Reţele inovative - politici şi destinaţii favorabile investiţiilor

2010-06-26
 

Conferinţa Internaţională „Reţele inovative – noua formulă pentru dezvoltarea regională”, care a avut loc pe 24 iunie 2010 a făcut agenda zilei a treia din cadrul Săptămânii investiţionale „Moldova Business Week 2010”, care s-a desfăşurat în perioada 22-25 iunie 2010, la Chişinău.

Conferinţa organizată de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT), în colaborare cu Ministerul Economiei RM şi-a propus drept scop să familiarizeze comunitatea ştiinţifică şi de afaceri cu importanţa şi rolul reţelelor inovative în contextul promovării parteneriatelor regionale şi internaţionale privind implicarea în procesele de inovare, prin prezentarea modelelor de reţele internaţionale, oportunităţile oferite de acestea, aspectele ce vizează managementul, precum şi experienţa organizaţiilor participante în cadrul reţelelor.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai administraţiei publice centrale a Republicii Moldova, experţi regionali şi internaţionali, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri.

Salutând participanţii la conferinţă, moderatorul întrunirii, Sergiu Porcescu, şef Direcţie Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM, a menţionat că subiectul inovaţiilor, care este unul foarte important şi de mare actualitate, este inclus pe agendele elaborate de către guvernele mai multor ţări. Mai mult decât atât, „analizele de dezvoltare, realizate de către experţii internaţionali au dovedit încă o dată că în pachetele de recuperare şi redresare, adoptate de către Comisia Europeană şi ţările europene, inovaţiile reprezintă o platformă foarte importantă pentru dezvoltarea economică, pentru începutul unei căi noi de dezvoltare a economiilor naţionale”.

Subliniind oportunitatea acestei reuniuni, Domnia sa a specificat că organizarea unei atare conferinţe va reliefa cele mai bune practici din regiune în domeniul reţelelor inovative prin prezentările reprezentanţilor din diferite ţări, iar în cadrul discuţiilor, vor fi abordate diverse formule noi şi modalităţi corecte de dezvoltare şi elaborare a acestor reţele, cadrul instituţional pentru reţelele inovative din Republica Moldova etc.

În deschiderea lucrărilor conferinţei, în numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică a AŞM, a luat cuvântul m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, care a remarcat faptul că problema de inovaţie este un subiect foarte important pentru orice ţară. În context, Domnia sa a subliniat că „ştiinţa şi inovaţiile parcurg un curs foarte rapid de dezvoltare, iar progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani au fost menţionate recent la Bruxelles”. Vicepreşedintele AŞM a exprimat certitudinea că această conferinţă va servi drept un imbold de dezvoltare ulterioară care va apropia şi mai mult ţara noastră de familia europeană. În contextul asocierii Republicii Moldova la Programul Cadru 7 (PC7), Domnia sa a exprimat speranţa că întrunirea respectivă va contribui la creşterea atât a numărului proiectelor de transfer tehnologic, cât şi numărului partenerilor din alte ţări care ar putea face investiţii, de care ţara noastră are nevoie.

Sergiu Ciobanu, viceministru al Economiei RM, în luarea sa de cuvânt, a subliniat că este indiscutabil faptul că cercetarea şi inovarea reprezintă astăzi pentru Republica Moldova un factor foarte important care vine ca un suport în dezvoltarea paradigmei privind dezvoltarea economică. „În această direcţie, în ultima perioadă, Ministerul Economiei a intensificat dialogul cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, în vederea stimulării dezvoltării inovaţionale în sectorul real, drept consecinţă stabilindu-se un parteneriat durabil între AŞM şi Guvern”, a declarat oficialul.

