Si totusi, Moldova este un stat democratic care evolueaza continuu

2009-02-03
 

Academician Teodor FURDUI,
Prim-vicepresedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei

(Continuare din nr. 15)

In 2000 a fost aprobata Strategia Preliminara de Reducere a Saraciei, iar in 2002 Guvernul a adoptat versiunea actualizata a acestui document. Conform acestei hotariri, ministerele de ramura au elaborat strategii preliminare sectoriale, principalele prevederi ale carora au fost integrate in Strategia de Crestere Economica si Reducerea a Saraciei - SCERS, care a servit ca instrument eficient de planificare strategica continua pentru ierarhizarea obiectivelor strategice si implementarea actiunilor strategice.

Prin intermediul SCERS Guvernul si-a directionat eforturile pentru realizarea urmatoarelor obiective pe termen mediu: 1) cresterea economica durabila si cuprinzatoare; 2) reducerea saraciei si a inechitatii si extinderea participarii celor saraci la dezvoltarea economica; 3) dezvoltarea resurselor umane.

Printre documentele de referinta pentru dezvoltarea economica, modernizarea tarii si incluziunea sociala trebuie de mentionat si Planul de actiuni "Republica Moldova - Uniunea Europeana", un document politic convenit intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, ce a stabilit obiectivele strategice si prioritatile in relatiile dintre cele doua parti pentru anii 2005-2008. Planul de actiuni "Republica Moldova - Uniunea Europeana" nu a avut drept scop numai consolidarea relatiilor cu Uniunea Europeana si realizarea obiectivului strategic de integrare europeana, ci a constituit si un program de reforme politice si economice interne, pe care autoritatile tarii le-au realizat de comun acord cu partenerii europeni.

Conducerea actuala a tarii a ignorat mitul privind forta de munca ieftina in calitate de avantaj in producctie, axindu-se in mod prioritar pe dezvoltarea climatului de afaceri si sustinerea businessului mic si mijlociu. In scopul imbunatatirii mediului de afaceri, care era putin atractiv din punct de vedere al existentei resurselor naturale si marimii pietei interne, o atentie deosebita Guvernul a acordat elaborarii unei politici mai avantajoase comparativ cu alte tari din regiune, intensificind astfel reforma cadrului regulatoriu, aceasta urmind sa contribuie semnificativ la sporirea investitiilor locale si straine, la cresterea si reabilitarea stocului de capital al economiei.

In acest context un loc aparte ii revine Legii nr. 81-XV din 18 martie 2004 cu privire la investitiile in activitatea de intreprinzator, prin care s-au stabilit conditii egale pentru investitorii locali si straini. Pe linga aceasta, la fel, la initiativa sefului statului in a. 2007 au fost aprobate 3 componente ale reformei fiscale, ce presupun amnistia fiscala (care deja a luat sfirsit), legalizarea capitalului, iar incepind cu 2008, aplicarea cotei "zero" la venitul reinvestit al agentilor economici.

In contextul vectorului integrarii europene, care beneficiaza de sustinerea marii majoritati a populatiei, au fost realizate reformele sanatatii, sferei protectei sociale, justitiei, audiovizualului etc. Dintre cele mai recente initiative de reformare, putem mentiona adoptarea Codului Invatamintului, menit sa modernizeze aceasta sfera strategica pentru dezvoltarea tarii.

Implementarea acestor documente majore a fost o provocare serioasa. Realizarea lor nu a avut precedent in Republica Moldova, fiind bazata pe principiul "invatare prin practica".

Actiunile haotice, bazate pe prevederi normative care uneori se contraziceau, au fost inlocuite cu o abordare coerenta bazata pe principiile planificarii strategice. In acest sens am dori sa mentionam oportunitatea adoptarii Strategiei nationale de dezvoltare pe anii 2008-2011, care are drept obiectiv principal crearea conditiilor pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiei in baza cresterii economice durabile, si apropierii Republicii Moldova de standardele europene si atingerea obiectivului de integrare europeana.

Strategia deriva din necesitatea de a continua reformele initiate in Strategia de crestere economica si reducere a saraciei si in Planul de actiuni "Republica Moldova - Uniunea Europeana", ale caror termen de implementare au expirat la sfirsitul anului 2007 si inceputul anului 2008.

