Priorităţile comunităţii ştiinţifice medicale în serviciul sănătăţii publice

2010-01-26
 

Instituţiile Subsecţiei Ştiinţe Medicale, parte componentă a Secţiei Ştiinţele Naturii şi Vieţii,  s-au întrunit în cadrul Adunării anuale care s-a desfăşurat la 21 ianuarie 2010, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, unde au fost examinate rezultatele obţinute pe parcursul anului 2009 privind activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială a subsecţiei.
Pornind de la convingerea că sănătatea omului este cea mai mare valoare, preocuparea comunităţii ştiinţifice medicale privind sănătatea publică reprezintă prioritatea numărul unu care stă la baza eforturilor direcţionate spre menţinerea ei. Acesta a fost mesajul expus în cadrul întrunirii anuale a medicilor-savanţi, la care a participat acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM şi Vladimir Hotineanu, ministrul Sănătăţii al Republicii Moldova.
În cadrul Adunării anuale a subsecţiei au fost audiate rapoartele directorilor de institute - prof. Ludmila Eţco, Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi a Copilului; prof. Victor Cernat, Institutul Oncologic; acad. Mihail Popovici, Institutul de Cardiologie; prof. Constantin Iavorschi, Institutul de Ftiziopneumologie; prof. Ion Moldovanu, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, a directorilor Centrelor ştiinţifice - prof. Veaceslav Moşin, Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală; vicedirector, prof. Constantin Spânu, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă; vicedirector, dr. Mihai Palanciuc, Centrul Naţional de Management în Sănătate; prof. Gheorghe Ciobanu, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă şi raportul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmaceutică „N. Testemiţanu".
În cuvântul introductiv al întrunirii, acad, Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, academician coordonator al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii, a remarcat faptul că pe parcursul anului de referinţă, activitatea desfăşurată de cei 568 de cercetători ştiinţifici, dintre care 242 de doctori şi 88 doctori habilitaţi s-a focusat pe realizarea obiectivelor a 93 de proiecte, inclusiv 66 - instituţionale, 15 - în cadrul programelor de stat, 8 - pentru tinerii cercetători, 3 - granturi internaţionale şi un proiect de transfer tehnologic.
Raportorii au făcut o prezentare a activităţii instituţiilor, accentuând realizarea obiectivelor principale preconizate, ca rezultat al unei munci intense şi neobosite privind munca de cercetare ştiinţifică, inovaţională, dar şi managerială, activitatea fiind monitorizată de către consiliile ştiinţifice ale instituţiilor şi Biroul Secţiei.
Startul audierilor a fost dat de către dr. hab., prof. Viorel Prisăcari, prorectorul pentru activitatea ştiinţifică a USMF „ N. Testemiţanu", Domnia sa fiind şi posesorul trofeului „Savantul anului 2009". Realizarea pentru care a devenit învingătorul competiţiei intelectuale anuale vizează efectuarea studiilor privind optimizarea sistemului de supraveghere şi control în infecţiile nosocomiale, în patologia HIV/SIDA, epidemiologia hepatitelor cronice, cirozelor hepatice şi cancerului hepatic primar, precum şi cercetări valoroase în studierea, elaborarea şi producerea remediilor antibacteriene şi antifungice din materie primă locală.
Raportarea rezultatelor activităţii USMF a inclus şi fabricarea preparatului antibacterian „Izohidrafural" - soluţie de 0,05%, preparat cu acţiune antibacteriană. În premieră mondială s-a efectuat metoda de hemostază endoscopică a varicelor ectopice hemoragice prin ligaturare cu mini-loop (MAJ339, Olympus). De asemenea, în premieră pentru Republica Moldova, a fost implementata metoda de hemostază endoluminală cu montarea stenului esofagin în hemoragiile necontrolabile la pacienţii cu ulcere esofagiene.
Dintre cele mai relevante rezultate prezentate de Institutul Oncologic s-a impus elaborarea noilor tehnologii în tratamentul chirurgical al cancerului tiroidian local-avansat şi criteriile de constituire a grupelor de risc înalt în dezvoltarea tipului intestinal de cancer gastric, cât şi algoritmul de diagnostic şi tratament al recidivelor şi metastazelor de cancer ovarian în bazinul mic. S-au apreciat indicaţiile şi contraindicaţiile radioterapiei în tratamentul complex al tumorilor restante şi recidivelor loco-regionale ale cancerului ovarian. O altă valenţă a activităţii Institutului rezidă în implementarea screeeningului şi monitoringului la membrii familiilor cu risc genetic sporit de cancer a contribuit la majorarea diagnosticării maladiilor oncologice în stadiile incipiente.
