Gheorghe Mişcoi va merge acolo, unde a refuzat să se prezinte şi să-şi ridice Premiul Fields Grigori Perelman

2010-07-23

Matematicianul moldovean Gheorghe Mişcoi, membrul corespondent al AŞM, specialist în domeniul teoriei probabilităţilor şi aplicaţiile ei, a fost invitat într-o vizită de lucru pentru 2 săptămâni (10-22 august 2010) la Institutul de Cercetări în domeniul Ştiinţelor Matematice „J.C. Fields” din Canada (http://www.fields.utoronto.ca/). Această instituţie de o înaltă reputaţie ştiinţifică internaţională este cunoscută în lume atât prin programele sale de cercetare în matematică, cât şi prin instituirea prestigioasei Medalii Fields. Distincţia sau Premiul Fields este deseori considerat ca echivalent al Premiului Nobel pentru matematicieni, dat fiind că sfera lor de cercetare nu se afla în lista domeniilor ştiinţifice pentru nominalizările Nobel. Renumitul matematician canadian John Charles Fields (1863-1932), numele căruia îl poarta astăzi institutul nominalizat, a restabilit oarecum acest echilibru, instituind Medalia Internaţională pentru Descoperiri Celebre în Matematică, cunoscută astăzi ca Medalia Fields.
 Desigur, nominalizările Fields au la bază alte principii şi diferă esenţial de cele Nobel. Medalia Fields se decernează o dată la 4 ani în cadrul Congresului Internaţional al Matematicienilor. Premiul Nobel, după cum se ştie, se acorda cercetătorilor iluştri, de regulă, la o vârsta matură. Nominalizările Fields se acordă matematicienilor cu vârsta de până la 40 de ani pentru descoperiri ştiinţifice. Dat fiind ca prima Medalie Fields a fost acordată abia în 1936,  un şir de matematicieni iluştri ca A. Kolmogorov, H. Cartan, A. Weil, J. Leray, L. Pontryagin ş. a. nu au putut fi menţionaţi cu ea. In prezent lista medaliaţilor Fields enumără 48 de savanţi din 14 state ale lumii, cu toate că unele persoane decorate dintr-un motiv sau altul au refuzat această distincţie. În acest sens, şi-a cucerit o faimă de om ciudat marele matematician rus Grigori Perelman, considerat un geniu al matematicii contemporane, menţionat în 2006 cu Medalia Fields pentru soluţionarea ipotezei Poincare, dar care a refuzat distincţia şi premiul în valoare de 7 mii de dolari. În anul curent, Grigori Perelman n-a dorit să primească nici premiul de un milion de dolari, oferit lui pentru descoperirea sa epocală de Institutul de Matematică din Cambridge, Marea Britanie. Despre acest caz curios a scris mass-media cu lux de amănunte.
In timpul vizitei de lucru la Institutul „J.C. Fields” din Canada matematicianul moldovean Gheorghe Mişcoi va avea întâlniri cu specialiştii din domeniu, în cadrul cărora va discuta şi consulta unele probleme actuale din domeniul său de activitate profesională. Totodată, savantul va participa la manifestările ştiinţifice, organizate în institut. In particular, se vor desfăşura două seminare organizate în colaborare cu Universitatea din Carleton (Ottawa) şi cu Institutul de Matematică şi Tehnologii Informaţionale pentru Sisteme Complexe: 1) Workshop on Approximations, Asymptotics and Resource Management for Stochastic Networks, 2) Fields-MITACS Industrial Problem-Solving Workshop (FMIPW10).
Invitaţia de a lucra în acest prestigios institut timp de două săptămâni poate fi considerat drept un caz de succes, dat fiind faptul ca cercetările efectuate de matematicianul Gheorghe Mişcoi sunt de actualitate şi apreciate la nivel internaţional.    

   
      
Tatiana Rotaru