Guvernul a initiat mai multe actiuni menite sa sustina dezvoltarea sectorului productiv al tarii si sa contribuie la consolidarea competitivitatii intreprinderilor atit pe piata interna, cit si pe cea externa. A fost majorat volumul investitiilor in capitalul fix, care constituie pe an in mediu 16% din PIB. Au fost create conditii pentru ca sectorul infrastructurii productive sa devina liderul absolut in atragerea investitiilor in capitalul fix: in comunicatii si transporturi, tranzactii cu imobile si comert.

In cadrul unei economii moderne bazate pe cunoastere, IMM-urile reprezinta sectorul cel mai flexibil si profitabil. Luind in consideratie faptul ca intreprinderile mici si mijlocii constituie un element important in asigurarea unei cresteri economice durabile si crearea noilor locuri de munca, obiectivul general al politicii si masurilor de promovare a IMM-urilor a constat in consolidarea competitivitatii IMM-urilor existente si stimularea sporirii numarului lor. In acest context, trebuie mentionata Legea cu privire la parcurile industriale si Legea cu privire la parcurile stiintifico-tehnologice si incubatoarele de inovare, care, in linii generale, au drept scop dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.

Parcurile industriale sunt destinate atragerii investitiilor si plasarii proiectelor industriale. Statul asigura conditii optime pentru desfasurarea activitatii de productie prin crearea infrastructurii (terenuri, suprafete de productie si depozitare, retele ingineresti si cai de comunicatii) si oferirea acesteia in folosinta rezidentilor. Parcurile se constituie pe un termen de cel putin 15 ani si cel mult 20 de ani si au ca obiectiv accelerarea dezvoltarii socio-economice a regiunilor, in care acestea au fost create. La ora actuala sunt identificate 3 zone pentru amplasarea parcurilor industriale: Floresti (60 ha), Ungheni (50 ha) si Cainari (24 ha).


Parcurile stiintifico-tehnologice si incubatoarele de inovare au drept scop stimularea activitatilor de inovare si transfer tehnologic menite sa transforme rezultatele cercetarilor stiintifice si inovatiile in produse, servicii, procese noi sau perfectionate, crearea a noi locuri de munca etc.

Din anul 2007 functioneaza 2 structuri de inovare: Parcul stiintifico-tehnologic "Academica" si Incubatorul de inovare "Inovatorul", care, desi se afla la inceput de cale, in baza proiectelor de inovare si transfer tehnologic, numai in anul 2008 au fabricat produse inovative in suma de peste 51 mil. lei. La etapa de creare se afla inca 2 parcuri: Parcul stiintifico-tehnologic "INAGRO" in domeniul agriculturii si Parcul stiintifico-tehnologic "Nanotehnologii si microelectronica" in domeniul industriei electronice.

In contextul dezvoltarii infrastructurii nationale merita a fi mentionata si darea in exploatare in anul 2006 a Terminalului International Liber "Giurgiulesti". Acest obiectiv de importanta strategica ofera tarii noastre posibilitatea formarii unor rezerve suficiente de produse petroliere. In anul curent se preconizeaza darea in exploatare a Terminalului cerealier si finisarea lucrarilor de constructie a Portului de pasageri si a celui de marfuri, demonstrind astfel ca tara noastra este capabila sa realizeze proiecte de amploare.

Indiscutabil, ca printre cele mai importante realizari de la proclamarea independentei republicii este si finalizarea tronsonului de cale ferata Giurgiulesti - Cahul, care vine sa integreze sudul tarii in reteaua nationala de transport, dar si calea ferata Chisinau-Singera-Cainari.

Este binecunoscut faptul ca infrastructura sectorului transporturilor are un impact important asupra mobilitatii bunurilor si oamenilor, si este un factor ce se reflecta asupra comertului si, in general, asupra eficientei economice. De aceea, Guvernul in anul 2006 a initiat elaborarea Programului national in domeniul transporturilor pentru anii 2008-2017, care cuprinde strategia sectorului transporturilor, precum si Planul de investitii si cheltuieli pentru sectorul transporturilor.

Un prim rezultat al realizarii acestui program este semnarea in acelasi an a Acordului de finantare comuna de catre Banca Europeana pentru Investitii, Banca Mondiala si BERD a unui proiect de reabilitare si modernizare a traseelor rutiere ale tronsonului Coridorului paneuropean IX: conexiunea nord-sud (Criva - Chisinau - Comrat) si est - vest (Chisinau spre frontiera Romaniei) in valoare totala de 60 mil. euro, conform caruia vor fi reabilitate circa 500 km din drumurile nationale.

