Făuritor al propriului destin, savantul – profesor Petru Patron la 75 de ani

2010-07-12
 

Născut la 13 iulie 1935, în comuna Chişcăreni, jud. Bălţi. A absolvit şcoala medie incompletă din satul natal, urmând apoi Colegiul Agricol din Cucuruzeni, jud. Orhei şi Facultatea de Horticultură a Institutului Agricol din Chişinău. În 1956-1964 activează ca agronom şi conducător de gospodărie. Etapele următoare:
1964-1967 – doctorand la Catedra de Legumicultură a Institutului Agricol;
1967-1973 – docent conferenţiar la aceeaşi catedră;
1973-1977 – şef de catedră;
1977-1986 – director al Institutului Moldovenesc de Cercetări Ştiinţifice pentru Agricultura Irigată şi Legumicultură, concomitent director general al AŞP „Dnestr” (mun. Tiraspol);
1986-1999 – şef de catedră la Universitatea Agrară de Stat din Moldova;
1989-1996 – prorector pe activitatea ştiinţifică la Universitatea Agrară de Stat din Moldova;
1999-2000 – activitate didactică şi ştiinţifică peste hotare;
2001- 2005 – academician coordonator adjunct al Secţiei de Ştiinţe Biologice, Chimice şi Agricole al AŞM;
2009 şi până în prezent – Consultant în legumicultură în Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.
Titluri ştiinţifice şi didactice: doctor în ştiinţe agricole (1967), conferenţiar universitar (1969), doctor habilitat în ştiinţe agricole (1982), profesor universitar (1984), membru corespondent al AŞM (1993).

Aportul în ştiinţă, agricultură şi pregătirea cadrelor

Activitatea ştiinţifică, pedagogică şi organizatorică a membrului corespondent al AŞM, profesorului universitar, doctorului habilitat Petru Patron este dedicată studierii în profunzime a plantelor legumicole sub diferite aspecte.

Pe parcursul mai multor ani Dumnealui efectuează experienţe polifactoriale de lungă durată în câmp cu implicarea principalelor culturi legumicole. În baza rezultatelor obţinute, Dumnealui a formulat noi legităţi în acţiunea factorilor de mediu şi celor dirijaţi în procesul de productivitate a plantelor, stabilind astfel punctele de interferenţă dintre aceşti factori, la care plantele pot atinge un nivel maxim de productivitate. Profesorul Petru Patron studiază factorii ce acţionează în partea subterană şi aeriană a plantelor şi stabileşte că în condiţiile de câmp factorii din mediul înconjurător nu acţionează izolat, există o interdependenţă şi interacţiune strânsă între aceştia.

Prin numeroase experienţe, Petru Patron a demonstrat că irigarea influenţează nu doar regimul de umiditate, dar şi cel de nutriţie, de temperatură, de schimbul gaze etc.; îngrăşămintele influenţează indirect asupra umidităţii, conţinutului de bioxid de carbon în zona de dezvoltare a plantelor, îndeosebi cele efectuate cu îngrăşăminte organice etc.; schimbarea densităţii plantelor influenţează asupra regimului de lumină, nutriţie, umiditate, etc.

Este bine cunoscut faptul că, productivitatea plantelor depinde, înainte de toate, de randamentul fotosintetic. Pentru a dezvălui productivitatea acestuia, Petru Patron studiază intensitatea şi productivitatea fotosintezei în condiţii de câmp, suprafaţa aparatului foliar, repartizarea pe verticală a foliajului, captarea energiei solare sub influenţa mai multor factori la principalele specii legumicole. A stabilit pentru diferite specii şi tipuri de soiuri structura optimă a suprafeţei foliare în plantaţie, regimurile de nutriţie şi de irigare care asigură o productivitate maximă. A calculat coeficientul teoretic de utilizare a energiei solare de către plantele legumicole şi recoltele teoretice posibile de legume în condiţiile Republicii Moldova.

Savantul Petru Patron a dovedit că o mare importanţă la formarea recoltei are modul în care produsele de fotosinteză sunt repartizate în diversele organe ale plantei. Biomasa la speciile legumicole, cu excepţia celor cultivate pentru verdeţuri, nu formează în totalitate produsul valoros economic. Pe lângă fructe, rădăcini îngroşate, bulbi, tuberculi, boabe, căpăţâni etc. se obţin vrejuri, frunze, rădăcini care au o valoare economică secundară. Din punct de vedere economic, este foarte important ca raportul dintre cele două componente să fie în favoarea produsului valoros pentru care se cultivă aceste plante. Cercetătorul Petru Patron stabileşte legităţile schimbării acestui raport şi propune procedee agrotehnice ce permit majorarea produsului valoros economic în structura plantei. S-a constatat, că structura fitomasei reprezintă, de asemenea, trăsături cu caracter ereditar şi reducerea masei vegetale, care nu reprezintă produsul valoros economic, prin metode de ameliorare contribuie la sporirea recoltei plantelor legumicole cultivate pentru fructe, boabe, bulbi, tuberculi, rădăcini îngroşate. În baza studierii minuţioase a indicilor productivităţii Petru Patron a elaborat formula structurală a recoltei pentru diferite specii legumicole care este utilizată la programarea recoltei.
Rezultatele cercetărilor realizate au fost publicate în monografia „Комплексное действие агроприемов в овощеводстве”, precum şi în numeroasele articole.
Activitatea ştiinţifică de cea mai mare amploare, savantul Petru Patron a desfăşurat-o în calitate de director al Institutului Moldovenesc de Cercetări pentru Agricultura Irigată şi Legumicultură, pe care l-a condus cu demnitate şi competenţă circa 10 ani.

