Omagiat Gheorghe Ghidirim

2009-04-24
 

ACADEMICIANUL GHEORGHE GHIDIRIM - SEPTUAGENAR

In actualitatea academica si medicala aniversarea domnului academician Gheorghe Ghidirim Omul de cultura, Chirurgul si Savantul de renume mondial se inscrie cu litere majuscule. Medicina Moldovei il sarbatoreste pe cel care o slujeste cu devotament, pasiune si daruire, adaugandu-i noi valori si traditii cristalizate in istoria ocrotirii sanatatii, ele fiind legate de numele domniei sale.

Din bogatul sau itinerar biografic desprindem doar cele mai semnificative file: se naste la 22 aprilie 1939, in comuna Palanca, plasa Olanesti, judetul Cetatea Alba; absolveste cu mentiune Colegiul de Medicina din Tighina; activeaza felcer la Spitalul de circumscriptie Tudorova; face studii la Institutul de Stat de Medicina din Chisinau; asistent la catedra Anatomie Topografie si Chirurgie; doctorand la catedra Chirurgie sub conducerea reputatului chirurg Nicolae Anestiade; presedinte al Comitetului sindical al Institutului; conferentiar la catedra Chirurgie, facultatea Pediatrie; sef catedra Chirurgie pentru subordinatura; timp de 13 ani sef catedra Chirurgie generala si Semiologie, in prezent sef catedra Chirurgie nr. 1 ,,Nicolae Anestiade”.

In toate aceste ipostaze si functii domnul Gheorghe Ghidirim isi manifesta plenar aptitudinile profesionale, manageriale si de om de o aleasa noblete sufleteasca. Este patruns de spiritul inaltei responsabilitati, devotamentului fata de profesie, receptivitatii la totul ce e nou si util in sfera medicinei. De rand cu multi precursori ai Universitatii contribuie la optimizarea procesului didactic cu implementarea si dezvoltarea continua a subordinaturii; asigura trecerea studiilor in limba romana, participa activ la traducerea manualelor, materialelor didactice, institutul detinand pe atunci de pionerat in primul val de renastere nationala.

In centrul activitatii profesionale ramane a fi cercetarea stiintifica, care este consacrata unuia dintre cele mai complicate aspecte ale chirurgiei moderne – pancreatita acuta. Sute de bolnavi tratati si salvati de la moarte, acesta este rodul activitatii clinice. Zeci de publicatii la tema data, rapoarte la Congrese Nationale si Internationale, pana la urma incununeaza opera Savantului Gh. Ghidirim prin teza de doctor habilitat in medicina, sustinuta in anul 1983 la Centrul Stiintific Unional de Chirurgie din Moscova, consiliul stiintific fiind condus de regretatul academician cu renume mondial Boris Petrovski. Prin aceasta disertatie Domnia sa fondeaza pancreatologia chirurgicala moderna si scoala basarabeana de chirurgi pancreatologi. La initiativa si cu participarea nemijlocita a Domniei Sale, pentru prima data este creata sectia Medicina a Academiei de Stiinte din Republica Moldova. In semn de apreciere a meritelor stiintifice, in anul 1993 profesorul Gheorghe Ghidirim este ales Membru titular al Academiei de Stiinte si Presedintele al Sectiei medicale nou-formate. Munca stiintifica multilaterala a fost inalt apreciata, fiind ales in anul 1993 Membru de Onoare al Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei, iar in anul 1994 – Membru de Onoare al Societatii de Chirurgie a Romaniei.

Este Membru de Onoare al Societatii Romane de Chirurgie, al Societatii de Chirurgie laparoscopica din Romania, Societatii Internationale de Chirurgie „N. Pirogov”, Moscova, Rusia; Membru al Societatii Internationale de Chirurgie hepato-bilio-pancreatica; membru al Societatii Mondiale de Chirurgie. La Congresul VIII al Chirurgilor din republica; academicianul Gh. Ghidirim a fost ales Presedinte al Societatii de Chirurgie din Republica Moldova. Opera stiintifica a dlui academician Gh. Ghidirim include peste 400 de lucrari stiintifice, 35 monografii, 2 manuale, 15 brevete de inventii.

