Astăzi a demarat Olimpiada naţională la fizică

2010-03-04

Pentru a 19 oară de la declararea independenţei Republicii Moldova Ministerul Educaţiei, Societatea de Fizică din ţară, Facultatea de fizică a USM, organizează Olimpiada naţională la fizică pentru elevii din clasele a 7-12, care a preluat ştafeta de la Olimpiada Republicană de Fizică cu o istorie de 27 ani. În acest context vom specifica că predarea fizicii în şcolile şi liceele din ţară este însoţită în prezent de probleme complicate ca lipsa de profesori calificaţi, îmbătrânirea acestui contingent de specialişti, interesul scăzut al tinerilor faţă de obiectul nominalizat şi, ca rezultat, facultăţile de fizică ale instituţiilor de învăţământ superior nu pot completa locurile bugetare la anul I cu absolvenţi ai şcolilor din ţară.

Solicitat de Centrul Media al AŞM, academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Societăţii de Fizică din Republica Moldova, a menţionat că Comitetul organizatoric al Olimpiadei naţionale la fizică îşi leagă multe speranţe de acest test al cunoştinţelor liceenilor şi elevilor noştri, sensibilizând şi pe această cale interesul şi oportunitatea studierii acestei discipline dificile, dar foarte importantă pentru dezvoltarea intelectului copiilor. Aspectul dat capătă o conotaţie suplimentară în contextul programelor noi curriculare, elaborate recent şi propuse spre discuţie publică. Totodată, o ţară nu-şi va putea dezvolta sectorul real al economiei, societatea în ansamblu, fără de contribuţia specialiştilor din domeniul fizicii, matematicii, informaticii etc., crea o societate bazată pe cunoaştere.

Potrivit acad. Valeriu Canţer, Republica Moldova are în prezent un deficit de peste 20% de profesori de fizică în şcoli şi licee, un număr mare din cei care activează fiind pensionari. Peste 50% din cadrele didactice de la catedrele universitare sunt, de asemenea, pensionari sau cu vârsta aproape de pensionare. Este extrem de alarmantă şi următoarea cifră: din cei 246 de doctori în ştiinţă pregătiţi anul trecut în Republica Moldova doar 4 ţin de domeniul fizicii. Dacă pe timpuri, de exemplu, Universitatea Pedagogică de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău) primea anul câte 50 de studenţi la facultatea de fizică şi matematică, apoi în anul curent de studii ... 6. Deci, în următorii ani ne putem confrunta cu a veritabilă catastrofă în educaţie la disciplinele formative din şcoală - fizica, matematica, chimia, generată în mare parte de deficitul de cadre.
În încheiere, intervievatul şi-a exprimat speranţa că cei peste 180 de copii din toate raioanele ţării, care participă la această ediţie a Olimpiadei naţionale la fizică, vor demonstra cunoştinţe temeinice şi talent în cucerirea frumoaselor taine ale fizicii, domeniu care a revoluţionat şi a schimbat lumea contemporană la faţă şi care, în acest sens, mai are multe de spus. Desigur, şi cu contribuţia, acestor copii.

Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM