Soluţionând problemele ţării, să ne conducem de standardele europene

2010-05-01

 

În ultima zi a lui aprilie s-a întrunit în şedinţă Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al AŞM, care şi-a propus să abordeze mai multe probleme de actualitate ce vizează activitatea de cercetare şi organizatorică a celui mai înalt for ştiinţific al ţării. Primul subiect din agendă „Cu privire la grupul de lucru al AŞM pentru examinarea proiectului Codului educaţiei al Republicii Moldova” a fost prezentat de acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM. Raportorul s-a referit la temele discutate în cadrul grupului de lucru, la activităţile ce-au fost realizate până la acel moment, printre care a nominalizat „Declaraţia oamenilor de ştiinţă privind prevederile proiectului Codului educaţiei referitor la cercetare”, semnată de un grup de savanţi şi difuzată în mass-media ş.a. Cu unele constatări şi sugestii în abordarea acestui subiect sensibil au venit şi alţi membri ai CSŞDT: m.c. Ion Tighineanu, acad. Valeriu Canţer, m.c. Grigore Belostecinic, dr. hab. Ion Guceac. În încheierea discuţiei acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, a subliniat că orice proiect document de acest tip ar fi bine să treacă o expertiză europeană, aşa cum a fost în cazul Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, adoptat în 2004, care a fost evaluat şi verificat, conform standardelor europene, de specialişti din străinătate şi implementat cu succes în practică.

O altă chestiune din agenda de lucru a constituit informaţia despre avizele ministerelor de resort privind priorităţile şi obiectivele în sfera ştiinţei şi inovării, prezentată de dr. hab. Anatol Rotaru, şeful Direcţiei politici în sfera ştiinţei şi inovării a CSŞDT. În acest context, raportul a nominalizat o serie de Ministere ca cel al Agriculturi şi Industriei Alimentare, al Educaţiei, Mediului, Justiţiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, care au trimis în adresa AŞM propuneri concrete vizând priorităţile şi obiectivele Direcţiilor cercetărilor ştiinţifice preconizate pentru perioada 2011-2014. Alte ministere au propus teme actuale pentru cercetare, care, de asemenea, vor fi luate în consideraţie în cadrul Concursului de proiecte instituţionale, ce urmează în curând a fi anunţat.

Câteva chestiuni discutate la şedinţa CSŞDT au vizat direct Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a AŞM, teme prezentate directorul ei, dr. Ghenadie Cernei: au fost susţinute încă 2 proiecte de transfer tehnologic pentru anul în curs – „Implementarea soiurilor de măr imune la rapăn şi menţinerea genofondului pomicol şi „Implementarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare ecologice”; au fost aprobate, de asemenea, alte 3 proiecte de inovare şi transfer tehnologic şi acordate statutul de rezident la 3 firme. Totodată, cu titlul de noutate anunţăm, potrivit altei hotărâri, deschiderea unei filiale a Incubatorului „Inovatorul” la Bălţi, ceea ce confirmă dezvoltarea în continuare a acestei întreprinderi.

La această şedinţă CSŞDT a aprobat organigramele Institutului de Ecologie şi Geografie, Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă şi a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”. De asemenea, Consiliul Suprem a luat hotărârea „Cu privire la demararea concursului pentru suplinirea posturilor de conducere vacante în cadrul Institutului de Istorie, Stat şi Drept şi Institutului Patrimoniului Cultural”, ce se va desfăşura între 6 mai şi 4 iunie curent.

Merită atenţie de a fi cunoscută şi hotărârea CSŞDT al AŞM „Cu privire la decernarea Premiului academiilor de ştiinţe a Ucrainei, Belarusiei şi Moldovei pentru lucrări ştiinţifice de valoare”. Laureaţi ai Concursului celor trei academii au devenit colaboratorii Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice – acad. Arcadie Ursul, dr. Pantelimon Varzari şi dr. Ion Rusandu, care şi-au adus contribuţia la realizarea în 2009 a lucrării „Tehnologii avansate în structura dezvoltării durabile ale sistemelor inovaţionale din Republica Belarusi şi Republica Moldova: problema concordanţei valorilor noosferice”.

Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM
27-41-93