Contribuţia AŞM în susţinerea sinistraţilor şi diminuării consecinţelor inundaţiilor pe agenda şedinţei Biroului CSŞDT al AŞM

2010-07-14
 

La 13 iulie 2010 a avut loc şedinţa Biroului Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică a AŞM. În debutul şedinţei, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a prezentat informaţia privind rezultatele vizitei sale la Moscova, unde, pe 9 iulie curent, a avut loc Conferinţa Statelor CSI, cu genericul „Dezvoltarea tehnico-ştiinţifică şi inovaţională a statelor-membre CSI – perspectivele aprofundării interacţiunii pentru integrare”.

În acest context, preşedintele AŞM a informat că în cadrul conferinţei au fost discutate sarcinile actuale ale dezvoltării tehnologico-ştiinţifice şi inovaţionale a ţărilor membre ale CSI, precum şi modalităţile de îmbunătăţire în continuare a cooperării interstatale, reciproc avantajoase, în domeniul ştiinţei şi inovării. De asemenea, a fost abordată problema intensificării cooperării între instituţiile de cercetare ştiinţifice, tehnico-ştiinţifice şi educaţionale, privind cercetarea comună şi dezvoltarea tehnologiilor avansate inovatoare pentru domeniile prioritare de dezvoltare tehnico-ştiinţifică, un capitol aparte fiind rezervat interacţiunii dintre ştiinţă, educaţie şi business, în scopul optimizării activităţii de inovare a economiilor naţionale şi aprofundare a integrării economice în cadrul Comunităţii etc.

O problemă actuală de pe agendă, discutată în cadrul şedinţei, a fost cu privire la monitorizarea calităţii apei în zonele inundate ale Republicii Moldova. Dr. hab. Elena Zubcov, care este şi conducătorului Comisiei de experţi, creată recent în vederea elaborării propunerilor privind prevenirea şi diminuarea prejudiciilor cauzate de declanşarea viiturilor, a informat că savanţii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la data de 9 şi, respectiv, 12 iulie curent au prelevat probe de apă din zonele inundate din regiunile Sculeni şi Leuşeni. Expertul a subliniat, că potrivit indicatorilor fizico-chimici, apa nu prezintă pericol pentru sănătatea populaţiei, fiind în mare măsură diluată cu apa de ploaie.

Dr. hab. Elena Zubcov a atenţionat, însă, asupra faptului că persistă pericolul de poluare cu substanţe organice, parvenite din spălarea terenurilor arabile şi a deşeurilor menajere. Acest lucru se observă din datele privind micşorarea conţinutului de oxigen în probele de apă preluate la data de 12 iulie, precum şi mărirea oxidabilităţii testate prin metoda cu permanganat (OP) şi bicromat (OB) de potasiu. Expertul a mai informat că probele de apă sunt preluate şi analizate în mod regulat, atenţionând asupra importanţei efectuării analizei apelor privind prezenţa microorganismelor patogene şi asta pentru a preveni declanşarea unei situaţii epidemiologice periculoase, cauzată şi de temperaturile ridicate.

Sub acest aspect, conducătorul Comisiei de experţi a reiterat ideea creării Centrului naţional de monitorizare a inundaţiilor, cu implicarea nemijlocită a savanţilor în domeniu din cadrul AŞM, propunere de importanţă majoră expusă în Nota informativă, remisă săptămâna trecută Guvernului. 

Dr.hab. Elena Zubcov, a informat, totodată, despre participarea colaboratorilor AŞM la Maratonul organizat duminică, 12 iulie, de către Compania publică Teleradio Moldova în susţinerea sinistraţilor. Este vorba de dr. hab. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie dr. Ion Rusandu, vicepreşedinte al Consiliului Sindicatelor AŞM, dr. hab. Elena Zubcov. Mai mult, membrii Comisiei de experţi în domeniu au participat pe parcursul ultimelor zile la mai multe emisiuni în direct la Jurnal TV.

Preşedintele AŞM a reliefat că, din perspectiva celor expuse, se impun câteva concluzii ce vizează analiza hidrodinamică a viiturilor cu solicitarea mijloacelor financiare necesare, în cadrul unui proiect cu Guvernul, pentru finalizarea iniţiativelor de purificare a apelor în urma inundaţiilor, aceasta fiind o contribuţie de substanţă a savanţilor din cadrul AŞM.

Problema invaziei şerpilor în zonele inundate a fost un alt subiect discutat în cadrul şedinţei. O informaţie în acest sens a fost prezentată de acad. Ion Toderaş, directorul Institutul de Zoologie al AŞM. Potrivit specialistului, grupul de experţi care monitorizează şi micromamalele în zonele inundate au depistat în copaci câţiva şerpi care fac parte din speciile de reptile – Natrix natrix şi Natrix tessellata, adică şerpi de casă şi şerpi de apă. Academicianul a specificat, însă, că aceste reptile nu prezintă pericol pentru populaţie, grupul de lucru având drept sarcină şi diseminarea informaţiei ce vizează acest aspect.

De asemenea, în cadrul şedinţei a fost discutată problema privind contribuţia AŞM la ajutorarea persoanelor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. În acest sens, s-a propus de a recomanda tuturor colaboratorilor din cadrul AŞM de a transfera salariul pentru o zi de muncă pe conturile special deschise, în susţinerea sinistraţilor şi diminuării consecinţelor inundaţiilor. Preşedintele AŞM a solicitat ca preşedinţii de sindicate ale institutelor şi contabilii şefi să ia in responsabilitatea lor acest proces de organizare, astfel încât, pe parcursul săptămânii curente să fie transferată toată suma colectată.

Făcând un calcul prealabil, responsabilul de la Direcţia Finanţe şi Contabilitate a AŞM a informat că suma transferată din partea AŞM va constitui 270 000 lei.

Cu informaţii exhaustive privind situaţia în teritoriu la capitolul hidrobiologie, protecţia mediului, analiza situaţiei create în zonele afectate de inundaţii vor participa în direct la emisiunile televizate, radio, cât şi pe paginile ziarelor colaboratorii AŞM: acad. Ion Toderaş, dr.hab. Elena Zubcov, dr. Viorica Gladchi, dr. Orest Melniciuc, dr. Constantin Moraru.
Relaţii la tel. 069367212.

De asemenea, pentru data de 15 iulie 2010, ora 10:00, la Academia de Ştiinţe a Moldovei este preconizată o Conferinţă de presă cu participarea specialiştilor din domeniul ecologiei acvatice, în legătura cu problemele inundaţiilor cu care se confruntă Republica Moldova, eveniment la care sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel.27-23-37