TIC – oportunităţi şi beneficii pentru cercetători

2010-05-20
 

Dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii a devenit o necesitate, dar şi un beneficiu pentru progresul societăţii informaţionale, oferind viziuni clare asupra direcţiilor şi domeniilor de dezvoltare a noilor tehnologii informaţionale. Este indiscutabil rolul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor (TIC) în consolidarea ştiinţei, inovaţiei, creativităţii şi competitivităţii în toate domeniile, acestea oferind multiple oportunităţi şi beneficii şi pentru cercetători.

Din această perspectivă, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul Dezvoltării Societăţii Informaţionale a organizat, la 19 mai 2010, Seminarul de Training pentru cercetătorii din domeniul TIC. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului Programului Cadru 7 al UE (PC7) EXTEND şi a avut drept scop pregătirea actorilor din cercetare-dezvoltare în domeniul TIC pentru participare în proiectele (PC7).

Seminarul de formare s-a axat pe oportunităţile, procedurile şi priorităţile tematice ale programului de lucru TIC al PC7, abordând şi aspecte de familiarizare cu cultura de cercetare-dezvoltare din Europa (aspectul oficial şi neoficial).

În cadrul întrunirii, coordonatorii proiectului EXTEND - Raphael Koumeri şi Konstantinos Samiotis au pus în discuţie subiecte ce vizează prezentarea obiectivelor programului de lucru TIC al PC7, oportunităţile de finanţare, criteriile de participare. Totodată, participanţii au luat cunoştinţă de contactele UE şi naţionale utile, modalităţile de creare a celor mai reuşite consorţii, posibilităţile de participare în proiectele TIC (inclusiv etapele tipice ale proiectului) etc.

Evenimentul a întrunit experţi în domeniul TIC din Republica Moldova, reprezentanţi ai Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale, Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Tehnice din Moldova, Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Ministerului Educaţiei, reprezentanţi ai instituţiilor medicale care efectuează cercetări interdisciplinare în medicină şi TIC, precum şi ai businessului.

Seminarul de Training pentru cercetătorii din domeniul TIC face parte din şirul de evenimente preconizate în cadrul „Săptămânii Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale” care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 17-22 mai 2010.

Prezentările seminarului de formare:

EXTEND project overview

EU Funding for Research and Development

FP7 Overview

FP7 Instruments

When to go for funding and when not

Partnering in FP Projects

FP7 PROJECT LIFECYCLE

FP7 Evaluation Criteria

FP7 Call 6

FP7 Project procedures

FP7 Guide for Applicants

FP7 The Work Breakdown

Help-Desk services

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37