Crearea Centrului de Cefalee şi Tulburări Vegetative – un pas concret în combaterea durerii cronice

2010-03-29
 

Recent, în cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie (INN) a fost inaugurat Centrul Naţional de Cefalee şi Tulburări Vegetative.

„Prin deschiderea acestui Centru dorim să lansăm un mesaj de alertă adresat publicului larg, celor care suferă de dureri de cap, de dureri severe, frecvente şi cronice, să informăm comunitatea medicală, în primul rând, medicii de familie, neurologii şi neuropediatrii, dar şi responsabilii sistemului sănătăţii publice din Republica Moldova”, a subliniat prof. Ion Moldovanu, directorul INN, în cadrul evenimentului de lansare.

Luând în considerare faptul că Republica Moldova are cea mai înaltă rată de prevalenţă a cefaleelor cronice din lume, atingând cifra de 8%, crearea Centrului, este şi un răspuns la provocările majore cu care se confruntă, actualmente, medicii specialişti, dar şi un pas concret de combatere a durerii cronice, întreprins nu doar la nivel medical instituţional, ci şi naţional, a specificat directorul INN.

În context, specialiştii Centrului susţin că persoanele care suferă de cefalee vor beneficia de un diagnostic performant ce va permite indicarea unui tratament complex, precum şi recomandări privind prevenirea durerilor de cap, a patologiilor asociate şi modalităţile de evitare a factorilor provocatori ai acceselor dureroase.

„Indiscutabil, Centrul de Cefalee şi Tulburări Vegetative va avea succes, deoarece în cadrul INN, actualmente, se aplică pe larg metode şi metodologii performante, iar în Centrul respectiv activează specialişti cu o vastă experienţă în domeniu, care au efectuat stagii de formare şi perfecţionare în diverse centre internaţionale”, a remarcat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM.

Benoit Nautre, director general al Grupului Spitalicesc Malestroit (Franţa), profesor asociat şi Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemiţanu" a asigurat întreaga echipă a Centrului nou creat de susţinere, aşa cum a făcut-o pe parcursul a 10 ani, susţinere realizată prin intermediul mobilităţilor stagiilor practice, suportului la realizarea tezelor de cercetare, fructul cooperării de până acum rezumându-se la peste 60 de mobilităţi în acest sens.

Grupul spitalicesc va contribui, de asemenea, cu mijloace financiare la susţinerea ştiinţei de management, domeniu de care domnia sa este cel mai mult interesat. Pentru aceasta este important să existe un schimb de competenţe, care ar include implementarea unor soft-uri informaţionale, precum şi acţiuni de formare şi instruire în scopul dezvoltării unui management de calitate în cadrul Institutului.
Formulând toate urările de reuşită a Centrului, directorul Grupului Spitalicesc Malestroit a exprimat certitudinea că prin activitatea sa acesta va putea răspunde tuturor necesităţilor de sănătate publică din Republica Moldova.

La ceremonia de lansare a Centrului au fost prezenţi: Octavian Grama, viceministrul Sănătăţii RM; Stela Odobescu, şef Laborator Neurologie Funcţională a INN; prof. Mihai Gavriliuc, şef Catedră Neurologie şi prof. Grigore Zapuhlâh, şef Catedră Neurologie, USMF „Nicolae Testemiţanu.

Centrul Naţional de Cefalee şi Tulburări Vegetative a fost fondat în colaborare cu Grupul Spitalicesc Malestroit (Franţa), Centrul de Urgenţe în Cefalee a Spitalului Lariboisiere (Franţa), Centrul de Cefalee din Lille (Franţa), Departamentul de Neurologie şi Centrul de Cefalee din Clinica Mayo (SUA).

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, 27-23-37