ACADEMICIANUL ION DRUŢĂ – SCRIITORUL CARE NE REPREZINTĂ NEAMUL

2008-10-10
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Filologie al A.Ş.M. şi Uniunea Teatrală a Moldovei organizează la 16 octombrie curent, începînd cu ora 10.00, în Sala Azurie a A.Ş.M. Simpozionul internaţional cu genericul „Ion Druţă – umanism şi contemporaneitate”. La eveniment participă cercetători din Republica Moldova, Letonia şi România, reprezentanţi ai Guvernului R.M., societăţii civile. În cadrul manifestării va fi lansat volumul al IV-lea al colecţiei „Academica”, întitulat „Fenomenul artistic Ion Druţă”. Astăzi dăm publicităţii Cuvîntul introductiv la această carte, semnat de academicianul Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M., reactualizînd astfel importanţa acestui eveniment, organizat cu prilejul aniversării a 80-cea a celui mai mare prozator al neamului nostru Ion Druţă în Anul Ion Druţă, declarat în ţara noastră.

Scriitorul Ion Druţă, mare creator de metafore şi simboluri nemaiîntlânite, care, datorită originalităţii lor exprese, de multe ori nu pot fi traduse în alte limbi ale lumii, a devenit el însuşi persoana care s-a învrednicit de cele mai alese figuri de stil. Pornind de la celebrul îndemn al maestrului – Să ne trăiască păsările tinereţii noastre!, vom spune că toţi cei 80 de ani ai lui Ion Druţă se călătoresc ca păsările în zboruri nesfârşite către stele, configurând impetuos o epocă – epoca lui Ion Druţă.

Din perspectiva selecţiei valorice pe care o face istoria, această sintagmă caracterizează exact şi sugestiv viaţa şi creaţia scriitorului în raport şi în context cu viaţa poporului său din perioada postbelică. Or, aşa cum remarca Vasile Coroban, Ion Druţă a creat în proza noastră strălucite tablouri plastice pline de viaţă.

Anul Ion Druţă, pe care îl traversăm în 2008, nu este decât un segment de timp trecător dintr-o epocă, hărăzită a rămâne înscrisă pe răbojul valorilor naţionale.

Epoca lui Ion Druţă, complexă şi controversată, este într-adevăr una a contrariilor, constituindu-se din răzvrătire şi cenzură, luptă şi cedare, victorii şi eşecuri, adevăr şi minciună, bine şi rău, credinţă şi ateism. În această dramatică epocă s-a încercat suprimarea unui veritabil „poet în proză” – Ion Druţă care, în egală măsură, o marchează şi o exprimă.

Las pe seama criticilor literari şi de artă să se pronunţe asupra subtilităţilor de ordin estetic şi filozofic ale creaţiei druţiene. Ţin să subliniez doar că prozatorul, dramaturgul şi eseistul Ion Druţă a reuşit să revoluţioneze literatura, dramaturgia, întreg fenomenul cultural al timpului prin mesajul său umanist şi creştin, dar şi prin modelu-i narativ de mare autenticitate, printr-un lirism şi psihologism profund naţional. Pe parcursul aproape a cinci decenii, Ion Druţă a ilustrat cu măiestrie prin opera sa adevărata frumuseţe a sufletului omenesc şi spiritualitatea poporului nostru, întemeiată pe tradiţie şi creştinism.

Scriitorul îndrăgit al moldovenilor a dat dovadă nu numai de talent scriitoricesc şi de capacitatea de a crea veritabile valori estetice, ci şi de multă bărbăţie, de mult spirit combativ. El a avut curajul să pledeze cauza naţională într-o vreme când cei care se opuneau deschis regimului totalitar erau nespus de puţini.

Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să amintim aici că în discursul său, rostit în anul 1965 la Congresul Uniunii Scriitorilor de la Chişinău, Ion Druţă a spus clar şi tranşant: „Pentru o limbă cu rădăcinile latine ar fi firesc să se treacă la alfabetul latin”. Este adevărat că revenirea la alfabetul latin s-a reuşit abia după un sfert de veac, în anul 1989, dar tot atât de adevărat este şi faptul că anume scriitorul Ion Druţă, cu autoritatea numelui său,a înclinat balanţa în favoarea mişcării de eliberare naţională. Şi creaţia sa, de asemenea, a constituit o expresie a rezistenţei naţionale şi spirituale.

