27 premii şi burse în Marea Britanie pentru elevii supradotaţi

2010-02-22
 

Ploaie de premii şi burse la AŞM pentru copiii supradotaţi. Organizatorii au oferit de două ori mai mult decât au promis anterior, fiind impresionaţi de performanţele, erudiţia şi ingeniozitatea de care au dat dovadă liceenii din R. Moldova.

Trei burse pentru studii liceale şi zece burse pentru pregătire preuniversitară în Marea Britanie, şase burse la liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, trei premii băneşti şi cinci premii exprimate în abonamente pentru studierea avansată a limbii engleze.

Acesta este bilanţul celei de-a II-a ediţii a Concursului Naţional "EdUKation", organizat de Centrul de Asistenţă Educaţională "EXCEL" (Marea Britanie) şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Dan Lazăr (Chişinău), Constantin Glavan (Străşeni) şi Maria Buliga (Chişinău) - sunt cei trei câştigători ai burselor oferite de Marea Britanie la categoria Science Junior. Aceştia îşi vor continua studiile la Bellebrys College din Marea Britanie.

Zece liceeni au câştigat burse britanice de pregătire preuniversitară în cadrul programului Foundation. Aceşti tineri norocoşi sunt: Aliona Afanase (Chisinău), Dmitri Bankov (Chişinău), Vasile Bocikariov (Bălţi), Adrian Boşcănean (Chişinău - Liceul AŞM), Dmitri Burovenko (Chişinău), Alexandr Ganneko (Chişinău), Daniel Platon (Chişinău), Elena Salamandâc (Ungheni - Liceul AŞM), Maria Şveţ (Călăraşi), Vlad Ţap (Chişinău). Directorul Centrului de Asistenţă Educaţională „EXCEL", Petru Dăscălescu a precizat că cei zece învingători ai Concursului vor beneficia de câte o bursă de peste 2000 lire sterline pentru a-şi face studiile la una dintre cele mai prestigioase universităţi ale grupului educaţional „Study Group" din Marea Britanie.

Începând cu anul de învăţâmânt 2010-2011, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei va avea uşile larg deschise pentru domnişoarele din clasa a IX-a: Elena Tumanova (Anenii Noi), Ludmila Adamciuc (Edineţ), Ana Maria Chitoroagă (Călăraşi), Maria Buliga (Chişinău), Alina Strâmbeanu (Nisporeni), Ana Popa-Condrea (Chişinău). Aceste tinere vor fi înmatriculate la Liceul Academic, fără a participa la concurs. Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a menţionat, totodată, că alţi şase liceeni - următorii în clasamentul Concursului Naţional "EdUKation", vor fi favorizaţi la examenele de admitere-2010, dacă vor dori să-şi continue studiile la Liceul AŞM.

Câştigătoarele Concursului la categoria English language sunt: Ana Godonoga (Chişinău), Veronica Marcinschi (Vadul lui Vodă), Ciornaia Iuliana (Balţi). Acestor eleve le-a fost oferit câte un premiu de 2000 lei. Dat fiind faptul că exigenţele la această categorie - eseu în limba engleză - au fost extrem de mari, juriul a decis să încurajeze încă cinci elevi cu peniţa inspirată: Ana Belinskaia (Briceni), Victor Boţan (Chişinău), Dan Botnari (Chişinău), Valeria Bujac (Anenii Noi), Renata Buliga (Chişinău). Aceşti tineri au primit câte un premiu sub formă de abonament, care le va permite să studieze limba engleză on-line, curs avansat, timp de şase luni.

Notăm că la etapa finală a Concursului Naţional EdUKation-2010 au participat 120 de elevi din clasele IX-XII, de pe întreg teritoriul R. Moldova. „Această ediţie s-a bucurat de un număr dublu de participanţi şi sunt foarte bucuros că a trezit un asemenea interes în rândul tinerilor. Majoritatea elevilor s-au prezentat la nivelul aşteptărilor noastre, au depus eforturi extraordinare, dovadă că liceenii au sesizat o mare motivaţie pentru studii mai aprofundate. Proiectul constituie o oportunitate, o mare şansă pentru afirmarea tinerilor, mai cu seamă pentru cei de la ţară", a remarcat directorul Centrului de Asistenţă Educaţională „EXCEL", Petru Dăscălescu.

Potrivit directorului Liceului AŞM, Iurie Cristea, concursul organizat cu suportul partenerilor britanici încearcă să dea o anumită şansă elevilor care manifestă performanţe educaţionale, în special, în domeniul limbii engleze şi cel al ştiinţelor.

„Este singurul concurs de acest fel din R. Moldova, organizat la Liceul AŞM împreună cu prietenii noştri din Marea Britanie", a subliniat acad. Gheorghe Duca, specificând că „aceasta este o competiţie a inteligenţei şi cunoaşterii. La rândul lor, inteligenţa ca virtute nativă şi cunoştinţele obţinute pe parcursul vieţii stau la baza cercetării, a dezvoltării lumii". Preşedintele AŞM s-a arătat încrezător în faptul că peste puţin timp vom auzi, cu siguranţă, de aceşti promotori ai cunoaşterii, care vor contribui nu doar la dezvoltarea ţării noastre, dar şi la soluţionarea multor probleme ale umanităţii.

La invitaţia AŞM, premiile au fost înmânate de E. S. Petru Lucinschi, savant şi fost preşedinte al Republicii Moldova, care a mărturisit că şi-a dorit mult să ajungă la Liceul Academic ca să discute cu aceşti minunaţi tineri. E. S. le-a dorit elevilor să persevereze pe calea cunoaşterii. Domnia Sa şi-a exprimat speranţa că va veni timpul în care potenţialul uman, materia cenuşie se va afla, totuşi, în capul mesei, va conta şi în ţara noastră. „Ceea ce face Liceul AŞM este nu numai un lucru de performanţă, dar şi asigurarea unui viitor. Anume prin atare metode înţelepte vom forma o elită intelectuală necesară fiecărei societăţi, care merită să reprezinte poporul nostru. Viitorul ţării noastre este în mâinile Dumneavoastră, dragi elevi!", a mai spus E. S. Petru Lucinschi.

Impresionat de intervenţiile celor doi preşedinţi, vicedirectorul pentru ştiinţă al Liceului AŞM, Pavel Cerbuşca, a dat asigurări celor prezenţi că „viitorul este deja prezent în Liceul Academic".

 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37