In conditiile in care zona rurala si centrele raionale au fost cele mai afectate de procesele distructive ale tranzitiei, conducerea tarii a lansat in 2005 Programul National "Satul Moldovenesc". Programul reprezinta cadrul politic pentru dezvoltarea rurala durabila a tarii pentru o perioada indelungata de timp. Elaborarea acestuia s-a efectuat in baza programelor raionale, localitatilor rurale, ministerelor si departamentelor responsabile de domeniile sectoriale de dezvoltare.

Printre obiectivele fundamentale ale Programului vom mentiona: asigurarea cresterii economice durabile atit in sectorul agroalimentar, cit si in sferele economice non-agricole, reducerea saraciei, inechitatii sociale la sat, dezvoltarea infrastructurii (gazificarea, ameliorarea si extinderea retelelor de aprovizionare cu apa, reparatia si constituirea drumurilor, dezvoltarea telecomunicatiilor etc, asigurarea dezvoltarii umane si protectiei sociale (sporirea accesului la serviciile medicale si educationale) etc.

Pe parcursul implementarii Programului s-au realizat actiuni in vederea gazificarii accelerate a localitatilor rurale, masuri in vederea telefonizarii, reparatiilor capitale ale oficiilor postale, dezvoltarii turismului rural, extinderii ariei de acoperire cu activitati comerciale, majorarii nivelului de deservire a populatiei cu servicii de transport, dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii etc. Numai cei care nu doresc sa vada, nu apreciaza la justa valoare tot ce s-a intreprins si se intreprinde pentru reabilitarea obiectivelor de menire social-culturala din sate, a apeductelor, pentru constructia retelelor de gazificare, repararea drumurilor. Aproape ca nu exista localitate in care pe parcursul acestor ani sa nu fi fost efectuate lucrari de revitalizare cel putin a unui obiectiv. Numai prin intermediul Fondului de Investitii Sociale din Moldova in satele noastre s-au efectuat lucrari de renovare a diferitelor obiective in valoare de 63 mil. dolari.

Cu alte cuvinte, se creeaza premisele necesare pentru reducerea migratiei populatiei rurale, asigurarea satelor cu tineri specialisti, dezvoltarea unei agriculturi durabile. In aceasta ordine de idei, vom mentiona ca numai in a. 2008 sistemul de subventionare, care impreuna cu restituirea TVA, a constituit circa 750 mil. lei (fata de 11 mil. lei in a. 2001), ce a avut un caracter investitional si a fost directionat exclusiv pentru dezvoltarea bazei de productie. Gratie sistemului de subventionare numai in ultimii sapte ani s-a reusit plantarea a circa 21 mii ha de vita de vie, 18 mii ha de livezi intensive, reabilitarea a circa 50 mii ha de suprafete irigate, in conditiile in care pina atunci actiunile de plantare au lipsit cu desavirsire.

In vederea dezvoltarii unei agriculturi performante, o atentie deosebita se acorda in ultimii ani fondarii statiunilor tehnologice de masini, pentru prestarea serviciilor complexe producatorilor agricoli, implementarea tehnologiilor avansate in redresarea sectorului agroalimentar.

Pentru crearea unui sector agrar modern, eficient, inalt productiv, bazat pe folosirea la scara larga a tehnologiilor avansate, tehnicii moderne, soiurilor si hibrizilor de inalta productivitate au fost intreprinse masuri privind consolidarea terenurilor agricole. Ca rezultat, in prezent activeaza circa 270 de cooperative agricole, care prelucreaza 160 mii hectare de terenuri agricole. Au inceput sa se organizeze gospodarii de fermieri, specializate in cultivarea legumelor, strugurilor de masa, fructelor, care dispun de la 10-15 ha pina la 30 ha de teren arabil si care folosesc tehnologii avansate. Pina in prezent au fost consolidate cea 60 % gospodarii agricole, ceea ce constituie 42 la suta din terenuri.

Este cunoscut faptul ca dezvoltarea economiei durabile, bazata pe cunoastere si inovare, poate avea succes numai daca aceasta va fi asigurata de un suport stiintific in realizarea prioritatilor nationale, care, la rindul sau, presupune crearea conditiilor favorabile in vederea extinderii cercetarilor stiintifice pentru acoperirea necesitatilor economiei in investigatii concrete, sporirea nivelului si a eficientei stiintifice.

