Compania „Gelibert” dezvoltă parteneriate cu mediul academic în realizarea studiilor ştiinţifice şi a inovaţiilor pe piaţă

2010-08-06

COMPANIA „GELIBERT” DEZVOLTĂ PARTENERIATE CU MEDIUL ACADEMIC ÎN REALIZAREA STUDIILOR ŞTIINŢIFICE ŞI A INOVAŢIILOR PE PIAŢĂ

Compania „Gelibert”, producătorul apei potabile Aqua unIQa, dezvoltă parteneriate cu mediul academic pentru realizarea studiilor ştiinţifice şi a inovaţiilor pe piaţă, transmite INFOTAG.

În acest scop, împreună cu Agenţia pentru Invoaţie şi Transfer Tehnologic din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, „Gelibert”  a iniţiat două proiecte mari: „Producerea unui sistem ecologic de tratare bactericidă a apei potabile cu ultrasunet” şi „Studiul de impact al apei potabile cu conţinut de iod şi selenium asupra dezvoltării şi formării de personalitate a copiilor cu probleme de sănătate mintală”.

Vasile Bejenari, directorul companiei, a menţionat că aceste cercetări ştiinţifice au fost iniţiate pentru a conferi o nouă dimensiune şi noi valenţe producerii apei potabile în Republica Moldova.

«Primordială însă rămîne a fi crearea unor noi tehnologii de tratare bactericidă a apei potabile cu ultrasunet care să purifice microbiologic apa în condiţii ecologic pure şi cu o dublă economisire a energiei. Pentru realizarea acestui proiect dorim să investim fonduri substanţiale şi să beneficiem de asistenţa experţilor aşa încît să lansăm noile instalaţii pentru procesul de tratare a apei, în cel mult un an de zile, şi, astfel, să devenim prima companie care foloseşte în producere tehnologii alternative, econome şi ecologic pure”, a relatat Bejenari.

Potrivit spuselor sale, cercetările ştiinţifice în sec XXI au demonstrat că iodul şi seleniul posedă o eficienţă incredibilă asupra sănătăţii şi imunităţii omului. Din acest considerent, academicianul Dr. Prof. Aurelian Gulea şi Dr. Prof.Grigorie Friptuleac au lansat ideea realizării unui proiect ştiinţific inovator care să ajute copiii cu probleme de sănătate mintală să-şi formeze personalitatea prin consumul zilnic al apei potabile cu conţinut de iod şi selenium, Aqua unIQa.

Acest studiu ştiinţific urmează să fie realizat şi supravegheat de academicieni, profesori, experţi şi medici de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, Centrul Naţional de Medicină Preventivă şi Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

Oficialităţile Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic susţin că Republica Moldova are nevoie de asemenea parteneriate dezvoltate între comunitatea ştiinţifică, companiile mari care administrează pieţele de desfacere şi agenţiile focusate pe inovaţii şi transferuri tehnologice. Soluţiile şi invenţiile propuse,  efectele sociale, ecologice şi impactul economic oferite de aceste proiecte şi parteneriate ştiinţifice sunt, în acelaşi timp, neverosimile şi vitale pentru ţara noastră.

Sursa: http://www.infotag.md/noutati/584580/