Moldova în top. O elaborare nanotehnologică a fizicienilor moldoveni, apreciată la nivel mondial

2010-04-21
 

Prestigiosul site de nanotehnologii NanoTechWeb.org din Marea Britanie a selectat în a doua decadă a lunii aprilie curent cele mai valoroase două elaborări în nanotehnologii, conform publicaţiilor din revistele ştiinţifice internaţionale. Una din aceste lucrări, evidenţiată de către specialiştii site-lui londonez, este “Elaborarea reţelelor ordonate de nanotuburi din dioxid de titan (TiO2)”, realizată de o echipă mixtă de cercetători din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, condusă de membrul corespondent Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM.

Lucrarea fizicienilor moldoveni se referă la posibilitatea obţinerii reţelelor ordonate de nanotuburi din dioxid de titan cu diametrul dirijat. Noutatea ştiinţifică constă în realizarea procesului nominalizat la temperaturi sub 0°C. Ca rezultat, cercetătorii noştri au observat, în premieră, nu numai iniţierea distribuirii ordonate în spaţiu a nanotuburilor, dar şi dependenţa diametrului lor intern de temperatura acestui proces, care poate fi dirijat în mod eficient în limitele de 10-250 de nanometri. Ca să ne imaginăm mai clar dimensiunile acestor minuscule nanotuburi, vom face următoarea comparaţie: un fir de păr are un diametru de circa 100 mii de nanometri, deci este gigantic faţă de indicatorul echivalent al unui nanotub.

Ca rezultat al acestei elaborări nanotehnologice savanţii moldoveni au stabilit noi sfere de utilizare a nanotuburilor din dioxid de titan. În particular, conform celor precizate de site-ul nominalizat, în aceste noi materiale se realizează efectul laser ce permite dirijarea localizată a fenomenelor fotocatalitice în reacţiile chimice. Mai mult decât atât, distribuirea ordonată în spaţiu a nanotuburilor deschid în faţa savanţilor posibilităţi reale de creare a elementelor fotonice de o nouă generaţie, care este net-superioară celei clasice. În acest sens, aducem un singur exemplu: lentilele plate cu super-rezoluţie pentru circuitele optoelectronice integrate şi-au demonstrat deja eficienţa în anumite domenii spectrale.

A doua lucrare, evidenţiată de site-ul londonez, aparţine savanţilor din SUA şi Suedia. Detalii pe adresa: http://nanotechweb.org/cws/article/tech/42313.

În imagine: Mihai Enachi, colaborator ştiinţific al Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul UTM, alături de conducătorul său, membrul corespondent Ion Tighineanu.

Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM
Tel.: 27-41-93; 27-40-47