Cunoaşterea şi asumarea adevărului istoric trebuie să consolideze societatea noastră

2010-07-07
 

Astăzi, 7 iulie, 2010 a avut loc şedinţa Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al AŞM, în cadrul căreia a fost prezentat AVIZUL experţilor în istorie şi drept privind semnificaţia zilei de 28 iunie 1940. Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a amintit faptul că la 28 iunie 2010, la iniţiativa conducerii AŞM a fost creată o Comisie de savanţi - istorici, jurişti, membri ai AŞM - condusă de academicianul Andrei Eşanu, care urma să elaboreze o poziţie consolidată, argumentată din punct de vedere ştiinţific, istoric şi juridic privind evenimentele dramatice din 28 iunie 1940.

Drept urmare, Comisia de experţi, constituită din acad. Andrei Eşanu (preşedinte), m.c. Demir Dragnev, dr. hab. Anatol Petrencu, dr. Ion Jarcuţchi, dr. Anatol Ţăranu, dr. Gheorghe Nicolaev, dr. Gheorghe Cojocaru, dr. Mihai Taşcă a elaborat şi prezentat astăzi „AVIZul cu privire la semnificaţia zilei de 28 iunie 1940”.

În calitatea sa de preşedinte al grupului de experţi, acad. Andrei Eşanu a apreciat iniţiativa conducerii AŞM de a constitui acest grup de lucru într-o problemă de ştiinţă istorică atât de importantă. „Academia de Ştiinţe a Moldovei - ca cel mai înalt for ştiinţific - a considerat necesar ca anume istoricii sa-şi spună cuvântul în această problemă şi să facă astfel claritate deplină privind aprecierea zilei istorice de 28 iunie 1940, care a declanşat multiple discuţii în contradictoriu”, a menţionat preşedintele Comisiei.

Potrivit experţilor, textul AVIZului prezentat de m.c. Demir Dragnev a fost elaborat în baza documentelor de arhivă descoperite şi publicate, a cercetărilor efectuate de istorici, studiilor publicate atât în ţară, cât şi peste hotare. Savanţii au specificat faptul că data de 28 iunie 1940 consemnează o pagină neagră în istoria noastră, această zi fiind începutul ocupaţiei sovietice, începutul unor drame şi tragedii fără precedent în trecutul nostru istoric. „În numele unei pretinse „eliberări” sociale, regimul totalitar comunist instalat prin forţa baionetelor sovietice a comis crime abominabile care trebuie făcute publice şi condamnate, iar victimele regimului stalinist trebuie să fie onorate. Acesta este adevărul istoric care trebuie asumat fără ură şi părtinire, ca bază pentru o reconciliere civică profundă şi durabilă”, se arată în AVIZ.

Comisia de experţi menţionează, totodată, că asumarea adevărului istoric trebuie să consolideze societatea noastră, să contribuie la buna informare a cetăţenilor şi la calmarea spiritelor, la consolidarea încrederii în argumentele ştiinţei academice.

Comisia de experţi a răspuns la întrebările membrilor CSŞDT al AŞM, după care acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM a dat citire proiectului de HOTĂRÎRE, dar nu înainte de a da aprecierea meritată comisiei de experţi, accentuând: „cine trebuie să spună adevărul societăţii, dacă nu Academia de Ştiinţe a Moldovei - ca cel mai înalt for ştiinţific din ţară?!”

HOTĂRÎREA cu privire la semnificaţia datei de 28 iunie 1940” a fost votată în unanimitate de membrii CSŞDT al AŞM.


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel.27-23-37