Adevărul istoric trebuie să triumfe

2010-07-01

Evenimentele de ultimă oră privind semnificaţia zilei de 28 iunie 1940 au generat disensiuni în societate, care au polarizat populaţia, dar mai ales, au indus-o în eroare vizavi de adevărul istoric, care trebuie spus, apărat şi promovat.

La Academia de Ştiinţe a Moldovei, în acest context, pe 29 iunie 2010, a fost convocată o şedinţă, la care au participat unii membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice, savanţi-istorici, în cadrul căreia a fost expusă opinia asupra semnificaţiei zilei de 28 iunie 1940.

„E de datoria comunităţii ştiinţifice de a expune public punctul de vedere, ştiinţific argumentat, referitor la ziua de 28 iunie 1940, pe care unii o consideră drept o zi a ocupaţiei de către regimul stalinist, alţii – o zi a eliberării”, a menţionat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM în debutul şedinţei, subliniind importanţa expunerii unei opinii de apreciere a acestui eveniment istoric, venite din partea forului academic, în speranţa că va aduce o notă de claritate şi lumină asupra acestui subiect sensibil.

Vorbitorii au fost de părerea că este necesar de a fundamenta ştiinţific viziunea privind data de 28 iunie 1940, care atât sub aspect ştiinţific, cât şi istoric a fost apreciată drept o tragedie a poporului Basarabiei, începutul ocupaţiei sovietice.

Din perspectiva celor expuse, în cadrul şedinţei, acad. Teodor Furdui a lansat propunerea de a crea o comisie, constituită din savanţi-istorici, jurişti, membri ai AŞM în frunte cu acad. Andrei Eşanu, având misiunea de a elabora o opinie consolidată, argumentată din punct de vedere ştiinţific, istoric şi juridic.

Participanţii la şedinţă au susţinut iniţiativa conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei de a expune public acest punct de vedere.


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37