Cartea - valoare eternă

2010-06-14
 

Unul dintre cele mai semnificative evenimente prilejuite de aniversarea a 64-a a Zilei Academiei de Ştiinţe a Moldovei l-a constituit inaugurarea Monumentului Cărţii, amplasat în faţa Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM.

„Este un monument simbolic şi nu în zadar a fost amplasat aici, în preajma Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM. Cei care vor veni aici, în această bibliotecă, care astăzi depozitează cele mai valoroase ediţii ştiinţifice din Republica Moldova, încă o dată vor vedea Cartea – această valoare eternă”, a menţionat dr.hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM în deschiderea ceremoniei de inaugurare.

Vicepreşedintele AŞM a remarcat că autorul monumentului, Ion Cojocaru, a întruchipat în el toată dragostea faţă de carte, care şi astăzi, în era internetului, tehnologiilor informaţionale avansate, rămâne o valoare incomensurabilă pentru toţi. Formele arhitecturale mici sunt exprimate prin faptul că acestea sunt utilizate frecvent în urbele mari, unde predomina edificii foarte înalte şi aceasta e pentru a apropia omul de scara umană, monumentul devenind un simbol, dar şi o atracţie pentru locuitori şi turişti.

Deloc întâmplătoare această alegere, dr. hab. Mariana Şlapac specifică, că Monumentul Cărţii are dimensiuni mici, pentru că se doreşte a face acel contrast între edificiul Bibliotecii şi aceasta formă arhitecturală mică, gândită special pentru acest anturaj. „Acest monument permite omului să uite despre oraşul imens din piatră. El a focusat rolul şi importanţa cărţii în lume. Este primul monument din Moldova, care, cu proporţiile sale mici contrastează cu clădirile mari”.

Prezent la eveniment, Boris Focşa, ministrul Culturii RM, a remarcat că „deşi monumentul este unul minuscul ca şi mărime, impactul acestuia va fi unul mare, mare pentru întreaga societate”. Domnia sa crede cu tărie că, cartea a fost, este şi va rămâne un mijloc foarte important nu doar de informare, dar care ne transmite multe mesaje sub aspect spiritual.

Acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, mulţumind tuturor celor care au contribuit la edificarea Monumentului Cărţii, a subliniat că „acest monument este unul care pune baza unui început a iniţiativei Academiei de Ştiinţe a Moldovei de promovare în Republica Moldova a unei noi paradigme – dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere”. Remarcând rolul şi valoarea cărţii, Domnia sa a ţinut să sublinieze că, „cărţile sunt scrise de savanţi, savanţii sunt cei care produc cunoştinţe şi cunoaşterea nu este un consum. Comunitatea ştiinţifică, universitară nu este un consumator, ci este un producător de cunoştinţe care, ulterior, produc acţiuni pentru a soluţiona cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea”. 

Exprimând onoarea pentru a avea în faţa edificiului acest semn arhitectural cu valoare de simbol, directorul Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan”, dr. Aurelia Hanganu a declarat că este fericită ca Biblioteca să aibă asemenea monument, acesta fiind o invitaţie la lectură, la dezvoltare intelectuală. Directorul a mai precizat că biblioteca „nu este doar un depozit de carte, dar un depozit de cunoştinţe, un depozit de înţelepciune, iar cartea este ca simbol al înţelepciunii şi al cunoştinţelor pe care le înglobează.

Domnia sa mai speră că cei care vor afla de acest monument vor fi mult mai curioşi să vadă ce reprezintă această „Carte”, care în imaginaţia unora poate fi o poezie, în imaginaţia altora o poveste sau o cercetare. Aşa sau altfel, devine cert faptul, că acest eveniment îi va face pe mulţi mai interesaţi de ceea ce semnifică Cartea, care astăzi pierde din popularitate.

Lucrarea reprezintă o carte deschisă, realizată în marmură de culoare alb-gri adusă din nordul Indiei. Greutatea Monumentului este de 1 tonă 600 kg, cu dimensiunile de 1,20 m pe 80 cm. Paginile Monumentului, deocamdată sun goale, însă, în timpul cel mai apropiat, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Ministerul Culturii, vor anunţa un concurs al celor mai bune citate, două dintre cele mai reuşite urmând a fi gravate pe paginile Cărţii-Monument.

Inaugurarea Monumentului Cărţii, a fost urmată de o altă acţiune, care vine să confirme munca enormă pe care o depun oamenii de ştiinţă, oamenii de cultură, oamenii de interes pentru carte. La etajul doi al Bibliotecii a fost vernisată Expoziţia de carte „Ştiinţa pentru dezvoltarea societăţii”, care a inclus publicaţiile cele mai recente ale oamenilor de ştiinţă. Şi pentru că Eminescu este "etern în spaţiul culturii universale", colaboratorii bibliotecii au expus şi manuscrisele lui Mihai Eminescu în dimensiuni naturale, ce au fost scanate şi editate cu susţinerea nemijlocită a Academiei Române.

O surpriză a constituit instituirea Fondului de carte al academicianului Teodor Furdui, care recent a împlinit 75 de ani. Pentru activitate ştiinţifică prodigioasă, contribuţie deosebită la fondarea unei direcţii noi de cercetare, contribuţii substanţiale în optimizarea managementului ştiinţei academice şi cu prilejul acestei frumoase aniversări academicianului Teodor Furdui i-a fost înmânată Diploma Guvernului de gradul I.

În Sala de conferinţe a Bibliotecii a urmat o altă surpriză. În faţa celui mai select şi rafinat public a evoluat Capela corală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a distins sufletele auditoriului printr-o ireproşabilă interpretare, despre care acad. Mircea Bologa a spus că „asemenea frumuseţe această Sală încă n-a văzut”, iar preşedintele AŞM a adăugat: „asemenea frumuseţe, nu această Sală, dar Academia încă n-a văzut”.

Pentru succesele înregistrate şi cu prilejul Zilei Academiei, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a înmânat Capelei corale a AŞM Diploma de merit.

De asemenea, pentru activitate prodigioasă, Diplome de merit au fost înmânate şi unor savanţi, cercetători, angajaţi la demersul direcţiilor institutelor academice.

Galerie foto

Eugenia Tofan,

Centrul Media al AŞM, tel 27-23-37