Rolul culturilor leguminoase şi furajere în agricultura Republicii Moldova - pe agenda savanţilor din domeniu

2010-06-21
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM, Institutul Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie şi Centrul Ştiinţifico-Practic „Selecţia” au organizat, în perioada 17-18 iunie 2010, Conferinţa Internaţională Ştiinţifico-Practică cu genericul „Rolul culturilor leguminoase şi furajere în agricultura Republicii Moldova”.

Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Centrului Ştiinţifico-Practic „Selecţia” din mun. Bălţi şi a întrunit savanţi din Republica Moldova, precum din România, Ucraina, Federaţia Rusă.

Lucrările Conferinţei au fost deschise de către directorul general al Institutului Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie, dr. Vasile Bojoga, care a menţionat importanţa ştiinţifică, economică şi socială a culturilor leguminoase şi furajere în dezvoltarea durabilă a agriculturii în Republica Moldova.

Prezent la întrunire, Dumitru Godoroja, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM, în alocuţiunea sa, a atras o atenţie deosebită necesităţii continuării şi aprofundării cercetărilor ce vizează crearea unor noi soiuri performante ale culturilor leguminoase şi furajere atât de importante pentru agricultura Republicii Moldova, precum şi elaborarea noilor tehnologii de cultivare a acestora.

În cuvântul de salut către participanţii la for, dr. Gheorghe Tudorache, secretarul ştiinţific al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM a subliniat importanţa acestor culturi privind dezvoltarea, în Republica Moldova, a agriculturii ecologice. În context, Domina sa a specificat că doar prin consolidarea eforturilor savanţilor atât de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie, cât şi de la alte instituţii de profil va fi posibilă dezvoltarea şi aprofundarea cercetărilor în domeniul respectiv.

În cadrul şedinţei plenare au fost audiate mai multe comunicări ştiinţifice, în expunerea savanţilor din Republica Moldova, precum şi a colegilor din România, Ucraina, Federaţia Rusă, în care au fost reliefate principalele rezultate ale cercetărilor în domeniul ameliorării, producerii de seminţe şi tehnologiilor de cultivare a culturilor leguminoase şi furajere la Centrul Ştiinţifico-Practic „Selecţia” (dr. V. Vozian); noi metode de selecţie a soiurilor de iarbă-ghimpoasă (S. Bobkov); aspecte ale ameliorării bobului la Staţiunea Suceava (D. Bodea) etc.

Agenda de lucru a Conferinţei a inclus şi vizitarea câmpurilor experimentale ale Centrului Ştiinţifico-Practic „Selecţia”, destinate lucrărilor de ameliorare şi multiplicare de seminţe primare la cultura soiei, mazărei, măzărichei, lucernei. De asemenea, au fost vizitate şi asolamentele de câmp cu diferit grad de saturare cu culturi leguminoase şi furajere anuale şi perene, precum şi asolamente unice cu o durată de 50 de ani.

Lucrările Conferinţei Internaţionale au permis realizarea unui schimb eficient de experienţă pe marginea problemelor abordate, familiarizarea cu metode avansate utilizate de către colegii de peste hotare, extinderea şi aprofundarea relaţiilor de colaborare, precum şi conturarea unor acorduri de intenţii privind participarea în comun atât în cadrul proiectele bilaterale, cât şi celor de nivel european.

 

Plantele leguminoase pentru boabe şi furaj reprezintă o sursă importantă de proteină vegetală atât în alimentaţia omului, cât şi în hrana animalelor.

Potrivit specialiştilor în domeniu, actualmente, în lume, plantele leguminoase ocupă cca 120 mln. ha, producţia globală majorându-se, în ultimii ani, cu 69%.

În Republica Moldova, suprafeţele ocupate cu culturile leguminoase s-au redus în comparaţie cu anii precedenţi, aceasta fiind o consecinţă directă a secetelor frecvente care afectează atât producţia de materie primă, cât şi multiplicarea seminţelor de calitate ale soiurilor omologate şi de perspectivă.

Galerie Foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37