Acad. Vasile Anestiade, Scrisoare deschisă: “...ar fi înţelept şi raţional-pragmatic a decreta UN MORATORIU, pentru a stopa "pervertirea" funcţionalităţii AŞM”

2010-05-21
 

Scrisoare deschisă

EXCELENŢEI SALE DOMNULUI MIHAI GHIMPU, PREŞEDINTE INTERIMAR AL REPUBLICII MOLDOVA
EXCELENŢEI SALE DOMNULUI VLAD FILAT, PRIM-MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA

Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut un destin tragic, neperceput de potentaţii zilei şi de opinia publică, etichetînd-o din start "ooiie.aneia niiauanoai ia.oaoaeae". Deşi a avut şi are savanţi celebri care au fondat şcoli şi au creat valori patrimoniale devenite deja bunuri ale Tezaurului autohton şi mondial.

Destrămarea URSS-ului avansa concomitent cu declanşarea unei campanii de ostracizare a AŞM; iar ca instituţie proscrisă urma a fi lichidată. AXA AŞM a fost salvată atunci de Preşedintele RM dl Mircea Snegur.

Exodul profesionaliştilor, rodarea fizică şi morală a infrastructurii (evaluată la un miliard de ruble), defăimarea barbară a noţiunii divine şi "invadarea" templului de către contingentele noi-aleşilor moldoacademicieni lipsiţi de orice suport m-au obligat să public, la 7 august 1998, în gazeta "FLUX", articolul "ACADEMICIANOMANIA DISTRUGE ACADEMIA", iar la 17 decembrie 1999, în aceeaşi publicaţie, articolul "PARASTASUL ŞTIINŢEI". Preşedintele RM dl Petru Lucinschi a reacţionat prompt şi subtil, descurajînd actele de vandalism ce urmau a avea loc.

Preşedintele Vladimir Voronin, în "Nezavisimaya Moldova", februarie 2004, a numit AŞM "Reliktovii oplot konservatizma”. Domnia sa avea de ales între două proiecte. Primul – TRANSFORMAREA AŞM ÎN FANTOMĂ, IDENTICĂ CU CEA DIN KAZAHSTAN.

Dl. Vladimir Voronin a ales al doilea proiect, oficializînd CODUL ŞTIINŢEI ŞI INOVĂRII, după care AŞM a fost legalizată cu funcţie de MINISTER- ACADEMIE.

În situaţia în care imprevizibilitatea domină Sociumul moldav, fiind zguduiţi de tot felul de crize (e opinia mai multor colegi), ar fi înţelept şi raţional-pragmatic a decreta UN MORATORIU, pentru a stopa "pervertirea" funcţionalităţii ACADEMIEI DE ŞTIINŢE A REPUBLICII MOLDOVA. Înaintez această propunere, pentru că am asistat personal la şedinţa "disperării", după care va urma "ruinarea".

AŞM se confruntă cu probleme fundamentale, rezolvarea lor necesită timp, impune o colaborare strînsă şi o reciprocitate cumpătată în luarea de atitudini şi de hotărîri. Presupune respectarea strictă a legilor în vigoare, necesită o conduită academică ireproşabilă din partea responsabililor de soarta AŞM şi a ŢĂRII. Trăim timpuri hamletiene: "TO BE OR NOT TO BE" (W. Shakespeare).

Cu deosebit respect şi înaltă preţuire,
Vasile ANESTIADE

www.saptamina.md, ediţia de vineri, 21 mai 2010, pag. 3