Dr. Ghenadie Cernei, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, în prezentarea sa „Experienţa de networking în Republica Moldova” a făcut o succintă introducere asupra aspectului ce defineşte sistemul de inovare în Republicii Moldova. Menţionând cazurile de succes înregistrate, directorul AITT a ţinut să specifice, totodată, că activitatea de inovare este una foarte riscantă. Din această perspectivă, s-a arătat preocupat de instrumentele care ar permite consolidarea acelor eforturi răzleţe în aşa mod, încât să asigure obţinerea unor efecte de ordin sistemic, dat fiind faptul că în Republica Moldova eforturile care se întreprind sunt, mai curând, nişte percepţii de experienţă ad hoc, decât ceva bine organizat. „Ne-am propus să organizăm această conferinţă pentru a încerca să aflăm cât mai mult despre experienţa colegilor noştri din alte ţări, să consolidăm acele idei, propuneri, recomandări pentru cei care ar fi interesaţi şi cei care ar putea deveni eventuali actori activi în acest proces de inovare”, a menţionat dr. Ghenadie Cernei.

Todor Yalamov, coordonator al reţelei ECAbit, Bulgaria, s-a axat pe aspecte ale cooperării între reţele. Înainte, însă, de a prezenta cazurile de succes, Domnia sa a vorbit auditoriului despre cinci concluzii simple, dar evidente şi indispensabile în cadrul reţelelor de inovare, detaliind relevanţa fiecăreia dintre ele, acestea fiind: încrederea, standardele, activitatea comună, identitatea şi misiunea. Expertul a remarcat concurenţa globală inovativă pentru tineret, în context făcând apel către tineri de a participa cu idei inovative şi de a adera la reţeaua de inovare, oferind, în acest sens, şi recomandări de aderare la această reţea.
Într-o alta ordine de idei, oaspetele a menţionat rolul incontestabil al mass-media în acest domeniu, exprimând, totodată, regretul că în Bulgaria acesta se axează mai mult pe mediatizarea aspectelor negative, decât a exemplelor pozitive.

Exprimând gratitudinea pentru organizatori şi pentru onoarea de a vorbi în faţa auditoriului în cadrul acestui important eveniment, Pavel Habarta, directorul incubatorului TIC-CKD, Praga, a menţionat bunele practici privind crearea parcurilor şi incubatoarelor de afaceri în Republica Cehă, în perioada 1990-2008, prezentând studii de caz din regiunea Zlin Rein.

Steffen Preissler, Centrul pentru Europa Centrală şi de Est, Germania, a relatat despre reţelele inovative din Germania şi rolul Centrului pentru Europa Centrală şi de Est în reţelele de inovare. Prezentând două cazuri de succes a Societăţii de Transfer Inovativ Fraunhofer, expertul german a reiterat ideea antevorbitorilor privind cooperarea şi activitatea în reţea cu un înalt nivel de încredere al partenerilor şi aceasta pentru a identifica cât mai multe abordări comune în domeniul de interes.

În cadrul discuţiilor de panel, au fost abordate subiecte privind rolul Guvernului în susţinerea acestor reţele inovative; experienţa utilizării parteneriatului public privat; modalităţile de maximalizare a beneficiilor rezultatelor reţelelor inovative; constrângerile şi impedimente cu care se confruntă în procesul activităţii etc.
 

Săptămâna investiţională “Moldova Business Week 2010” cu genericul „Criza mondială – provocări şi noi oportunităţi pentru economia Moldovei” a inclus Forumuri bilaterale, conferinţe tematice, cu participarea agenţilor economici din România, Italia, Federaţia Rusă, Turcia, Republica Cehă, Polonia, precum şi din alte ţări care investesc sau au intenţia de a plasa investiţiile în Republica Moldova.
Potrivit organizatorilor, obiectivul acestui for este de a intensifica fluxurile investiţionale în Republica Moldova, facilitarea dialogului între învestitori şi companiile locale, identificarea şi promovarea proiectelor investiţionale de perspectivă, precum şi focusarea atenţiei investitorilor asupra unor sectoare concrete ale economiei naţionale.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37