Constantin Tîbîrnă la 80 de ani. Omul pentru care chirurgia a devenit o artă

2009-02-03
 

Profesorul universitar Constantin Ţîbîrnă, doctor habilitat în medicină, membru de onoare al A.Ş.M., director al clinicii nr. 2 a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, a împlinit acum 6 decenii visul aproape irealizabil al părinţilor săi, Andrei Ţîbîrnă şi Maria Cucoş, ţărani din Sîngerei, ca el să atingă culmile cunoaşterii. Aşa cum afro-americanul Barack Obama a realizat visul poporului său să devină primul preşedinte de culoare, al 44-lea la număr, în ţara tuturor posibilităţilor, aşa şi fiul unor simpli ţărani basarabeni în perioada cea mai grea de după război a putut prin muncă asiduă să treacă de la coarnele plugului la carte, să ia vîrtos, cum se zice, taurul de coarne şi să-şi creeze propriul destin.

A absolvit şcoala primară, fiind eminent la învăţătură, apoi cu medalie de aur – şcoala medie din Bălţi. La Institutul de Stat de Medicină din Chişinău pentru succese remarcabile la învăţătură i s-a conferit bursa mărită în numele lui Stalin. Cine primea în perioada sovietică bursele nominale „V.I. Lenin” şi „I.V. Stalin” era, de regulă, cel mai tare la carte. În cazul de faţă nu ne interesează aspectul propagandistic al acestui gest, ci omul concret – profesorul, medicul, savantul şi cetăţeanul Constantin Ţîbîrnă, care a atins performanţe strălucite în activitatea sa profesională şi ştiinţifică.

Despre aceste şi alte detalii sugestive din viaţa acestui om, devenit celebru la noi, bine cunoscut şi în străinătate, s-a vorbit în termeni elogioşi în cadrul şedinţei comune a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. şi a Senatului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, consacrate aniversării a 80-ea a savantului.

În luarea sa de cuvînt acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M. a menţionat faptul că încă în perioada studenţiei sale a auzit despre aprecierile înalte pe care i le dădeau pacienţii tînărului chirurg Constantin Ţîbîrnă. Faima lui ajunsese nu numai în spitalele raionale, dar şi în cele mai îndepărtate ambulatorii săteşti. Este specialist în chirurgia generală. Dar l-a atras un domeniu al medicinii ce frămîntă şi în prezent minţile specialiştilor din diferite ţări – chirurgia echinococozei (infecţie parazitară care evaluează în chist hidatic). Este semnificativ faptul că în cadrul acestei manifestări omagiatul şi-a lansat cartea „Chirurgia echinococozei – ghid practic”, care să fie de real folos medicilor consacraţi.

Revenind la anii de tinereţe ai savantului vom puncta: după absolvirea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (1950), a urmat secundariatul clinic (1950–1953), apoi a activat la aceeaşi instituţie în calitate de asistent (1953–1960), conferenţiar (1960–1962), şef al Catedrei de chirurgie generală (1962–1992). În această perioadă a susţinut teza de doctor habilitat în medicină, avînd drept subiect „Profilaxia şi tratamentul afecţiunilor purulente pulmonare”. A fost deputat al Sovietului Suprem al R.S.S.M. (1977–1981). A desfăşurat ample cercetări în domeniul diagnosticului şi tratamentului chirurgical al infecţiilor, precum şi al chirurgiei reconstructive, concretizate în peste 400 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 15 monografii colective, şi în 8 invenţii de valoare. „Om emerit” şi laureat al Premiului de Stat, a fost decorat cu ordinele „Insigna de Onoare” şi „Gloria Muncii”.

Octogenarul Constantin Ţîbîrnă, încă în plină forţă, a fost felicitat în cadrul acestei manifestări de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, care i-a înmînat medalia A.Ş.M. „D. Cantemir” şi a dat citire mesajului de felicitare din partea preşedintelui Parlamentului R.M., dl Marian Lupu. La rîndul său, prorectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Eşanu i-a înmînat omagiatului medalia „Nicolae Testemiţanu”. Urări de bine i-au adresat şi colegii de serviciu, numeroşi discipoli, reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din ţară, inclusiv fratele Gheorghe Ţîbîrnă, cunoscut chirurg şi el în domeniul oncologiei.

Din discursurile prezentate cu acest prilej o semnificaţie deosebită au şi spusele prorectorului Vladimir Hotineanu, preşedintele Societăţii Chirurgilor din Moldova: „Profesorul Constantin Ţîbîrnă vine în sala de operaţii ca într-un atelier de creaţie, dat fiind că chirurgia pentru el este o artă. Omagiatul nostru a atins culmile profesionalismului - am învăţat de la el în tinereţe, dar mai avem ce învăţa şi în prezent…”

Astăzi, de pe multiple panouri publicitare din SUA priveşte cu zîmbetul său larg noul preşedinte al acestui stat-supraputere, Barack Obama, care a împlinit visul poporului său de a avea un preşedinte de culoare, mai inimos şi mai atent cu oamenii de rînd. Şi în capitala Moldovei, alături de vedetele din lumea artelor, sportului şi businessului, de pe unele panouri ne scrutează, blînd şi interiorizat, chipul medicului în halat alb, care acum mai bine de 6 decenii a venit la Chişinău să-şi realizeze aspiraţiile, dar mai mult ca orice altceva – visul părinţilor săi, simpli ţărani. E profesorul Constantin Ţîbîrnă, căruia contemporanii au ţinut să-i exprime astfel înalta lor apreciere.

Tatiana Rotaru
pentru Moldova Suverană