Publicaţia UNESCO „Science Policy Series” volumul nr.7

2010-05-26

Politici în domeniul ştiinţei şi educaţiei în statele Europei Centrale şi de Est, ţările Balcanice, Caucaziene şi cele Baltice

Oficiul UNESCO din Veneţia (Biroul Regional pentru Ştiinţă şi Cultură din Europa - BRESCE) a publicat culegerea “Politici în domeniul ştiinţei şi educaţiei în statele Europei Centrale şi de Est, ţările Balcanice, Caucaziene şi cele Baltice” în baza rapoartelor prezentate pe durata celor două zile ale conferinţei cu acelaşi generic desfăşurată la Chişinău în perioada 18-21 septembrie 2008, în calitate de cel de-al şaptelea volum al ciclului „Science Policy Series”. Conferinţa a fost organizată cu eforturile comune ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Oficiului UNESCO din Moscova, Iniţiativei Central Europene, Fondului American de Cercetări Civile şi Dezvoltare (CRDF), Oficiului Naval de Cercetări Globale (ONRG) şi Asociaţiei Moldoveneşti de Cercetare şi Dezvoltare (MRDA) precum şi alţii.

Volumul a fost lansat de către dl Engelbert Ruoss, Directorul Oficiului UNESCO din Veneţia şi academicianul Gheorghe Duca, Preşedintele A.Ş.M., cu prilejul mesei rotunde la nivel de miniştri din Europa de Sud-Est cu tematica „Consolidarea cercetării ştiinţifice şi învăţământului superior. De la cooperare bilaterală la cea pan-europeană”, organizată de către Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Albania şi UNESCO în perioada 21-22 mai, în Tirana, Albania.

Publicaţia de 161 pagini oferă incursiuni în subiectele legate de relaţia învăţământ superior şi cercetare precum şi rolul lor în dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere în statele Europei Centrale şi de Est, ţările Balcanice, Caucaziene şi cele Baltice, experienţa altor regiuni fiind de asemenea incluse. Tematicile expuse în volum sunt următoarele: consolidarea impactului internaţional al programelor naţionale de cercetare şi educaţie; consolidarea cercetării în învăţământul superior; dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere; stoparea “exodului creierelor”.

Publicaţia poate fi descărcată pe pagina web a UNESCO: http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=47664&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html.