Institutul de Cardiologie a venit cu rezultate impresionante privind controlul hiperglicemiei la bolnavii cu IMA şi DZ care conduce la reducerea mortalităţii în spital şi apropierea acestui indice de unul similar la subiecţii nediabetici. Monitorizarea şi corecţia nivelului glicemiei în IMA a favorizat reducerea mortalităţii postinfarct la un an la persoanele cu diabet de la 26,7% la 6,2%. La fel de importantă s-a dovedit a fi efectuarea "Programului de reabilitare fizică" pe parcursul a 12 luni de supraveghere a contribuit la reducerea ratei pacienţilor cu insuficienţă cardiacă avansată (clasa funcţională III NYHA de la 64,1% până la 19,6%) şi la sporirea capacităţii lor funcţionale conform rezultatelor testului de efort fizic dozat. O realizare nu mai puţin valoroasă constă în obţinerea valvelor cardiace prin metodele IT (decelularizarea alogrefelor) care au potenţialul de remodelare si creştere în paralel cu creşterea somatica a copilului.
La Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală s-a implementat algoritmul individualizat al dietoterapiei şi a tratamentului medicamentos în dereglările metabolismului Fenilalaninei la pacienţii cu Fenilcetonurie. De asemenea, o frumoasă realizare s-a constatat prin obţinerea titlului de membru afiliat al Sistemului European de înregistrare a malformaţiilor congenitale - EUROCAT.
Printre realizările apreciabile ale Centrului Naţional de Management în Sănătate a fost menţionată elaborarea Proiectului Concepţiei gestionării calităţii asistenţei medicale şi prezentat Ministerului Sănătăţii spre implementare, Proiectul de Lege privind Fondul de despăgubire a pacienţilor în caz de vătămare a sănătăţii în urma prestării serviciilor medicale, Regulamentul Consiliului Calităţii, indicatorii şi planul de monitorizare a calităţii.
Totodată, în informaţiile prezentate, raportorii n-au trecut cu vederea dificultăţile cu care s-au confruntat pe parcursul anului. Reducerea finanţării a creat multiple probleme, care au avut un impact negativ asupra procesului de cercetare, pe care conducerea instituţiilor le-a remediat printr-un grad sporit de implicare şi responsabilitate. La aceasta s-a adăugat lipsa echipamentului, utilajului modern, fără de care nu se poate vorbi de anumite performanţe. A fost remarcată, de asemenea, lipsa cadrelor tinere, care, la ora actuală, realmente, reprezintă o preocupare a întregii comunităţi ştiinţifice.
Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu a subliniat buna impresie pe care şi-a făcut-o referitor la rapoartele audiate, menţionând importanţa cercetării în ocrotirea sănătăţii. De asemenea, ministrul a specificat contribuţia substanţială a cercetătorilor, în pofida bugetului auster care a fost alocat ştiinţei, remarcând responsabilitatea privind destinul încredinţat - de a avea grijă de sănătatea cetăţeanului. Totodată, oficialul a sugerat să se ia în considerare indicatorul de bază al ameliorării sănătăţii privind asistenţa medicală, solicitând şi eficientizarea valorificării bugetului.
În concluziile formulate de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca s-a pus accentul pe schimbarea de abordări privind politica de ameliorare a sănătăţii, pe importanţa de a identifica punctele vulnerabile şi de a găsi soluţii pentru acestea, căci asta este marea aşteptare de la comunitatea ştiinţifică medicală. Apreciind în termeni pozitivi rezultatele prezentate, preşedintele AŞM a subliniat şi importanţa deosebită a aplicaţiunii acestor rezultate, necesitatea de a găsi calea cea mai eficientă pentru ca aceste rezultate să fie cunoscute şi să poată beneficia cel, pentru care s-a depus această muncă titanică, adică omul.
În cadrul discuţiilor, pe marginea Rapoartelor, au fost adresate întrebări, înaintate propuneri, dar au fost trasate şi anumite priorităţi, care vizează starea precară a sănătăţii, fenomenul de depopulare. De asemenea, s-a abordat problema investiţiilor complexe în sănătate, bine focusate şi susţinute, luându-se în considerare multitudinea de factori care influenţează sănătatea populaţiei.
Pornind de la competenţa, profesionalismul şi determinarea de care au dat dovadă colectivele institutelor, care de multe ori a depăşit limita posibilităţilor, preşedinţii comisiilor de experţi ale Birourilor Secţiei au recomandat aprobarea Rapoartelor audiate, specificând că în ciuda lipsei de fonduri necesare pentru cercetare, lucrările planificate au fost realizate în volumul preconizat şi în termenii stabiliţi.

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AŞM, tel.: 27-23-37