Buletin informativ-analitic destinat savanţilor şi oamenilor de afaceri

2009-01-13
 

La Chişinău a fost lansat primul număr al Buletinului informativ-analitic INNO VIEWS ([ino-viuz] – viziuni inovatoare), editat de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Ideea publicaţiei a apărut dintr-o necesitate firească de informare şi comunicare a cercurilor interesate de progresul social-economic. INNO VIEWS este concepută ca un spaţiu de dezbateri, la care sunt invitaţi să participe savanţii, oamenii de afaceri, factorii decizionali” - susţine pe prima pagină a Buletinului doctorul în ştiinţe economice Ghenadie CERNEI, director general al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic. „Comunitatea ştiinţifică de la noi este dispusă să sprijine aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova prin aplicarea în practică a tezaurului ştiinţific, prin transferul rapid al tehnologiilor avansate în producţie” - se mai arată în prefaţa numărului de debut.

Buletinul are 12 pagini şi va apărea o dată în lună. În afară de noutăţile de pe piaţa inovării şi transferului tehnologic, Buletinul AITT va dezbate în fiecare număr un subiect important atît pentru savanţi, cît şi pentru economia naţională. Primul număr conţine opinii ale oamenilor de ştiinţă şi ale fermierilor privind perspectiva culturilor de sorg în Republica Moldova. După cum se ştie, sorgul este o plantă rezistentă la secetă şi arşiţă, cu un potenţial biologic net superior culturilor cerealiere de la noi, capabilă să asigure securitatea alimentară, energetică şi ecologică a Republicii Moldova. Din această cultură pot fi obţinute peste 60 de produse în cantităţi industriale, între care: făină, crupă, suc, zahăr, alcool alimentar, furaj, biocombustibil solid - brichete şi lichid - bioetanol.

Buletinului informativ-analitic INNO VIEWS poate fi citit şi în variantă electronică pe pagina web a Agenţiei – www.aitt.md.

De notat că Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a A.Ş.M. a fost creată la 29 octombrie 2004, conform prevederilor Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova. Această structură şi-a propus transferarea rapidă a tehnologiilor avansate în producţie, conform sistemului occidental, verificat în timp: idee ştiinţifică – tehnologie industrială – produs solicitat pe piaţă. Altfel spus, AITT constituie o punte de legătură între ideea ştiinţifică şi realizarea economică.

Tatiana Rotaru,
Serviciul de presă al A.Ş.M.