Moldova Suverană: Teodor Fur

2010-05-07

Savant in domeniul fiziologiei si sanocreatologiei. Doctor habilitat in stiinte biologice (1988), profesor universitar (1989). Membru  corespondent (1989) si membru titular (1992) al Academiei de Stiinte a Moldovei. 

 

Nascut la 9 mai 1935 in s. Dumitreni, Floresti. A absolvit Scoala Pedagogica din or. Balti (1954) si Facultatea  de Biologie a Universitatii de Stat din Chisinau (1959). Si-a consacrat intreaga activitate stiintifica si organizatorica cercetarii academice. Din martie 2004 exercita functia de prim-vicepresedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei.

Este fondatorul scolii stiintifice in fiziologia stresului, adaptarii si in sanocreatologie. De asemenea, efectueaza cercetari in domeniul  dereglarilor functionale si al fiziologiei sistemului endocrin. A initiat si a tutelat primul in spatiul fostei Uniuni Sovietice cercetarile stiintifice in acest domeniu. A elaborat un model patogenetic experimental al tireotoxicozei neurogene; a descifrat mecanismele fiziologice ale stresului acut si adaptarii; a elaborat metode de profilaxie si  atenuare ale stresului excesiv si consecintele lui. A reexaminat teoria  lui Selye, a elaborat o teorie noua despre dezvoltarea stresului, despre forta motrice si perioadele vulnerabile ale dezvoltarii intrauterine si postnatale ale organismului uman.

A fondat un domeniu nou in  biomedicina √ sanocreatologia, al carei scop tine de elaborarea teoriei si practicii crearii si mentinerii dirijate a sanatatii omului. Impreuna  cu discipolii sai a formulat si a argumentat principiile de baza ale sanocreatologiei, conceptul formarii si mentinerii sanatatii si modului de viata fiziologic argumentat. In colaborare cu prof. Victor Lacusta,  a descris sistemul somato-visceral reglator-energetic, care reprezinta un sistem fiziologic ancestral de reglare a homeostaziei informational-energetice a organismului uman. In baza acupuncturii traditionale si sanocreatologiei a fost fondata o directie noua √ acupunctura sanocreatologica. Interesele stiintifice se extind si in psihologie,  patologie, fiziologia etativa.

A publicat circa 500 de lucrari stiintifice, inclusiv 12 monografii. Este  autor a 10 recomandari pentru implementare si a 7 brevete de inventie. A fost initiatorul si organizatorul a 5 simpozioane unionale, consacrate problemei stresului, adaptarii si dereglarilor functionale, a 2 simpozioane internationale si al Congresului al XV-lea al Societatii Unionale de Fiziologie └I. P. Pavlov”, a 6 congrese ale fiziologilor din Moldova, al Congresului I al Fiziologilor din tarile CSI si celui de al II-lea care s-a intrunit la Chisinau in 2008. Este  presedinte al Consiliului stiintific specializat pentru conferirea gradelor stiintifice de doctor si doctor habilitat la specialitatea └Fiziologia omului si a animalelor”. A pregatit 35 de doctori si 8 doctori habilitati in biologie, medicina si psihologie. A fost redactor-sef al serialului └Stresul, adaptarea si dereglarile functionale” si redactor-sef al  Buletinului Academiei de Stiinte a Moldovei. Stiinte Biologice, Chimice si Agricole (in prezent Buletinul Academiei de Stiinte a Moldovei. Stiintele vietii).

Este membru al Academiei de Stiinte din New York, al Academiei Internationale de Stiinte Energoinformative, al  Academiei Internationale de Pace, al Academiei Balcanice de Stiinte ale Noilor Culturi si Dezvoltarii Durabile, al Academiei Ecologice  Romane, membru de onoare al Societatii Fiziologilor din Rusia, vicepresedinte al Societatii Fiziologilor din tarile CSI. Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chisinau.

A fost distins cu titlul de └Om Emerit”, cu Premiul Prezidiului  A.S.M., decorat cu Ordinul └Gloria Muncii”, cu └Ordinul Republicii”,  cu Medalia Societatii Unionale a Fiziologilor └I.P. Pavlov” etc.

