Agricultura in Franta (prima parte)

2007-09-04

Conform datelor ce apar publicate in enciclopedia Wikipedia, Franta beneficiaza de o suprafata agricola utila importanta (aproximativ ½ ha per locuitor) si de conditii geografice si climatice favorabile, aflandu-se la paralela 45. Acesti factori explica, in principiu, faptul ca Franta este prima tara agricola a Uniunii Europene. Principalele productii sunt cerealele (grau, porumb), zaharul, vinul, produsele lactate, fructele si legumele si produsele din carne. Sectorul legat de cresterea animalelor a suferit in ultimul timp crize succesive, datorita bolilor precum “vaca nebuna” sau “gripa aviara”.

Aproximativ 3,6 % din populatia activa totala a Frantei lucreaza in agricultura. Acest sector s-a modernizat in aceasta tara datorita politicii agricole comune reducand astfel, fara incetare, nivelul de mana de lucru. Agricultura sustine un sector puternic, cel al industriei agro – alimentare.
Locul agriculturii in economia franceza

Ponderea activitatii agricole (ce cuprinde sectorul industriilor agro – alimentare) reprezenta in anul 2004 - 3,9 % din PIB. In anul 1980 acest procent se ridica la aproximativ 7 %.

Numarul persoanelor angajate in agricultura in anul 2006 se ridica la 751 000, sau 3 angajati la 100 ha. In anul 1988, acest numar era de 4,7 angajati la 100 ha.
Structura exploatatiilor

Agricultura franceza cuprinde 348 000 exploatatii, pentru o suprafata exploatata de 25 519 000 ha (2003), sau o medie de 71 ha per exploatatie. Doua treimi sunt reprezentate de ferme traditionale particulare, iar o treime au adoptat forma de societate, in special pe cea de exploatatie agricola cu responsabilitate limitata (EARL) sau pe cea de asociatie agricola (GAEC).
Utilizarea suprafetelor

In 2003, teritoriul francez (548 000 km²) era repartizat intre :

    * Suprafata agricola utila : 295 000 km² (53,7 %), din care :
          o Terenuri arabile : 184 000 km² (33,5 %), din care :
                + cereale  : 89 000 km² (16,3 %) ;
                + pajisti artificiale : 30 000 km² (5,4 %)
                + terenuri destinate plantelor uleioase : 19 000 km² (3,4 %) ;
                + terenuri furajere : 17 000 km² (3,0 %) ;
                + ogoare : 13 000 km² (2,4 %).
          o Culturi permanente : 111 000 km² (20,2 %), din care :
                + pajisti naturale : 100 000 km² (18,1 %) ;
                + podgorii : 8 900 km² (1,6 %) :
    * Alte suprafete :
          o paduri, terenuri intelenite, paduri tinere: 182 000 km² (33,2 %) ;
          o alte terenuri neutilizate (lacuri, suprafete urbane, infrastructuri…) : 70 000 km² (12,8 %).

Cerealele, ocupand 50% din terenurile arabile, reprezinta, de departe, principala cultura in Franta.

 

autor : Marilena BADEA