E.S. Emil Constantinescu: „Lichidarea AŞM va avea consecinţe dezastruoase pentru RM”

2010-02-01

Aflat la Chişinău într-o vizită de documentare la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Excelenţa Sa, Domnul Emil Constantinescu a acordat, duminică, 31 ianuarie 2010, un interviu în exclusivitate pentru Jurnal TV, primul post de televiziune pe Internet din R. Moldova, care va apărea în curând şi pe micile ecrane.

În debutul emisiunii „Chestiunea zilei", moderată de jurnalista Mariana Raţă, fostul preşedinte al României a declarat că „Academia de Ştiinţe a Moldovei are un potenţial excepţional, de valoare în plan european şi chiar mondial. Am rămas foarte impresionat de întâlnirile avute cu studenţii şi copiii supradotaţi".

Reproducem mai jos un fragment din partea finală a interviului:

„Întrebare Jurnal TV: Aţi vizitat ieri Academia de Ştiinţe, Liceul şi Universitatea acestei instituţii. Aţi declarat că observaţi o evoluţie spectaculoasă în domeniul ştiinţei şi inovării din R. Moldova. În ce constă această evoluţie?

Răspuns E. S. Emil Constantinescu: „O evoluţie pe toate planurile. În anul 1990, fiind rector al Universităţii din Bucureşti şi preşedinte al Consiliului Rectorilor din România, am fost la Chişinău, la invitaţia AŞM. M-a mirat că oamenii de ştiinţă de la Chişinău, cu realizări ştiinţifice importante, formaţi în URSS, cu doctorate în limba rusă, vorbeau şi tot foloseau expresia „care va să zică". Astăzi, am observat că limbajul, forma de expresie este în cea mai curată limbă română, vorbesc mai frumos româneşte decât se vorbeşte în România. Vorbesc repede, se vede că majoritatea au făcut stagii la marile universităţi din SUA şi UE. În plus, aici la Chişinău, am observat anume domenii, care sunt înaintea României şi înaintea multor ţări.

Întrebare Jurnal TV: Care sunt aceste domenii?

Răspuns E. S. Emil Constantinescu: Înainte de toate, acest Liceu pentru copiii supradotaţi. Viitorul ţării stă în mâna elitelor intelectuale. Sigur că politicienii populişti, care au nevoie de voturi, promit orice şi încearcă să fie pe placul celor mulţi, dar trebuie să se spună cu curaj că ţările avansează în funcţie de performanţa lor în cercetare şi educaţie. Toate ţările, care au avut o evoluţie, plecând de la nivele economice foarte joase, chiar dezastruoase, precum ţările nordice, ţările scandinave, Irlanda, considerate ţările sărăciei, sunt astăzi state bogate şi respectate, pentru că au mizat pe educaţie şi cercetare. Asta se întâmplă aici, în R. Moldova, prin descoperirea tinerilor superdotaţi. Rar am avut o asemenea bucurie cum am avut-o în discuţia directă cu elevii din clasele a 11-a şi a 12-a din acest Liceul Academic. Eu lucrez în învăţământ de 47 de ani, m-am uitat în ochii lor şi am văzut că aceştia sunt nu doar viitorul Moldovei, dar ai naţiunii române în acest secol. Noi n-am fost capabili să facem aşa ceva în România. Am discutat cu cei care conduc această şcoală şi am aflat că majoritatea copiilor se trag de la ţară, unii dintre ei ar fi presupuşi la un dezastru personal, pentru că vin din familii, în care părinţii sunt plecaţi la muncă în UE, ceea ce se întâmplă şi în România. Toată stima şi admiraţia mea pentru conaţionalii noştri, care susţin economia naţională, dar dacă rămânem la acest stil, atunci condamnăm ţara la o economie de subzistenţă şi la o mentalitate de subzistenţă. Viitorul unei ţări nu poate fi asigurat decât prin stimularea acestor tineri şi nu e vorba doar de asigurarea unei posibilităţi de a învăţa, dar şi de un cadru prietenesc. M-am uitat cum trăiesc aceşti copii, trăiesc într-un mod decent, sunt între ei, este o competiţie care îi stimulează. Nu există un domeniu în care capitalul investit să aducă un beneficiu atât de important, precum este cel din educaţie, numai că - trebuie să înţeleagă toţi - aceasta nu se produce de azi pe mâine. Investiţia în sănătate ca afacere durează minim 8 ani, iar investiţia în educaţie se vede, uneori, după o generaţie...

Întrebare Jurnal TV: Pe de altă parte, Academiei de Ştiinţe i-a fost alocat anul acesta un buget mai mic şi, potrivit unor surse, se încearcă chiar lichidarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Care pot fi consecinţele în această situaţie?

Răspuns E. S. Emil Constantinescu: Consecinţele lichidării AŞM vor fi dezastruoase, aceasta ar însemna amputarea viitorului naţiunii. Lucrurile trebuie spuse foarte clar. Am declarat şi de la tribuna UNESCO, o spun şi aici, guvernele trebuie să ţină cont că nu există ceva mai grav decât să nu investeşti în educaţie, or, în această situaţie, viitorul naţiunii e periclitat". 

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM aduce mulţumiri instituţiilor de media, în special, postului Jurnal TV, pentru mediatizarea evenimentelor legate de vizita la AŞM a Excelenţei Sale, Domnul Emil Constantinescu. 

Centrul Media al AŞM
www.asm.md

interviul poate fi urmărit aici: http://www.jurnaltv.md/#62075&20100131&62082&&&&3606