Trebuie să recunoaştem şi faptul că opera academicianului Ion Druţă a fost o şcoală excepţională pentru câteva generaţii de conaţionali de-ai săi, cu impact asupra altor popoare, dovadă fiind şi succesul montării pieselor druţiene, inclusiv de către cunoscutul regizor Ion Ungureanu în colaborare cu ilustrul compozitor Eugen Doga, pe diferite scene ale lumii: la Moscova, Riga, Varşovia, Paris ş.a.

În scrierile sale, dar, mai cu seamă, în dramaturgie şi eseistică, Ion Druţă a abordat problema acută a menţinerii echilibrului ecologic întru evitarea unor cataclisme naturale, probleme ce suspendă şi acum, aidoma sabiei lui Damocle, peste Republica Moldova, peste Europa, peste Terra. Ca un îndurerat fiu al acestui meleag, Ion Druţă a pus într-o legătură organică – şi metaforică, şi simbolică, şi mitică, dar şi de un dur realism – ecologia naturii şi ecologia sufletului omenesc.

Comunicându-ne, prin opera sa artistică, „o experienţă umană esenţială”, vorba cunoscutului teoretician literar Adrian Marino, activitatea scriitorului-academician Ion Druţă este edificatoare şi pentru conceptul european de societate bazată pe cunoaştere, concept pe care actualmente îl promovează Academia de Ştiinţe a Moldovei. Participarea la conferinţele de rezonanţă internaţională, iniţierea editării unor cărţi valoroase ale scriitorilor „nedreptăţiţi”, realizarea monumentului „Lumânarea Recunoştinţei”, contribuţia la deschiderea complexului muzeistic „Constantin Stere” de la Cerepcău, lansarea valorosului proiect internaţional „Dinastia Cantemir” în 8 volume, sunt parte a demersului ştiinţific şi cognitiv neîntrerupt pe care Ion Druţă îl promovează de-a lungul anilor.

Lucrarea colectivă Fenomenul artistic Ion Druţă, întocmită, coordonată şi redactată de academicianul Mihail Dolgan, este una impunătoare prin volum, prin mulţimea multicoloră a judecăţilor de valoare emise în legătură cu scriitorul cercetat, prin substanţa-i ştiinţifică autentică şi solidă. Ea vede lumina tiparului în prestigioasa colecţie Academica şi propune cititorului de toate gradele cele mai pertinente exegeze despre creaţia polifonică a scriitorului, exegeze ale unor avizaţi savanţi, critici şi istorici literari, teatrologi şi eseişti din circa zece ţări. Cartea înglobează texte de o mare varietate de genuri şi specii, de formule şi modalităţi – de la studii şi articole de problemă până la portrete şi eseuri, de la polemici şi scrisori particulare până la dedicaţii poetice, de la poeme personale până la discursuri aproape necunoscute publicului cititor. De asemenea, cititorul va avea prilejul să facă cunoştinţă cu un amplu Curriculum Vitae al scriitorului, însoţit de comentarii critice pertinente şi documentate, cu un extraordinar set de fotografii color şi alb-negru, cu un Indice de nume şi cu un original CD care cuprinde selecţii din discursurile şi lecturile lui Ion Druţă, din interpretările celor mai talentaţi actori, precum şi secvenţe din spectacolele celebre.

Valoarea monografiei colective cu caracter internaţional Fenomenul artistic Ion Druţă mai rezidă şi în faptul că ea nu ocoleşte nici obiecţiile critice aduse de unii autori creaţiei druţiene, lucru, în general, firesc într-o societate democratică (cel puţin după 1989). Timpul, desigur, va alege grâul de neghină, ca să recurgem la o altă metaforă celebră a scriitorului Ion Druţă, lansată public la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, în anul 1989. Cert rămâne faptul că membrul titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei Ion Druţă, Preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1987), Membru de onoare al Academiei Române (1990), prin viaţa şi opera sa bogată, variată şi zbuciumată, ne permite să parcurgem – pe calea imaginii artistice inspirate– o întreagă epocă a republicii, cu suişurile şi coborâşurile ei, cu contradicţiile şi confruntările de idei, cu oamenii ei dârji şi dornici de adevăr.

Acad. Gheorghe Duca,
preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei