Mai multe proiecte competitive graţie STCU

2010-07-29
 

La 19 iulie 2010 Centrul Ştiinţifico-Tehnologic din Ukraina (STCU) a continuat la Chişinău în hotelul Flowers seria de manifestări ştiinţifice organizate consecutiv timp de două săptămâni în diferite oraşe din Ukraina, Azerbaijan şi Georgia. La Workshop-ul dedicat formării orientate a abilităţilor de scriere a proiectelor, de evidenţiere a competitivităţii inovative au participat peste 50 de cercetători ştiinţifici din diferite instituţii şi universităţi.

În cadrul acestei întruniri au fost abordate şi amplu discutate oportunităţile oferite de către STCU, cerinţele faţă de propunerile de proiect, factorii decisivi ce conduc la selectarea acestora pentru finanţare, elementele cheie şi abilităţile necesare pentru perfectarea corectă a unui proiect, argumentarea din punct de vedere ştiinţific, evidenţierea şi prezentarea elementelor inovative. S-a remarcat importanţa participării cât mai active a organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării în diferite competiţii internaţionale în vederea diversificării resurselor financiare. Vice-directorul Executiv al STCU Michel Zayet (UE), Prof. Ian Butler (Canada) şi reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţ Internaţional (Canada) Naida Chamilova au reflectat aceste subiecte în prezentări ample şi deosebit de utile, au oferit consultaţii particulare cercetătorilor interesaţi, s-au abordat diferite subiecte, inclusiv analizate situaţii şi proiecte concrete. Manifestarea în cauză a fost binevenită pentru toţi participanţii, dar în deosebi pentru cei ce participă la concursul STCU–ASM Programul Initiative Comune de Cercetare-Dezvoltare în Republica Moldova, anul 2010.

Reamintim, că STCU este o organizaţie interguvernamentală, creată de către ţările Uniunii Europeane, SUA, Canada şi Ukraina la 25 octombrie 1993. Pe parcursul activităţii sale au fost finanţate 1 350 proiecte de cercetare-dezvoltare în sumă ce prevalează 188 mln USD.

Din momentul constituirii Oficului STCU în Republica Moldova, noiembrie 2006, sfera ştiinţei şi inovării a beneficiat de 16 granturi, costul total al cărora este de circa 2 mln USD. STCU a oferit suport financiar şi logistic cercetătorilor pentru participarea la diferite conferinţe şi manifestări internaţionale în Montreal, Ottawa, Hamilton, Toronto, Quebec (Canada), Annecy (Franţa), Tbilisi (Georgia), Sevastopol, Kiev (Ukraina); a organizat un şir de mese rotunde, cursuri de instruire şi perfecţionare a persoanelor responsabile de inovare şi transfer tehnologic; a expertizat activitatea a 10 instituţii. Centrul oferă suport managerial calificat, monitorizează procesul de implementare a proiectelor în conformitate cu cerinţele internaţionale şi prin activităţile desfăşurare facilitează integrarea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în spaţiul european de cercetare.

Oficiul STCU în Republica Moldova facilitează procesul de promovare al proiectelor, oferă consultanţa de rigoare, încurajează participarea cercetătorilor ştiinţifici din organizaţiile guvernamentale, neguvernamentale, businessul privat la competiţie.


Oficiul STCU în Republica Moldova
Alfreda Roşca
Adresa:
bd. Ştefan cel Mare 1,
Academia de Ştiinţe a Moldovei,
bir. 434, tel. 54 69 33