Aurelia Peru-Balan, observator TRM: “AŞM a acţionat conform legii”

2010-03-16

CO vs Moldova 1: Aurelia Peru cere socoteală Angelei Sîrbu

“Constat, cu regret, că Moldova 1, care are un nou director, a încălcat grav principiul echidistanţei şi cel al pluralismului de opinii, încălcând şi procedura legală de acordare a dreptului la replică (…) Moldova 1 a ignorat opinia comunităţii ştiinţifice, a rectorilor universităţilor de stat, a societăţii civile şi a favorizat în mod vădit un partid politic aflat la guvernare, mai exact, Partidul Liberal, al cărui membru este deputatul Corina Fusu”, se arată într-un demers al jurnalistei Aurelia Peru-Balan, membru al Consiliului de Observatori (CO), adresat  directorului general al postului public de televiziune, Angela Sîrbu.

Se pare că ultima şedinţă a CO de la IPNA “Teleradio-Moldova” a fost cu “scântei”.

Aurelia Peru-Balan a luat atitudine faţă de “încălcările” admise de Moldova 1 în reflectarea unui eveniment, care a avut loc, la 24 februarie 2010, în Parlamentul R. Moldova. Vorba e de prima rundă de audieri parlamentare privind modul în care sunt implementate prevederile Codului de ştiinţă şi inovare, la care „au participat, cel puţin, cinci părţi: deputaţi, reprezentanţi ai Guvernului, savanţi din cadrul AŞM, rectori ai universităţilor de stat, experţi independenţi din cadrul societăţii civile”.

“Din cele cinci părţi nominalizate mai sus, prezente la audierile parlamentare, Moldova 1 nu a dat decât opinia deputatului Corina Fusu”, potrivit căreia „astăzi, cercetările ştiinţifice urmează să fie localizate în universităţi şi nu în instituţii subordonate Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ca în prezent”,  constată fosta angajată a Televiziunii Naţionale, Aurelia Peru-Balan.

Autoarea demersului solicită directorului general al Moldova 1 răspunsuri în scris la următoarele întrebări: „Cine a decis ca spre difuzare să fie selectată doar opinia deputatului Corina Fusu? De ce Moldova 1 nu a realizat un reportaj echidistant de la acest eveniment, reflectând opiniile tuturor părţilor participante la dezbaterile din Parlament?” Mai cu seamă, că “filmările puse pe post, la 24 februarie 2010, demonstrează faptul că echipa Moldova 1 a fost la faţa locului”.

Aurelia Peru-Balan întreabă, totodată, de ce în ediţiile „Mesager” din 25 februarie, „nu a fost citită integral replica AŞM, cu precizarea că, în legătură cu dezinformarea din 24 februarie 2010, AŞM a cerut astăzi, 25 februarie 2010, dreptul legal la replică?”. Amintim în context că în replica sa, AŞM califica “informaţia prezentată în cadrul ştirilor din 24 februarie, ca având un caracter tendenţios şi unilateral”.

De notat că, după prezentarea acestui demers, reacţia directorului general al postului public de televiziune, Angela Sîrbu a fost una firească, aceasta obligându-se să investigheze cazul, inclusiv  în baza CD-urilor cu ediţiile “Mesager” puse la dispoziţie de centrul tehnic al Moldova 1, la solicitarea Aureliei Peru-Balan. În schimb, cineva dintre membrii CO a făcut aluzii la faptul că  Aurelia Peru-Balan ar face “lobby”.

Solicitată de HotNews.md, Aurelia Peru-Balan a declarat că aluzia de „lobbysm” este „hilară”, întrucât neregulile la care s-a referit ea “ţin de prestaţia serviciului public de televiziune, nu de interesele AŞM, care a acţionat conform legii”. Aurelia Peru-Balan a precizat că, în aceeaşi şedinţă, s-a referit şi la un alt caz de partizanat politic, care-l vizează pe premierul Vlad Filat, or, o informaţie “fierbinte” de săptămâna trecută a fost trecută cu tăcerea de Moldova 1.

“Sunt un jurnalist liber profesionist, care am luptat pentru valorile presei libere, ştiu ce înseamnă cenzura, ingerinţa politicului şi nu voi admite schimbarea unui partizanat politic pe altul”, a afirmat Aurelia Peru-Balan pentru HotNews.md. Ea a mai spus că, în calitate de membru independent al CO, îşi va exercita mandatul în mod onest, principial şi va lua atitudine ori de câte ori la TRM vor fi comise abateri de la lege.
HotNews.md aminteşte că Aurelia Peru a activat în cadrul Televiziunii Naţionale între anii 1993-1997 şi în anul 2003. Ea a realizat emisiunile de sinteză şi analiză politică “Aleşii poporului” şi “Geneza”. În anul 2003, regimul comunist i-a suprimat emisiunea “Geneza”, forţând-o să părăsească studiourile televiziunii de stat.

Autor: HotNews.md
Sursa: http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=1502