Academicianul Nichita Smochină alături de personalităţile de valoare ale neamului

2010-04-21
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei s-au aflat în vizită nepoatele marelui savant şi patriot, acad. Nichita Smochină, Adriana Sarah Nica şi Veronica Galin-Corini, sosite la Chişinău cu ocazia lansării cărţii „Memorii”, editată post-mortem de Academia Română. Descendentele istoricului şi omului de cultură au fost însoţite de dr. Galin-Corini Vlad, care a îngrijit respectiva ediţie.

În cadrul vizitei, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM a menţionat frumoasa şi nobila iniţiativă a scriitorului Andrei Strâmbeanu, acad. Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova de a readuce acasă marile personalităţi ale neamului şi graţie cărora a fost posibilă întâlnirea cu rudele omului de ştiinţă, istoricului şi patriotului Nichita Smochină, care rămâne a fi „un exemplu de sacrificiu, dedicându-şi întreaga viaţă cauzei idealurilor naţionale”. Preşedintele AŞM le-a mulţumit descendentelor marelui tribun al basarabenilor, în calitatea lor de promotori ai valorii celui, pentru care conştiinţa naţională a devenit un destin. „Ţin să Vă mulţumesc pentru că aţi făcut ca memoria academicianului Nichita Smochină, model de slujire cu devotament neamului, să ajungă până în zilele de astăzi”, a spus preşedintele AŞM.

În semn de profundă recunoştinţă, pentru contribuţii considerabile în valorificarea şi promovarea moştenirii literar-ştiinţifice a membrului de onoare al Academiei Române Nichita Smochina, preşedintele AŞM le-a înmânat Diploma de Recunoştinţă nepoatelor Adriana Sarah Nica, Veronica Galin-Corini şi dr. Vlad Galin-Corini. În acelaşi context, acad. Gheorghe Duca a specificat că Academia de Ştiinţe a Moldovei iniţiază o alee a savanţilor moldoveni, alee, în care va fi inclus şi academicianul Nichita Smochină, reliefând şi posibilitatea altor iniţiative de repunere în valoare a omului de ştiinţă.

La rândul lor, descendentele remarcabilului savant, onorate de înalta apreciere din partea Academiei de Ştiinţe, au mărturisit că trăiesc unul dintre cele mai frumoase şi emoţionante momente din viaţa lor. Veronica Galin-Corini, una din nepoate, a remarcat că prin acest gest de apreciere vede un vis împlinit al bunicului de a-l aduce acasă. „Cred că, în aceste clipe, acolo, sus, el zâmbeşte şi e foarte fericit”, a spus printre lacrimi moştenitoarea.

Acad. Mihai Cimpoi, preocupat şi Domnia sa de opera şi personalitatea celui care a luptat întreaga viaţă pentru susţinerea românilor de dincolo de Nistru, a menţionat că „prin acest gest de recunoştinţă din partea Academiei de Ştiinţe se face un act istoric de repunere a omului de ştiinţă Nichita Smochină în rândul personalităţilor de valoare ale neamului”.

"Ce dimensiune trebuie să capete un om, care a suferit o viaţă întreagă, care a scris cifrat destinul unui erou de român, care trebuia să aibă curajul riscului permanent, care avea imboldul să susţină câteva lucruri importante şi mesajul unei naţiuni sau a unei bucăţi dintr-un popor şi care şi-a păstrat linia de normalitate în toate şi în tot?" - s-a întrebat, cu gândul la cel care şi-a realizat onorabil misiunea sa istorică, Adriana Sarah Nica.

Esenţial e, că Nichita Smochină, figură de excepţie în istoria noastră, prin memoriile sale a fost readus acasă, moment mult aşteptat de descendenţii Domniei sale, dar şi de cei care au fost preocupaţi de opera sa.

Menţionăm că Mihai Ghimpu, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, a conferit „Ordinul de Onoare”, post-mortem, academicianului Nichita Smochină. Distincţia a fost înmânată nepoatei academicianului, dr. Veronica Galin-Corini.

Nichita Smochină s-a născut în 1894 în s. Mahala, Dubăsari.
Întreaga sa viaţă a fost o permanentă luptă de susţinere a românilor de dincolo de Nistru. Prin munca ştiinţifică de cercetător a fost în continuă căutare de noi documente pentru a putea dovedi originile românilor din afara ţării.
Odiseea acestui mare erou român şi savant se sfârşeşte în 1980.


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37