedback la dezvoltarea economiei tarii.

Printre altele, Codul Educatiei va solutiona inca o problema sociala: salariile profesorilor nu vor fi mai mici decit salariul mediu pe economie. Remunerarea inalta a pedagogilor este cea mai importanta investitie. Cred ca acest lucru va fi apreciat de cei care activeaza astazi in domeniu.

Va multumim!

http://www.moldova-suverana.md/

 

Descarcă