O calatorie de neuitat a imbinat utilul cu placutul

2008-10-30
 

In perioada 12-17 octombrie, la Atena, Grecia, in citadela zeilor care inca mai mentine amprenta jocurilor olimpice, a avut loc al XXVII-lea Congres International al Academу of Pathologу - for ce a intrunit cei mai buni profesionisti din domeniile medicinei, patologiei, biomedicinei, inclusiv artele frumoase. Cei prezenti au fost placut surprinsi si de un alt eveniment: presedintele congresului, eminentul patologist George Kontogeorgos, fiind un excelent pianist a interpretat Concerto for Piano and Orchestra "The Aegean Sea Sadov".

Directorul Centrului Stiintific de Patobiologie si Patologie al Academiei de Stiinte al Moldovei, academicianul Vasile Anestiade, fiind si decan de virsta al acestei institutii, ales la Paris pe 19 septembrie 1980, a inminat presedintelui congresului fundamentala monografie "Patomorfoza aterosclerozei", recent aparuta la Chisinau si Sankt-Petersburg, avindu-i ca autori pe membrii Academiei R.Moldova - Vasile Anestiade, Ieremia Zota si pe membrul Academiei de Stiinte a Federatiei Ruse, Vladimir Nagornev. Cartea are 320 de pagini text si oglindeste realizarile obtinute pe parcursul unui jumatate de secol, precum si o mare parte din proiectul strategic 1990- 2015 "Ecopathomorphosis of Aterosclerosis (Pathobiologу) and Aging". Studiul imunoaspectelor acestei maladii ucigase, ce calauzeste fiecare fiinta umana de la nastere pina la deces, a si constituit principala problema ce a fost abordata.

Investigatiile fundamentale au evidentiat si determinat o reorientare catre noi metodologii a perceperii fenomenului Atherosclerosis, bazat pe patomorfoza imuna. In epilog se mentioneaza ca ateroscleroza poate sa apara in modele experimentale, incepind cu reactii specifice celulare si imune ca raspuns la constituirea lipoproteinelor modificate cu densitate redusa. In fiecare caz concret, aceste procese variaza adecvat reactivitatii imunologice generale.

Academicianul Vasile Anestiade si reprezentantul Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice, Vlad Ciobanu, au vizitat Academia din Atena, fondata de marele filosof Platon cu 2400 de ani in urma, care, in prezent, se afla intr-un edificiu clasic elin de o rara frumusete. Monografia sus-numita si revista Akademos ASM au fost primite cu placere de catre colaboratorii academiei, acestea salutind entuziasmul oamenilor de stiinta si arte din Republica Moldova. In "Eminescu", un film ce a devenit clasic si cunoscut in mai multe tari (in regia lui Emil Loteanu), Vlad Ciobanu joaca rolul marelui poet, dar si in spectacole - "Hamlet", "Don Juan" etc. Fiind un admirator al esteticului V.Anestiade si V.Ciobanu au ramas profund impresionati de Academia din Grecia si de tezaurul care-i apartine, precum si de cel al Acropolei, Parphenonolui, dar si altor edificii sacre. Binevenit a fost poclonul la Sfintele Moaste a Patriarhului Ecumenic Marele Martir Grigore al V, spinzurat de extremisti in 1821 la Constantinopolis, apoi canonizat si adus in Mitropolia din Atena.

E de mentionat, ca acad. V.Anestiade a solicitat presedintelui Carolos Papoulias urgentarea deschiderii Ambasadei Greciei in Republica Moldova (in casa lui A.Ipsilante din Chisinau, unde s-a pus la cale independenta Elladei), promisiune data presedintelui R.Moldova, Vladimir Voronin, cu ocazia vizetei oficiale in Grecia.


Aneta VOITUN

http://www.moldova-suverana.md