Pentru realizarea acestor obiective din initiativa Presedintelui Tarii, Domnul Vladimir Voronin, a fost elaborat si acceptat de catre Parlament Codul cu privire la stiinta si inovare, drept unica sansa reala nu numai de depasire a crizei in sfera stiintei si inovarii, dar si de revitalizare a stiintei autohtone.

Acest document juridic a fost recunoscut in cadrul Conferintei Academiilor de Stiinte din Europa de Est si de Sud-Est, ca fiind unic si un nou model democratic si transparent de organizare a sferei stiintei si inovarii.

Implementarea prevederilor Codului a rezultat nu numai in optimizarea infrastructurii sferei stiintei si inovarii, reorientarea cercetarilor institutiilor spre rezolvarea problemelor strategice ale stiintei si economiei nationale, dar si in crearea conditiilor de munca ale cercetarilor stiintifici, renovarea bazei tehnico-materiale, sporirea suportului stiintific in dezvoltarea social-economica a tarii.

Printre realizarile practice obtinute in aceasta perioada, merita a fi mentionate urmatoarele: implementarea noilor soiuri si hibrizi de culturi de cimp cu o productivitate si rezistenta sporita, aplicarea la scara industriala a unor metode noi de prelucrare a materiei prime, agricole si a produselor secundare din industria alimentara, oenologica, tehnologiilor de restabilire si durificare a pieselor uzate ale masinilor agricole, tehnologiilor de producere a materialului pomicol devirozat, noilor tehnologii cu consum redus de energie in industria materialelor de constructie. Au fost elaborate peste 20 de dispozitive si aparate electronice pentru tratarea maladiilor, substante biologic active, noi preparate farmacologice, o minihidrocentrala pentru irigarea si desecarea terenurilor agricole, motoare electrice cu performante tehnice, imbunatatite pentru pompe ermetice. O inalta apreciere au obtinut operatiile plastice reconstructive ale aparatului valvular, cu utilizarea homogrefelor decelularizate.

Academia de Stiinte a Moldovei participa nemijlocit la realizarea necesitatilor economiei tarii: de comun acord cu ministerele de resort au fost elaborate Strategia de dezvoltare a industriei pentru perioada de pina la anul 2015, Strategia dezvoltarii durabile a sectorului agroalimentar pina in anul 2020, Programul National de utilizare a resurselor regenerabile de energie; au fost create Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Parcul stiintifico-tehnologic "Academica" si Incubatorul de inovare. Comunitatea stiintifica, in calitate de consultant stiintific al autoritatilor publice, participa nemijlocit la argumentarea deciziilor Guvernului si ministerelor privind problemele de importanta majora ale acestora, la elaborarea si avizarea actelor normative. Daca pina in anul 2004 Academia de Stiinte a Moldovei practic nu era antrenata in procesul de creatie legislativa, in perioada de referinta ASM a elaborat un set de legi si a consultat peste 1100 de acte normative.

Pentru implementarea principalei forme de promovare a politicii de stat in sfera stiintei si inovarii si solutionarea problemelor dezvoltarii socio-economice au fost initiate 16 programe de stat, care se afla in derulare, destinate rezolvarii celor mai stringente probleme socio-economice, si anual se organizeaza transferul tehnologic al rezultatelor stiintifice.

Conditiile create in de pe urma implementarii Codului s-au reflectat pozitiv si asupra rezultatelor obtinute in domeniul stiintei fundamentale: a fost demonstrat pentru prima data fenomenul degradarii biologice precoce a societatii umane contemporane si fondata o directie noua in biomedicina - sanocreatologia, destinata crearii si mentinerii dirijate a sanatatii omului; s-a efectuat donarea si caracterizarea moleculara a unor gene specifice pentru sistemul reproductiv la unele plante de cimp. In cadrul Institutului de Chimie a fost creat Centrul de chimie fizica si nanocompozite, care in comun cu Institutul de Fizica Aplicata si Universitatea Tehnica a Moldovei elaboreaza noi nanotehnologii, ce permit producerea materialelor nanocompozite cu proprietati magnetice, catalizatori pentru sinteza chimica; conductoare, retele ordonate de nanotuburi metalice cu aplicatii in medicina, fotonica, optoelectronica si alte domenii.

