Ciocolata pentru sanatate

2007-09-04

Cateva bucatele pe zi de ciocolata neagra simpla iti protejeaza inima, arterele si te ajuta sa slabesti.
Consumata in cantitati moderate, ciocolata cu unt de cacao si minimum 75% cacao protejeaza neuronii si ajuta organismul sa faca fata bolilor.
Nu aceleasi efecte le are o ciocolata gresit aleasa. Cu cat contine mai mult zahar, diferite grasimi vegetale, cum e margarina, sau adaosuri de tipul alunelor, cu atat proprietatile ei benefice scad, te avertizeaza medicii.
Imbunatateste circulatia sangelui
Cercetatorii de la Scoala Universitara de Sanatate Publica de la Harvard au examinat recent 136 de studii asupra pudrei de cacao. Rezultatele au aratat ca ciocolata, care are ca baza pudra de cacao, imbunatateste functiile inimii. „Circulatia sangelui este accelerata si colesterolul bun este ridicat”, spune Mary B. Engler, cercetator la Universitatea California, San Francisco.
Beneficiile sunt puse pe seama antioxidantilor puternici din pudra de cacao, cei mai cunoscuti si cu efectele cele mai multe fiind flavonoizii. „Acesti compusi se sintetizeaza natural in anumite plante: afine, mere, alune, ceapa, ceai verde etc. Semintele de cacao contin intr-un procent de 20% flavonoizi”, spune Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie.
Mentine muschii in forma
Un studiu realizat la Universitatea din Indiana a demonstrat ca un pahar cu lapte cu ciocolata inlatura oboseala in randul sportivilor. Ciclistii de performanta care au baut laptele au avut rezultate mai bune la testele de anduranta decat cei care au consumat bauturi energizante. Paradoxal, ciocolata ajuta si la slabit.
„Daca o consumi cu moderatie si daca are minimum 75% cacao, unt de cacao si zahar, atunci ai observa ca slabesti. Teobromina din ciocolata, o substanta asemanatoare cafeinei, activeaza organismul, care ar putea incepe sa arda grasimile”, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Apara celulele nervoase
Tot teobromina este responsabila pentru starea de bine pe care ti-o da consumul de ciocolata. „Teobromina elimina un aminoacid care este un neurotransmitator. Acesta ajuta neuronii sa comunice intre ei si astfel se creeaza o stare placuta, de euforie”, spune Radu Braga, cercetatori in neurostiinte. In plus, antioxidantii  protejeaza celulele nervoase, in timp ce zaharul le hraneste si le ofera materie prima din care isi iau energia.

Studiu
Substantele din cacao intaresc smaltul dintilor
 O substanta din extrasul de cacao s-a dovedit a fi mai buna in prevenirea cariilor decat fluorul din pasta de dinti.
Substanta, denumita teobromina, are compozitia similara cu a cafeinei si ajuta la intarirea smaltului dintilor, potrivit unui studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Tulane, SUA, citat de postul de televiziune „FoxNews”.

Pentru a avea efect, teobromina nu trebuie mancata sub forma de ciocolata, ci aplicata sub forma de pasta de dinti, atrag atentia expertii.
Altfel, zaharul din ciocolata ar hrani bacteriile care „strica” dintii si ar favoriza dezvoltarea lor. Daca oamenii de stiinta americani apreciaza ca in maximum cinci ani va iesi pe piata din SUA o pasta de dinti cu teobromina, medicii romani sunt mai circumspecti.
„Chiar daca studiul ar arata ca aceasta substanta este foarte buna, in Romania lucrurile se vor misca mai greu. Produsele foarte bune existente pe piete mai dezvoltate ajung la noi mult mai tarziu, daca nu deloc”, considera Sabina Miu, medic stomatolog la clinica SmileDent din Capitala. Deocamdata, teobromina si-a dovedit eficienta doar pe animale, in studii de laborator.

Risc
Excesul oboseste pancreasul
Starile de nervozitate si cresterea in greutate sunt cele mai frecvente urmari ale consumului excesiv de ciocolata. Desi ajuta creierul sa functioneze, zaharul din compozitia ciocolatei suprasolicita pancreasul si duce in timp la aparitia diabetului.
„O ciocolata de calitate proasta, care are margarina in loc de unt de cacao, poate cauza boli cardiovasculare”, subliniaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
„Adaosul de caramel si alune inhiba actiunea substantelor care ar proteja organismul impotriva stresului oxidativ”, adauga medicul Lygia Alexandrescu.
# Datorita ciocolatei, neuronii comunica mai bine, provocand o stare de euforie