Cu toată preocuparea de ordin administrativ şi organizatoric Dumnealui a acordat o sporită atenţie pentru munca de cercetare ştiinţifică în scopul stabilirii interdependenţei dintre factorii primordiali ai recoltei, studiind problema „sol-îngrăşăminte-irigare” cu participarea discipolilor V. Botnari, T. Sandu, V. Roşca, N. Grădinar, V. Ponomareov, S. Vaisman, P. Iliev, G. Emeţ, O. Bacri, V. Abacumov, I. Bozbei, M. Colesnic. În rezultatul cercetărilor complexe s-a stabilit că normele de fertilizare necesită a fi aplicate nu doar în funcţie de specie, dar şi de soi, fiind evidenţiate modele de genotipuri care utilizează mai raţional elementele nutritive şi apa de irigare la formarea recoltei.
Împreună cu colaboratorii Institutului a elaborat şi implementat în agricultura republicii tehnologii avansate de producere industrială a legumelor care asigură recolte sporite cu calităţi superioare. Aceste tehnologii au fost expuse în monografiile dlui Petru Patron „Интенсивное овощеводство Молдавии” şi „Legumicultura intensivă”.

Membrul corespondent al AŞM, Petru Patron se află într-o continuă căutare a modalităţilor de perfecţionare a tehnologiilor de producere a legumelor. Astfel, în monografia „Cultura legumelor”, reieşind din situaţia de criză care s-a creat în ultimii ani în agricultura republicii, sunt indicate măsurile de reducere a energiei şi apei la irigare, produselor de uz fitosanitar prin aplicarea sistemului integral de protecţie a plantelor şi utilizarea pe larg a îngrăşămintelor organice.

Profesorul Petru Patron şi-a adus contribuţia şi la asigurarea ştiinţifică a proceselor de producere a seminţelor de legume şi cartof. A elaborat şi propus metoda de producere a plantelor mamă de morcov, ceapă, varză prin iernarea acestora direct în câmp, procedeu care asigură obţinerea unor recolte înalte de seminţe la un preţ de cost redus. În monografia „Producerea seminţelor de legume”, doctorul habilitat Petru Patron descrie amănunţit măsurile de menţinere a caracterelor şi însuşirilor biologice iniţiale a soiurilor în cadrul procesul de producere a seminţelor, expune recomandări privind amplasarea în asolament, pregătirea terenului, înfiinţarea şi întreţinerea culturilor, amplificarea lucrărilor speciale, recoltarea şi condiţionarea seminţelor.

Activitatea de cercetare ştiinţifică, profesorul Petru Patron a îmbinat-o cu succes cu cea didactică. Timp de peste 30 de ani a avut prelegeri la specialitatea Legumicultură în cadrul Institutului Agricol (actualmente, Universitatea Agrară de Stat din Moldova) şi la Institutul de Perfecţionare a specialiştilor din complexul agroindustrial al republicii. Posedând un bagaj vast de cunoştinţe şi darul de orator, prelegerile Dumnealui erau bogate în date şi viziuni personale originale, fiind recepţionate cu interes de către studenţi, urmărite cu atenţie deosebită. Profesorul Petru Patron este autorul manualului „Legumicultura” pentru Facultatea de Horticultură şi autorul numeroaselor indicaţii metodice pentru pregătirea practică a studenţilor. Petru Patron a contribuit la pregătirea cadrelor ştiinţifice. Sub conducerea ştiinţifică a Dumnealui au fost pregătiţi 27 de doctori în ştiinţă, inclusiv 6 peste hotare.

Domnia sa a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice. Pentru incontestabilele sale merite de om de ştiinţă este ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România; în anul 1985 i s-a conferit titlul „Om emerit în ştiinţă din Republica Moldova”, iar în 1996 i s-a înmânat cea mai mare distincţie de stat – „Ordinul Republicii”.

Academician Teodor FURDUI, academician Boris GAINA, academician Simion TOMA, doctor habilitat Vasile BOTNARI