Sub indrumarea profesorului Gheorghe Ghidirim au fost sustinute 9 teze de doctor habilitat si 14 teze de doctor in medicina. Clinica condusa de dumnealui a pregatit peste 20 de secundari clinici si 135 rezidenti. In asa fel putem vorbi despre Scoala Academicianului Gheorghe Ghidirim, scoala de prestigiu si mare viitor. Este membru al Comisiei Nationale pentru Acreditare si Atestare, presedinte al Consiliului Stiintific pentru sustinerea tezelor stiintifice in chirurgie.

In anul 1986 i se confera titlul de profesor universitar, titlu, pe care de facto, il detinea cu cinste mai bine de 10 ani.

Fiind un fiu devotat al neamului nostru, profesorul Gh. Ghidirim se inscrie transant si cu demnitate in procesul de renastere nationala, ocupandu-si locul binemeritat in randul personalitatilor distincte. Intelectul innascut, cultura si inteligenta ii sunt atuurile ce asigura succesul si prosperarea.

A fost deputat al poporului in ultimul Parlament al URSS, membru al Guvernului, Ministru al Sanatatii. Participa la elaborarea Declaratiei de independenta a Republicii Moldova 27 august 1992, la adoptarea de catre primul Parlament Democratic a Imnului, Stemei si a Drapelului Tarii. Cu sustinerea dlui ministru Gh. Ghidirim, in anul 1991 este organizat Congresul de fondare a Ligii Medicilor. Este pus in discutie proiectul Legii Sanatatii.

Reforma asistentei medicale primare, a serviciului spitalicesc, clinicilor universitare, medicinei preventive, a sistemului farmaceutic si stomatologic sunt obiectivele de baza in activitatea Ministrului Sanatatii Gheorghe Ghidirim.

Anul 1998 este marcat prin alegerea Domniei sale in calitate de Presedinte al Colegiului medicilor din RM. Sub dirijarea nemijlocita a Domniei sale a fost prezentata in Parlament „Legea Colegiului Medicilor” si pachetul de acte normative necesare. Este de retinut ca, in toate aceste posturi, medicul-chirurg, profesorul, savantul Gheorghe Ghidirim isi consacra energia si cunostintele intru prosperarea medicinei practice, stiintei medicale, in general a sistemului de sanatate.

Aceasta activitate a fost inalt apreciata de stat prin conferirea in anul 2000 a Ordinului Gloria Muncii, si a Ordinului Republicii. In anul 1995 i se confera onorificul titlu de Om Emerit al Republicii Moldova.

La cei 70 de ani impliniti stimate academician Gh. Ghidirim va aflati intr-o forma fizica si spirituala excelenta, veniti in fata pacientilor, colegilor de breasla, discipolilor cu un exceptional bagaj de cunostinte si manopere unicale de arta chirurgicala pe care le puneti neconditionat in slujba Omului si a Societatii.

Asa sa va stim, draga coleg. Inca multe primaveri sa-si scuture floarea peste anii traiti cu sens si demnitate.

        Cu simpatie si gratitudine
 
Ion Ababii,
rector, profesor universitar,
academician al AS a RM

 
 P.S.    Cu prilejul aniversarii domnului academician Gheorghe Ghidirim, la 24 aprilie, in Sala Senatului Universitatii va avea loc sedinta comuna a Senatului USMF ,,Nicolae Testemitanu”, Prezidiului Academiei de Stiinte a Republicii Moldova si a Asociatiei Chirurgilor ,,Nicolae Anestiade”. Printr-un cuvant inaugural ceremonia va fi deschisa de rectorul Universitatii, academician, doctor habilitat in medicina, profesor universitar Ion Ababii.
         Cuvinte de felicitare vor rosti presedintele Academiei de Stiinte, academicianul Gheorghe Duca, presedintele Asociatiei Chirurgilor ,,Nicolae Anestiade”, profesorul universitar Vladimir Hotineanu. Despre viata si activitatea academicianului Gheorghe Ghidirim va prezenta o comunicare Gheorghe Rojnoveanu, doctor habilitat in medicina. Se preconizeaza lansarea cartii ,,Hemoragiile digestive superioare non-variceale”, autor academicianul Gheorghe Ghidirim. Dumnealui totodata se va referi si la directiile principale ale activitatii sale stiintifice.
         Vor urma elogii, felicitari ale colegilor de la Universitate si Academia de Stiinte, de la institutii medico-sanitare publice precum si a prietenilor (oameni de cultura, scriitori, jurnalisti).

http://www.usmf.md/