Dezvoltarea surselor alternative de energie are importanţă strategică pentru Moldova

2009-01-29

CHIŞINĂU, 28 ianuarie / Coresp. "Novosti - Moldova" Nikita Liubimov /. Republica nu dispune de resurse proprii de hidrocarburi, de aceea dezvoltarea surselor alternative de energie are pentru Moldova importanţă strategică. Acest fapt l-a declarat miercuri în cadrul mesei rotunde "Energetica alternativă - direcţie strategică a dezvoltării ramurii", care a avut loc la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM Ghenadie Cernei, doctor în ştiinţe, director al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

La şedinţă au mai participat academicianul Vitalie Postolati, director al Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe a RM; academicianul Ion Bostan, rector al Universităţii Tehnice a Moldovei; Ion Hăbăşescu, membru-corespondent al AŞ a Moldovei, director al Institului de tehnică agricolă "Mecagro" şi vicedirectorul acestui Institut Valerian Cerempei.

În conformitate cu Strategia securităţii energetice a ţării, adoptată în anul 2000, în 2010 este necesar ca din cantitatea totală de energie utilizată 6 la sută să revină surselor alternative, iar în 2020 această cifră trebuie să constituie deja 20 de procente. Aceasta nu se poate realiza imediat, de aceea este necesar de a avansa pe etape", - a spus Cerempei.

Actualmente în Moldova funcţionează trei centre de cercetări în domeniul surselor alternative de energie - Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a RM, Universitatea Tehnică a RM şi Institutul de tehnică agricolă "Mecagro".

"În Moldova există necesitatea dezvoltării surselor alternative proprii de energie termică şi electrică. Deja pe parcursul a peste 5 ani funcţionează programul de stat pentru dezvoltarea acestei sfere. Pentru Moldova surse regenerabile de energie cu perspectivă rămîn soarele, vîntul, energia cinetică a apei, producerea şi utilizarea biocombustibilului", - a relevat Bostan.

Potrivit spuselor lui, "la Universitatea Tehnică acum activează şapte centre de cercetări ştiinţifice. Unul dintre ele se ocupă pe larg de sursele alternative de energie".

"Pentru ca într-adevăr să începem a vorbi despre realizările din domeniul asigurării republicii cu combustibil alternativ, sînt necesare investiţii băneşti considerabile - cel puţin 120-150 milioane de euro anual", - a specificat Postolati.

Conducerea ţării, acordînd atenţie susţinută acestei ramuri, identifică posibilităţi pentru a asigura sfera respectivă cu bugetul necesar pentru munca în continuare în această direcţie strategică pentru ţară.


http://newsmoldova.md/