E.S. Marius Gabriel Lazurcă: „Noi ar trebui să dăm şi un premiu unui cercetător din Republica Moldova împreună cu viza”

2010-05-21
 

„Un cercetător din Republica Moldova care vine în România este un plus, o valoare suplimentară la viaţa academică, culturală, la inteligenţa naţională. Noi ar trebui să dăm şi un premiu unui cercetător din Republica Moldova împreună cu viza”, a declarat Excelenţa Sa Marius Gabriel Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova, care a întreprins, pe 19 mai 2010, o vizită de documentare la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În cadrul întrevederii, preşedintele AŞM a trecut în revistă aspecte ce vizează activitatea, dar şi realizările de excepţie ale cercetătorilor din Republica Moldova, prezentând un rezumat elocvent asupra structurii AŞM, reformării acesteia.

Cu titlu special, Domnia sa a ţinut să menţioneze necesitatea realizării reformei în sfera ştiinţei, care a finalizat, în 2004, cu adoptarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, scopul căruia a fost de a consolida comunitatea ştiinţifică din ţară.
Graţie punerii în aplicare a Codului, comunitatea ştiinţifică a cunoscut o nouă dimensiune în dezvoltarea ştiinţei, fapt ce a contribuit decisiv la imaginea actuală a instituţiei academice. Vorbind despre reforma ştiinţei autohtone, preşedintele AŞM a evidenţiat impactul benefic pe care l-a avut aceasta, în contextul schimbării procedurii de gestionare şi finanţare a cercetării, proiectele fiind evaluate doar în bază de concurs şi în deplină concordanţă cu necesităţile ţării.

Chiar dacă rezultatele investiţiei în cercetare se văd uneori mai târziu decât se aşteaptă, efortul investiţiei în cercetare nu este în zadar. În acest sens, acad. Gheorghe Duca a remarcat crearea în cadrul instituţiei academice a Liceului pentru copii dotaţi şi a clusterului educaţional ştiinţific UnivER SCIENCE, cu accent pe ştiinţele fundamentale. A fost menţionată, de asemenea, crearea Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, o altă structură importantă pentru ştiinţă, care are în obiectiv implementarea rezultatelor ştiinţifice.

În cadrul discuţiilor a fost abordat subiectul ce vizează relaţiile bilaterale, în vederea extinderii şi aprofundării cooperării pe dimensiunea ştiinţifică şi educaţională. Preşedintele AŞM a adus la cunoştinţa Excelenţei Sale dinamica relaţiilor pe care AŞM le dezvoltă atât cu Academia Română, cât şi cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România (ANCS). De asemenea, Ambasadorul român a fost informat despre rezultatele lucrărilor comisiei mixte moldo-române privind implementarea Programului bilateral AŞM – ANCS, care a avut loc la Chişinău, în perioada 17-18 mai.

Sub acest aspect, preşedintele AŞM a intervenit cu rugămintea către înaltul oaspete de a examina posibilitatea acordării vizelor româneşti pe un termen mai lung pentru cercetătorii din Republica Moldova, asigurând astfel mobilitatea mai facilă a acestora.

La rândul său, Ambasadorul României Marius Lazurcă a mulţumit preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca pentru trecerea în revistă atât de elocventă a istoriei recente a Republicii Moldova şi pentru felul în care a vorbit despre relaţiile bilaterale în domeniul ştiinţific şi academic cu România. Diplomatul a mărturisit că „într-adevăr acestea sunt foarte importante”, făcând promisiunea să le urmărească cu mare atenţie, să le stimuleze, încurajeze şi să le susţină în măsura în care mandatul îi îngăduie acest lucru.

Sub un alt aspect, Excelenţa Sa a remarcat faptul că încă nu s-a cuantificat folosul real al Republicii Moldova pentru acest „râu de inteligenţă” care se scurge spre România şi câte persoane se întorc să lucreze pentru ţara sa.

Exprimând doleanţa de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre Liceul AŞM, oficialul a exprimat deschidere completă, având şi un interes profesional vizavi de această idee originală. Astfel, Domnia sa a sugerat iniţierea unui program de burse de excelenţă, atribuite în baza unui concurs naţional în Republica Moldova, organizat sub tutela AŞM.

Preşedintele AŞM i-a solicitat Excelenţei Sale, în calitate de profesor universitar, să ţină un curs de lecţii pentru colaboratorii institutelor, profesori, doctoranzi, studenţi în problema relaţiilor moldo-române, lucru ce l-a onorat pe înaltul oaspete.

La întrevedere au participat Sergiu Porcescu, şef Direcţie Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM, Lucia Nastasiuc, şef-adjunct al DIECI.

E.S. Marius Gabriel Lazurcă este Ambasador al României în Republica Moldova din 30 martie 2010.

În vârstă de 38 de ani, Marius Gabriel Lazurcă a făcut studii la Sorbona, unde a susţinut doctoratul în istorie-antropologie (2003 - Doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, 1995 - Master în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, 1994 - Licenţă în literatură comparată la Universitatea Paris IV-Sorbonne).

Înainte de a intra în diplomaţie a fost cadru didactic la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
Este autor şi coautor al multor lucrări în domeniul antropologiei, istoriei, literelor. 

Anterior, Marius Gabriel Lazurcă a deţinut funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Vatican.

Galerie Foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37