Conferinţa ştiinţifică: Grigore Vieru la 75 de ani

2010-02-15

Sâmbătă, la 13 februarie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi-a ţinut lucrările Conferinţa ştiinţifică internaţională cu genericul Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi, consacrată aniversării a 75-a de la naşterea poetului academician Grigore Vieru, Doctor Honoris Cauza al AŞM. Manifestarea s-a înscris în suita de evenimente ştiinţifice şi culturale, organizate la nivel naţional şi internaţional de ziua naşterii poetului.

În cuvântul său inaugural acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, a subliniat semnificaţia acestui eveniment pentru ştiinţa şi cultura noastră naţională, menţionând că acum doi ani, în această Sală Azurie a elitei intelectuale de la Chişinău, a răsunat ca un clopot - Testamentul pentru urmaşi, rostit de poetul Grigore Vieru: "Limba Română - oastea noastră naţională". Acel Testament cu valoare de manifest cultural şi civic a devenit între timp un document istoric.
Grigore Vieru, în accepţia vorbitorului, nu a fost numai poet. El a fost şi om politic într-o perioadă crucială pentru istoria secolului XX - căderea comunismului. Dar, interesul lui politic era unul naţional şi nu l-a determinat să renunţe la adevăr şi la poporul său. Grigore Vieru va rămâne în istorie nu numai ca un mare poet, ci şi ca un model de demnitate umană, de integritate intelectuală, de om politic cu probitate morală.

În semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă a ceea ce a făcut poetul în viaţă, a fost anunţat în continuare momentul festiv de înmânare a Premiului nominal „Grigore Vieru", instituit acum un an de Academia de Ştiinţe. Primul laureat a devenit dr. hab. Vasile Bahnaru, director interimar al Institutului de Filologie al A.Ş.M., pentru monografia Elemente de semasiologie română. Misiunea onorabilă de înmânare şi felicitare a proaspătului laureat i-a revenit dlui Mihai Ghimpu, Preşedintele Republicii Moldova, care, la rândul său, a adus un omagiu poetului, omului de cultură şi cetăţeanului Grigore Vieru.

În cadrul conferinţei cercetătorii ştiinţifici şi-au prezentat comunicările, raportate la activitatea şi creaţia literară a scriitorului omagiat: Funcţia poetică a polisemiei în poezia lui Grigore Vieru - dr. hab. Vasile Bahnaru; Simbolurile naturale în poezia lui Grigore Vieru - acad. Mihai Cimpoi; Mesaj de salut, dar cu referinţe judicioase la opera poetului - dr. prof. univ. Gheorghe Chivu, Secţia de Filologie a Academiei Române; Grigore Vieru: mesagerul generaţiei mele - dr. Nina Corcinschi.

Vom face doar o singură referinţă la ultima comunicare, cea a dr. Nina Corcinschi, director interimar al Centrului de Literatură şi Folclor al Institutului de Filologie al AŞM, care a expus o viziune neaşteptată a generaţiei sale faţă de Grigore Vieru: Poetul ne-a condus până la matricea neamului, s-a confesat tânăra cercetătoare, ne-a dezvăluit esenţele care ne compun şi în care ne regăsim unitari, descătuşaţi de complexe identitare şi deschişi către alte lumi. A ţinut să ne repete că patriotismul nu ţine de mode şi nu e demodat să fii patriot şi să-ţi iubeşti neamul şi limba în care exişti. Generaţia mea şi-a însuşit această lecţie, chiar dacă mulţi reprezentanţi nu au putut ajusta organicismul vierean dorinţei de globalizare şi l-au judecat pe poet pentru ancorare în tradiţie.

O voce proaspătă de copil, dar destul de fermă şi convingătoare, a răsunat de la tribuna conferinţei - Cezara-Elena Polisca, elevă în clasa a IX-a a Liceului „Miguel de Cervantes", care a venit în această zi la Academie, în numele liceenilor, cu un mesaj de dragoste şi admiraţie pentru poet.

În cadrul manifestării ştiinţifice a fost lansată monografia colectivă Grigore Vieru, poetul, apărută în prestigioasa colecţie „Academica", la Î.S. Editorial-Poligrafică „Ştiinţa". Lucrarea a fost prezentată dr. ing. Gheorghe Prini, directorul acestei întreprinderi, menţionând că volumul este o carte-document, o carte-instrument pentru cei care voi studia în profunzime opera poetului.

La eveniment a participat şi dr. în istorie Ion Negrei, viceprim-ministru, cu un cuvânt de aleasă apreciere a poetului şi adevărului, pe care maestrul l-a rostit deplin în timpul vieţii. Nouă astăzi ne este mai uşor să mergem pe calea bătătorită de Grigore Vieru, a specificat oficialul.

Prezent la manifestare, parlamentarul Călin Vieru, fiul regretatului poet, a mulţumit din partea familiei sale organizatorilor acestei conferinţe omagiale şi pentru impunătorul volum, lansat în cadrul evenimentului.

Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM
Tel.: 27-41-93

Reportaj foto...