Omul este valoros prin faptele sale

2010-03-11
 

La 9 martie curent, în cadrul Şedinţei solemne a Consiliului Ştiinţific al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, a fost omagiat unul dintre cei mai recunoscuţi savanţi în domeniul geneticii, biologiei moleculare, directorul interimar al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, dr.hab., prof. Nicolae Barbacar, care a aniversat 60 de primăveri.
Evenimentul aniversar l-a găsit pe sărbătorit înconjurat de colegi, prieteni, discipoli, care, rând pe rând au evocat diverse momente din biografia Domniei sale, punctând aspecte importante ale activităţii ştiinţifice şi didactice ale geneticianului.
Vorbind despre evoluţia academică a sexagenarului, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM a remarcat că prof. Nicolae Barbacar este unul dintre cei mai remarcabili savanţi în domeniul geneticii, biologiei moleculare, o personalitate recunoscută nu doar în ţară, ci şi peste hotare. „Este lăudabil faptul că se manifestă o nouă generaţie de savanţi, o generaţie bine pregătită, de activitatea căreia va depinde viitorul institutelor ştiinţifice, un rol deosebit aparţinând profesorului Nicolae Barbacar”, a subliniat prim-vicepreşedintele.
Pentru merite deosebite în cercetare, management eficient în ştiinţă, pregătirea cadrelor de înaltă calificare, dar şi cu prilejul remarcabilului eveniment, dr.hab., prof. Nicolae Barbacar a fost distins cu Medalia „Dimitrie Cantemir”- cea mai înaltă apreciere a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Munca cu determinare pe parcursul a 35 de ani i-a adus o frumoasă recunoaştere şi din partea Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, care i-a conferit profesorului cercetător Nicolae Barbacar Doploma de Merit  pentru contribuţie deosebită în pregătirea şi atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare.
„Activitatea prof. Nicolae Barbacar este un exemplu demn de urmat pentru toţi cei care şi-au legat destinul de ştiinţă” - această apreciere a fost expusă în cuvântul omagial al dr. Eugenia Cotenco, secretar ştiinţific al  Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, fiind remarcat şi faptul că graţie  studiilor de mare rigoare ştiinţifică, forţei ambiţioase de muncă şi creaţie, calităţilor sufleteşti deosebite, prof. Nicolae Barbacar se bucură de admiraţia şi aprecierea întregului colectiv.
Decanul Facultăţii de Biologie şi Pedologie a USM, dr. conf. Mihai Leşanu a subliniat că ţinuta didactică distinctă a profesorului a permis plasarea Domniei sale printre cele mai valoroase personalităţi din domeniu atât din ţară, cât şi peste hotare, iar cele 170 de lucrări ştiinţifice generalizează activitatea savantului în domeniul biologiei moleculare, activitate înalt apreciată în diverse centre ştiinţifice internaţionale de profil, precum: Franţa, Belgia, România, Federaţia Rusă.
Captivat de miracolele biologiei, profesorul Nicolae Barbacar a însămânţat germenii cunoaşterii şi în inimile studenţilor, contribuind în mod determinant la orientarea lor ulterioară, drept pentru care rămâne un exemplu al dăruirii profesionale.
Pentru activitate prodigioasă didactico-ştiinţifică, contribuţie substanţială în pregătirea cadrelor de înaltă calificare şi cu prilejul frumoasei aniversări, în numele Senatului USM, profesorului Nicolae Barbacar i-au fost înmânate Diploma de Merit şi Medalia Jubiliară ale USM.
„Nu pot spune că mi-a fost dascăl, o să-mi fie dascăl pe tot parcursul vieţii, pentru că am ce învăţa permanent de la prof. Nicolae Barbacar”, a remarcat unul dintre cei mai fideli discipoli ai Domniei sale, dr. Igor Cemortan, şef Catedră Biologie moleculară şi Genetică umană a USMF „Nicolae Testemiţanu”.
Şi dacă antevorbitorii săi au menţionat evoluţia academică a distinsului profesor, discipolul a ţinut să specifice şi alte aspecte ce i-au permis să ajungă acolo unde este. Astfel, a fost subliniată susţinerea în dezvoltarea geneticii umane şi geneticii medicale, având drept finalitate obţinerea unor rezultate notabile atât sub aspect ştiinţific, cât şi celor cu rezonanţă practică.
Un alt discipol al profesorului, dr. hab. Ghenadie Curocichin,  i-a dorit profesorului Nicolae Barbacar să posede puterea şi demnitatea unui zimbru, zimbrul fiind un simbol elocvent al virtuţii.
Colegii de la Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică a AŞM i-au dorit omagiatului sănătate, succese remarcabile, ani senini şi fericiţi cu aceeaşi dăruire pentru ştiinţă, sa fie şi în continuare optimist, la fel de chibzuit, fidel prieteniei şi bunului simţ.
Cuvintele de felicitare i-au adresat omagiatului directorii institutelor Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii, care au reconfirmat simpatia şi  respectul faţă de Domnia sa, dorindu-i sănătate şi  realizări notabile în asaltarea culmilor ştiinţei.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel 27-23-37