 

  

Multstimate Domnule Academician Teodor FURDUI!

Colaboratorii Institutului Integrare Europeana si Stiinte Politice Va adreseaza cele mai cordiale si sincere felicitari cu prilejul

Jubileului de 75 de ani!

Pentru a vorbi despre un savant atat de valoros precum sunteti Dumneavoastra, nu e nevoie de motivatii, deoarece sunteti persoana predestinata stiintei, iar vasta activitate in domeniul fiziologiei si sanocreatologiei va recomanda drept un savant cu renume pe acest segment stiintific.

            Din frageda tinerete, imediat dupa absolvirea Universitatii Pedagogice din Balti si, ulterior, a celei de Stat din Chisinau, V-ati consacrat intreaga activitate cercetarii academice. Ati parcurs treptele devenirii profesionale de la simplu laborant al Institutului de Biologie, cercetator stiintific inferior, apoi superior, secretar stiintific si director adjunct pentru problemele de stiinta a Institutului de Zoologie, director al Institutului de Zoologie si Fiziologie, director al Institutului de Fiziologie si Sanocreatologie, academician coordonator al Sectiei de Stiinte Biologice si Chimice, apoi al Sectiei de Stiinte Biologice, Chimice si Agricole, pana la functia de prim-vicepresedinte al ASM. Insa, dincolo de functiile detinute, ramaneti intai de toate, OM cu litera mare, a carui viata reprezinta o carte deschisa pentru semenii sai si un model pentru toti cei ce Va cunosc, indiferent de varsta, profesie, sau pozitie sociala. Coexista in Dumneavoastra spiritul savantului elevat cu cel al vesniciei  nascute la sat, acesta din urma venind de la parintii si strabunii din Dumitrenii Florestiului. Suntem onorati de a-i fi contemporani si de a activa in preajma Academicianului Teodor FURDUI, persoana carismatica si personalitate marcanta a stiintei moldovenesti. Detineti o impunatoare carte de vizita, Dumneavoastra fiind parintele scolii stiintifice in fiziologia stresului, adaptarii si sanocreatologie. Relevante sunt si cele circa 500 de lucrari stiintifice,cele 10 recomandari pentru implementare si 7 brevete de inventie. Gratie omagiatului au fost organizate cinci simpozioane unionale, consacrate problemei stresului, doua simpozioane internationale, congrese ale fiziologilor din Moldova, din spatiul CSI si alte evenimente de prima-marime ce tin de domeniul respectiv. Presedintele Consiliului Stiintific specializat pentru confirmarea gradelor stiintifice de doctor si doctor habilitat la specialitatea └Fiziologia omului si a animalelor”, domnul Teodor Furdui este Profesorul, prin excelenta. Ati pregatit 35 de doctori in stiinte si 8 doctori habilitat in bilogie,medicina si, respectiv, psihologie. Este o mare performanta. Ne mandrim cu faptul ca sunteti membru al unor prestigioase institutii internationale cum ar fi, bunaoara, Academia de Stiinte din New York,  Academia Internationala de Pace,  Academia Internationala de Stiinte ale Noilor Culturi si Dezvoltarii Durabile, pentru a nominaliza doar cateva dintre ele.

Calm si dinamic, exigent si cu un fin simt al umorului, galant si sincer, corect si foarte alveolar, Academicianul Teodor FURDUI este persoana pe care o revedem de fiecare data cu placere. 

Fara pic de exagerare, afirmam ca protagonistul evenimentului, domnul Academician Teodor Furdui este o persoana cu spiritul tanar, marcat fiind de experienta unei vieti cu adevarat frumoase.

Sa ne traiti la multi ani, Stimate Domn, si sa realizati noi succese in activitatea Dumneavoastra atat de valoroasa, nobila si necesara.

Va asiguram, totodata, de inalta noastra pretuire.

Din partea colectivului IIESP al ASM,

Dr. Victor TVIRCUN,

Director

Sursa: http://moldova-suverana.md/?subaction=showcomments&id=1273164220&archive=&start_from=&ucat=9&