Cele expuse denota ca, desi in anul 2001 statul a avut cele mai mari datorii externe, in 2002 conducerea tarii s-a confruntat cu criza politica in tara, in 2006 - cu interdictia de a exporta productia vinicola pe principala piata de desfacere, in 2007 - cu seceta totala, in 2008 - cu inundatiile, iar la inceputul anului curent - cu criza generata de sistarea alimentarii cu gaze, pe parcursul ultimilor 8 ani au fost obtinute unele performante in economie, care au permis de a depasi perioada de declin economic continuu, s-a atins o crestere economica si s-au imbunatatit standardele de viata, rata de schimb a monedei nationale a ramas stabila, iar rezervele Bancii Nationale au crescut considerabil. Cresterea economica evidenta si limitele prudente de creditare externe au condus la sporirea constanta a veniturilor publice si la reducerea datoriei de stat externe, raportate la PIB.

Crearea premiselor de dezvoltare durabila a economiei tarii a servit ca baza pentru savantii Institutului de Economie, Finante si Statistica la elaborarea pronosticului dezvoltarii socio-economice a tarii. Conform acestuia, cresterea medie economica in urmatorii 3 ani va fi de 6,5 la suta fata de 5%, dupa cum s-a inregistrat in ultimul timp. La finele anului, in conformitate cu opinia unor experti in economie, vom avea o crestere a produsului intern brut de 6%. Suplimentarea PIB-ului va tine, in fond, de cresterea accelerata a investitiilor in capitalul fix, de sustinerea intreprinzatorilor si stimularea liberei initiative, cresterea nivelului de ocupatie si sporirea productivitatii muncii, utilizarea eficienta a resurselor disponibile, aplicarea unei politici financiare, monetar-creditare si fiscal-bugetare adecvate. Nivelul mediu al inflatiei va fi in descrestere si in anul 2011 va constitui 7%. Cursul de schimb al leului se va mentine relativ stabil. Investitiile in capitalul fix vor cunoaste o crestere de circa 40 la suta. Indeosebi, va lua amploare volumul amplasamentelor investitorilor straini. In sectorul real al economiei cea mai insemnata dezvoltare se va atesta in ramura industriei, conditionata de imbunatatirea mediului de afaceri si redresarea evidenta a situatiei economico-financiare a agentilor economici.


6. De ce savantii insista asupra obiectivitatii?

Este cunoscut faptul ca in procesul de cercetare obtin succese remarcabile numai savantii care in activitatea lor se bazeaza pe metodologii si metode obiective, principii obligatorii si pentru cei ce se ocupa de politica, economie, management, dat fiind faptul ca numai de pe aceste pozitii e posibila orientarea societatii spre un viitor destoinic.

Analiza obiectiva permite nu numai stabilirea cauzelor manifestarii anumitor evenimente sau procese, dar si identificarea posibilelor solutii pertinente acestora. Evolutia inregistrata in ultimii 8 ani, dupa cum denota analiza socio-economica, este o practica de succes, fiind un exemplu al unei guvernari formate prin contopirea unei vointe politice constructive si reale. Conducerea de virf a tarii a dat dovada de o capacitate manageriala eficienta, ce a permis reactia adecvata in situatii de criza, chiar si atunci cind se parea ca nimic n-ar mai fi de facut.

In al doilea rind, indiferent de atitudinea noastra fata de unii sau alti conducatori ai tarii sau reprezentanti ai partidelor politice, totusi, trebuie sa fim obiectivi si sa evidentiem nu numai greselile si lacunele, dar si sa recunoastem succesele si realizarile acestora, si, in special, obtinerea stabilitatii politice si sociale, a cresterii economice si modernizarii tarii, daca nu dorim sa inducem poporul in eroare. Absolutizarea esecurilor si crearea unei situatii artificiale de incertitudine actioneaza in detrimentul intereselor noastre nationale. Desigur, nici cealalta extrema - a dezinformarilor - nu este acceptata.

In al treilea rind, conducerea actuala, ca nici una alta din cele precedente, a constientizat rolul decisiv al stiintei in dezvoltarea durabila socio-economica, in conditiile in care tara nu dispune de resurse energetice si minerale, si a intreprins actiuni concrete privind revitalizarea stiintei autohtone. Mai mult decit atit, opiniile savantilor au fost intotdeauna tratate cu interes de conducerea tarii.

Viitorul statului nostru trebuie sa intre in aria preocuparilor fiecaruia din noi, acest fapt fiind tratat deopotriva cu respect si responsabilitate.
 
 http://www.moldova-suverana.md/