A plecat un Om pentru care ştiinţa a fost universul în care a trăit

2010-01-16

La 15 ianuarie 2010, comunitatea ştiinţifică l-a petrecut pe ultimul drum, în lumea celor drepţi, pe academicianul Anatol Jacotă, director al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, profesor universitar, savant cu renume mondial în domeniul geneticii si ameliorării plantelor, Om Emerit.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al regretatului academician a fost depus în Sala Aurie a AŞM. Încă de la primele ore ale dimineţii, au început să se adune colegi, discipoli, rude, prieteni, pentru a-i aduce un ultim omagiu distinsului savant, care a pierdut lupta cu viaţa.

Mitingul de doliu a fost deschis de acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, care a rostit un discurs de rămas bun, în numele conducerii ţării, conducerii AŞM, secţiilor de ştiinţe ale AŞM, exprimând, în aceste clipe de grea pierdere şi tristeţe profundă, sincere condoleanţe familiei îndurerate, prietenilor şi colegilor. În mesajul de compasiune, acad. Teodor Furdui a menţionat că: „Este foarte dureros să conştientizezi că ne-a părăsit pentru totdeauna unul dintre cei mai recunoscuţi savanţi şi manageri ai ştiinţei autohtone acad. Anatol Jacotă, care de-a lungul întregii vieţi s-a consacrat Academiei de Ştiinţe, dezvoltării uneia din cele mai semnificative direcţii ale ştiinţei contemporane - genetica şi fiziologia plantelor. Cei mai productivi ani de activitate acad. Anatol Jacotă i-a dedicat creării bazei ştiinţifice a Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, al cărui director a fost pe parcursul a 20 de ani".

În numele colectivului Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, un cuvânt de adio a rostit directorul adjunct al Institutului, prof. univ. Nicolae Barbacari, care şi-a început activitatea ştiinţifică chiar sub îndrumarea regretatului savant. Caracterizându-l drept „un om de înalta performanţă, un arbore foarte roditor" care a îmbogăţit ştiinţa cu foarte multe realizări, profesorul a subliniat ca, comunitatea ştiinţifică a pierdut „o mare personalitate şi un Om cu litera mare", exprimând şi marele regret pentru proiectele care au rămas nerealizate.

Un ultim omagiu marelui dispărut a adus rectorul Universităţii AŞM, m.c. Maria Duca, Domnia sa primind cu profundă durere şi tristeţe vestea decesului acad. Anatol Jacotă, pe care l-a cunoscut ca pe un om de înaltă omenie, pentru care ştiinţa era universul în care a trăit şi pe care l-a slujit cu dăruire şi determinare. „Oricât nu l-am deplânge, pierderea este incomensurabilă. Cercetările complexe efectuate de Domnia sa au relevat fundamentalismul gândirii savantului", a subliniat m.c. Maria Duca, exprimând certitudinea că acad. Anatol Jacotă va rămâne în memoria sutelor de studenţi care l-au auzit de la catedră, iar prin numeroşii discipoli pe care i-a avut vor trăi ideile distinsului savant care astăzi ne părăseşte, prestaţia lui rămânând, însă, veşnic.

„Mediul academic astăzi petrece pe ultimul drum un pilon al ştiinţei genetice, un fondator al Şcolii ştiinţifice de genetică a rezistenţei plantelor, un Om de excepţie, cu o mare experienţă şi cu calităţi deosebite", a menţionat copleşit de emoţia tristului evenimentului, acad. Boris Gaină, academician coordonator al subsecţiei de ştiinţe agricole.

Zguduit de vestea morţii colegului, ucenicului, dar şi prietenului său, m.c. Constantin Moraru a remarcat că pe parcursul anilor, acad. Anatol Jacotă s-a recomandat nu doar ca om de ştiinţă, dar şi ca organizator al ştiinţei, ştiind să menţină la nivel contemporan Institutul. „Să fiţi întristaţi că a murit şi să fiţi bucuroşi că aţi trăit alături de acest Om", a spus Domnia sa, adresându-se familiei îndurerate.

Un ultim omagiu, în cadrul mitingului de doliu, au mai adus m.c. Andrei Palii, de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, doctor în biologie, Mihai Leşanu, de la Universitatea de Stat din Moldova etc.

Corpul neînsufleţit al acad. Anatol Jacotă a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească.

Încă o pierdere, încă o zi tristă, încă o durere şi un gol imens care va fi resimţit încă mulţi ani.

Dumnezeu să-i dea iertare şi odihna binemeritată între aleşii Săi.

 

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AŞM, tel.: 27-23-37