Comunitatea ştiinţifică contribuie la edificarea societăţii informaţionale

2010-05-17
 

La Chişinău a demarat „Săptămâna Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - 2010”. Evenimentul se află la cea de-a IV-a ediţie şi este organizat de Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi Academia de Ştiinţe a Moldovei. Acţiunea se înscrie în contextul Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, consemnată pe 17 mai şi are drept obiectiv sensibilizarea societăţii privind beneficiile şi posibilităţile oferite de tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor în toate domeniile economice şi sociale.

Prezent la şedinţa plenară de inaugurare a evenimentului, Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova a felicitat colaboratorii din domeniul tehnologiilor informaţionale pentru munca depusă, dar mai ales, pentru rezultatele înregistrate zi de zi. „O activitate importantă ţine de eliminarea tuturor constrângerilor în procesul de comunicare, de mobilitatea şi eficienţa comunicării care are drept scop crearea unui mediu productiv şi un mediu social evoluat”, a subliniat premierul, specificând în acest sens, că un sector modern informaţional şi al telecomunicaţiilor facilitează accesul societăţii la surse alternative de informare - condiţie esenţială în construirea unui stat democratic de drept.

În cuvântul de salut din cadrul evenimentului inaugural, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM a menţionat că schimbările care se produc în societatea contemporană sunt ilustrate de ritmul fără precedent de acumulare a experienţei umane, exprimată într-un volum enorm de informaţii, de unde a şi apărut cunoscuta sintagmă „explozie informaţională”. Reliefând rolul savantului în era digitală, preşedintele AŞM a subliniat că umanitatea a trecut la partajarea democratică a celui mai important capital actual – cunoaşterea, care în mare măsură este produsul cercetărilor ştiinţifice. „ Având în obiectiv integrarea spaţiului informaţional din sfera ştiinţei şi inovării în spaţiul informaţional unitar al Republicii Moldova, precum şi integrarea acestuia în spaţiul informaţional european, comunitatea ştiinţifică din ţara noastră trebuie să-şi unească eforturile în vederea realizării iniţiativelor care vin din partea instituţiilor competente şi sunt menite să contribuie la edificarea unei societăţi informaţionale, iniţiative care să ajute cercetătorul să cucerească noi culmi ale cunoaşterii”, a remarcat academicianul. 

Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a menţionat că ediţia 2010 a Săptămânii este extrem de importantă, în special, pentru că Moldova se află într-un moment de cotitură, tehnologiile informaţionale şi comunicaţiile fiind miza Guvernului şi a întregii societăţi pentru dezvoltarea economică şi socială durabilă.

Totodată, ministrul a făcut publică agenda evenimentelor din domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor care urmează să se desfăşoare pe parcursul a şase zile din cadrul Săptămânii.

Astfel, în perioada 18-19 mai, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) organizează Seminarul de Consultanţă: „Priorităţile de cercetare TIC pentru anii 2010-2015 dintre Moldova şi Uniunea Europeană” şi „Programul de Traning pentru cercetătorii din domeniul TIC”. Ambele evenimente au loc în cadrul proiectului EXTEND.

Tot în zilele de 18-19 mai va avea loc, în premieră pentru Republica Moldova, Conferinţa „Moldova e-Gov Summit 2010” cu tematica: „Tehnologiile Informaţionale şi Comunicaţiile pentru o mai bună guvernare”.

În cadrul ceremoniei de deschidere a Săptămânii Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu prilejul marcării a 120 de ani de la darea în exploatare în Chişinău a primei Centrale telefonice, a fost lansat plicul poştal cu marcă fixă cu titlul „120 de ani de la punerea în funcţie a primei centrale telefonice din Chişinău”.

Un alt eveniment important pentru comunitatea informatică din ţară este prilejuit de marcarea a 20 de ani de la crearea primului minister responsabil de Tehnologiile Informaţionale şi Comunicaţii. Cu această ocazie a fost pus în circulaţie un plic poştal cu marcă fixă cu acest subiect.  

La şedinţa de lansare a Săptămânii Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în Republica Moldova au fost prezenţi reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, corpului diplomatic, mediului academic şi universitar, precum şi reprezentanţi ai comunităţii de business din domeniului TIC din Moldova.


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37