Haralambie Corbu - în vâltoarea existenţei şi căutărilor

2010-02-17
 

„Singura profesie de-a lungul anilor a fost activitatea ştiinţifică, iar cel mai important lucru în acest sens este de a avea simţul legământului, ataşamentul sufletesc, pentru că munca în ştiinţă este cercetarea vie realizată maiestrit", a mărturisit acad. Haralambie Corbu, în cadrul Conferinţei ştiinţifice desfăşurată la Institutul de Filologie al AŞM şi consacrată jubileului de 80 de ani ai Domniei sale.

Pe parcursul celor şase decenii care i-au făcut destinul, esenţial pentru criticul şi istoricul literar Haralambie Corbu a fost ancorarea în circuitul valorilor culturale, având drept reper opera clasicilor literaturii române, precum şi celor contemporani. „Chiar dacă, uneori, opiniile lui erau în dezacord cu rigorile timpului, cea mai însemnată parte a moştenirii savantului are o deosebită valoare pentru cititori", avea să declare dr.hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM, în deschiderea evenimentului de omagiere.

O parte considerabilă a moştenirii clasice literare a fost tratată amplu în cele 25 de cărţi ale criticului literar, dar în afară de valoarea intrinsecă a acestor lucrări, cel mai important este „că literatura noastră clasică este în serviciul literaturii contemporane", a menţionat m.c. Nicolae Bileţchi în comunicarea sa „Haralambie Corbu - omul şi savantul în vâltoarea vieţii".

Povara timpului şi a cercetării ce poartă pecetea personalităţii sale şi a intereselor de o viaţă, aducând în atenţie adevărul că „omul este sub vremi", a fost mesajul desprins din comunicarea expusă de discipolul omagiatului, dr. Ala Zavadschi, care a făcut trimitere la anumite mărturisiri îndrăzneţe ale sărbătoritului, aceasta servind drept dovadă a recunoaşterii vulnerabilităţii omului în faţa unor circumstanţe inerente timpului.

Profesorul Anatol Ciobanu i-a dorit omagiatului sa ajungă nonagenar, remarcând prodicioasa creaţie anume în timpul de aur al toamnei, fapt ce vine să demonstreze că vita longisima est atunci când omul lucrează şi nu este exaltat în negativ.

Telegramele cu mesaj de felicitare şi de apreciere din partea comunităţii ştiinţifice internaţionale în adresa savantului, care au fost citite în cadrul Conferinţei, au întregit evenimentul omagial, constituind o recunoaştere ce l-a onorat şi l-a bucurat pe sărbătorit. „Să Va ţină Domnul în toate şi peste tot", se arată în urarea sosită din partea compozitorului academician Eugen Doga.

În semn de apreciere a activităţii Domniei sale, în numele conducerii AŞM, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM, î-a înmânat academicianului Haralambie Corbu - decanul de vârstă al cercetătorilor ştiinţifici din domeniul criticii şi istoriei literare, Diploma „Meritul Academic", completând astfel palmaresul ce include practic toate distincţiile care pot fi conferite unei personalităţi aflate la masa ştiinţei mai mult de jumătate de secol.

Savantul nu are prea multe regrete. Ajuns aici, singura dorinţă pe care o are e sa-i dea Domnul sănătate.

 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37