Directori cu toate actele în regulă

2010-03-29

Pentru 11 directori ai institutelor academice, aleşi în această funcţie în două etape – la adunările colectivelor de cercetători ai institutelor, apoi în cele ale Secţiilor de Ştiinţe, acest maraton a luat sfârşit odată cu confirmarea lor la ultima şedinţă a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM din 26 martie curent. Astfel, au devenit conducători cu toate actele în regulă, deci şi cu dreptul primei semnături de autentificare a documentelor bancare, dr. hab. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie; m.c. Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată; dr. Valentina Ciochină, directorul Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie; dr. hab. Nicolae Barabacar, directorul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor; dr. hab. Svetlana Cojocaru, directorul Institutului de Matematică şi Informatică; acad. Valeriu Rudic, directorul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie; dr. hab. Leonid Voloşciuc, directorul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică; acad. Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie; dr. hab. Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică; dr. hab. Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică; dr. Alexandru Teleuţă, directorul Grădinii Botanice (institut). Moderatorul şedinţei, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, i-a felicitat pe noii conducători cu ocazia acordării mandatului de director pentru următorii 4 ani, urându-le multă sănătate şi succese, dat fiind că anume institutele academice reprezintă forţa motrice de dezvoltare a ştiinţei.

În acest context vă mai informăm că în cadrul şedinţei CSŞDT al AŞM a fost anunţat un nou concurs cu privire suplinirea posturilor vacante de director al Institutului de Filologie, Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu”, Institutului de Geologie şi Seismologie, Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice ale AŞM, care va dura pe parcursul unei luni: 1–30 aprilie curent.

Consiliul Suprem, de asemenea, a examinat chestiunea „Cu privire la Concursul proiectelor de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă pentru anii 2010-2014”, prezentată de dr. hab. Ion Guceac, secretarul ştiinţific general al AŞM. În acest sens, cu titlul de noutate vom specifica că propunerile de proiect vor fi înregistrate on-line de către directorul de proiect pe site-ul www.expert.asm.md  în termen de 2 luni de la data publicării anunţului vizând concursul nominalizat.

În cadrul şedinţei a fost aprobat, de asemenea, Planul strategic de cheltuieli pentru sectorul „Ştiinţă şi inovare” pe anii 2011-2013, document la care specialiştii de la Academie au muncit mult ca rezultat al modificărilor plafoanelor de către Ministerul Finanţelor.

CSŞDT al AŞM a aprobat 19 proiecte de finanţare în cadrul Concursului proiectelor comune de cercetare între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Fondul Cercetării Fundamentale din Belarus cu durata de la 1 aprilie 2010 până la 31 decembrie 2011. Pentru anul curent a fost acceptat volumul de alocaţii bugetare în sumă de 1425 mii de lei, inclusiv pentru cercetări fundamentale – 1050 mii de lei, iar pentru cele aplicative – 375 mii de lei.

O altă veste bună pentru cercetători – aprobarea listei celor 16 proiecte de transfer tehnologic pentru anul 2010, care ţin de mai multe domenii ale ştiinţei: biologie, geografie, economie, fizica aplicată, medicină, biotehnologii agricole. În acest context, merită atenţie şi susţinerea de către CSŞDT a câtorva proiecte de inovare şi transfer tehnologic şi acordarea statutului de rezident unor agenţi economici.

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM a examinat şi alte probleme importante pentru activitatea curentă şi de perspectivă a instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării.

Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM
27-41-93